Πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ βλέπει ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, αλλά μίλησε και για πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ ο Κέρι για επαφές με Νετανιάχου, Αμπάς και Μπαν Κι-Μουν. Διακοπή πτήσεων προς το Τελ Αβίβ.

Πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ βλέπει ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, σκοτώνοντας πολίτες και βομβαρδίζοντας οικίες και νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay.

Η Pillay, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, καταδίκασε επίσης την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών και όλμων από τους Παλαιστίνιους μαχητές προς το Ισραήλ.

Επικαλούμενη περιπτώσεις αεροπορικών βομβαρδισμών που έπληξαν σπίτια και νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, είπε πως «αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα όπου φαίνεται να υπάρχει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας, με τρόπο που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε εγκλήματα πολέμου.
Καθένα από αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να ερευνηθεί σωστά και ανεξάρτητα».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των Παλαιστινίων, της Αιγύπτου και του Πακιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, που κατηγορεί το Συμβούλιο για προκατάληψη, το είχε μποϊκοτάρει για 20 μήνες, προτού αρχίσει και πάλι να συνεργάζεται μαζί του τον Οκτώβριο. Και οι ΗΠΑ, όμως, που είναι κράτος μέλος, έχουν εκφράσει την άποψη ότι το Συμβούλιο έχει αδίκως ξεχωρίσει την περίπτωση του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της Pillay προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που χαρακτήρισε τη συζήτηση στον ΟΗΕ σπασμωδική αντίδραση, λέγοντας πως το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, και πως η Χαμάς είναι αυτή που διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Παράλληλα, τόνισε πως το Ισραήλ θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και οι ότι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων δήλωσε πως το Ισραήλ χαίρει ατιμωρησίας, και πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το θεωρήσει υπεύθυνο για τα εγκλήματά του.

Κατά τον ίδιο, «ο (Παλαιστίνιος) πρόεδρος Αμπάς εργάζεται σκληρά με όλες τις πλευρές προκειμένου να επιτύχει μόνιμη εκεχειρία και να προστατεύσει τον λαό μας».

Στο Ισραήλ ο Κέρι

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο των επαφών του που στόχο έχουν να τερματιστεί η βία μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς.

«Ο υπουργός Κέρι έφτασε στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εκεχειρία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

«Θα μεταβεί επίσης στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου».

Το Ισραήλ χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ε.Ε.

Χθες, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Προστατευτική Παρυφή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης όταν καταδικάζει δυναμικά την αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών κατά πολιτών και τη χρήση από τη Χαμάς πολιτών ως ανθρώπινης ασπίδας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει ομοίως το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανισμών στη Λωρίδα της Γάζας και την αποστρατιωτικοποίησή της. Αυτές οι ανακοινώσεις της Ε.Ε. ευθυγραμμίζονται πλήρως με την αντίληψη που καθοδηγεί το Ισραήλ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και ανοίγουν την πόρτα για συνεργασία στην εφαρμογή κοινών αρχών για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Διακοπή πτήσεων προς το Τελ Αβίβ

Εν τω μεταξύ, σε διακοπή των πτήσεων προς το Τελ Αβίβ, για λόγους ασφαλείας, προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Airlines ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν την ακύρωση πτήσεων μέχρι νεωτέρας, ενώ από την Ευρώπη ακυρώσεις έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων η Lufthansa, η Air Berlin, η Air France και η Aegean.

Η FAA (η αμερικανική ομοσπονδιακή διεύθυνση αεροπορίας) γνωστοποίησε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ότι απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ για έως και 24 ώρες. Στη σχετική ανακοίνωση, η FAA ανέφερε πως η ειδοποίηση αυτή εκδόθηκε ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες που έγινε χθες και η οποία κατέληξε περίπου ένα μίλι από το αεροδρόμιο. Η υπηρεσία επικαλείται την «πιθανώς επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί η ένοπλη σύγκρουση στο Ισραήλ και στη Γάζα».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησαν οι αμερικανικές αερογραμμές να ξαναξεκινήσουν τις πτήσεις προς το Ισραήλ. «Δεν υπάρχει λόγος οι αμερικανικές αεροπορικές να αναστείλουν τις πτήσεις και να επιβραβεύσουν την τρομοκρατία», ανέφερε ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Μεταφορών Γισραέλ Κατς.

«Η μόνη σκέψη για την έκδοση της προειδοποίησης είναι η ασφάλεια των πολιτών μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι. «Η FAA συνεχίζει να παρακολουθεί και να εκτιμά την κατάσταση, και θα εκδώσει νέες οδηγίες το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η προειδοποίηση».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Πτήσεων ανακοίνωσε πως θα εκδόσει δελτίο σήμερα Τετάρτη που θα περιέχει «ισχυρή σύσταση» προς τις αερογραμμές να αποφεύγουν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. «Η σύσταση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές», ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η PLO στηρίζει τα αιτήματα της Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) έδωσε επισήμως τη στήριξή της στους όρους που θέτουν οι μαχητές της Χαμάς για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες για εκεχειρία, μεσολαβητής των οποίων είναι η Αίγυπτος.

Με την παρότρυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η Αίγυπτος έχει προσπαθήσει οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν τους όρους για προστατευόμενη ηρεμία στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου τουλάχιστον 624 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

«Οι απαιτήσεις της Γάζας για τον τερματισμό των επιθέσεων και την άρση του αποκλεισμού σε όλες τις μορφές της είναι οι απαιτήσεις ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού και αντιπροσωπεύουν τον στόχο στον οποίο είναι αφοσιωμένη και θέλει να επιτύχει ολόκληρη η παλαιστινιακή ηγεσία», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος της PLO, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο στη Ραμάλα.

Σηματοδοτώντας ότι και ο Μαχμούντ Αμπάς θέλει εκεχειρία, η Fatah πρότεινε εκεχειρία που θα συνοδευτεί από πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης των όρων.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στην ανακοίνωση της PLO από τη Χαμάς ή το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις επιχειρήσεις του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v