H Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει μεθαύριο Πέμπτη 24η Ιουλίου για ένα νέο κατάλογο προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, εξαιτίας της στήριξής που παρέχουν στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η Κάθριν Άστον.
«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την προετοιμασία των στοχευμένων μέτρων που θα αποφασισθούν την επόμενη εβδομάδα» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ η Άστον, η οποία διευκρίνισε ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος την Πέμπτη.
Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και κυρώσεων στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, εφόσον η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους στην Ουκρανία.
Πολιτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία- Παρατείνεται η παρουσία του ΟΑΣΕ
Εν τω μεταξύ, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να εγκαθιδρυθεί μια πολιτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία, η οποία θα έχει στόχο να προσφέρει βοήθεια στις αρχές στο Κίεβο σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα, ιδίως της ουκρανικής αστυνομίας. Παράλληλα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρέτεινε την δική του αποστολή στη χώρα έως τον Μάρτιο του 2015.
Οι 28 «εγκαθίδρυσαν την Αποστολή της ΕΕ για την μεταρρύθμιση του τομέα της πολιτικής ασφάλειας για την Ουκρανία (EUAM Ukraine)», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες την ημέρα που διεξήχθη το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αποστολή αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών των ευρωπαϊκών κρατών για να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία μετά την απόφασή της να αρχίσει μια διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ, θα αρχίσει να λειτουργεί και επίσημα μόλις καθοριστούν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες.
Η αποστολή αυτή ορίστηκε καταρχήν ότι θα έχει διάρκεια δύο ετών. Θα είναι μια πολιτική αποστολή, τα μέλη της δεν θα φέρουν οπλισμό, θα έχει έδρα το Κίεβο, ενώ ο αρχικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,68 εκατ. ευρώ.
Αρχικά της ανατίθεται να συμβάλει να καταρτιστούν νέες στρατηγικές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ουκρανία καθώς και να συμβάλει να τεθούν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, σε συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία εδόθη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της αποστολής του στην Ουκρανία θα παραταθεί κατά έξι μήνες, έως τον Μάρτιο του 2015.
Όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης να παραταθεί η εντολή των άοπλων παρατηρητών, η οποία τυπικά θα έληγε τον Σεπτέμβριο.
Στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί 227 παρατηρητές του ΟΑΣΕ από 41 χώρες, οι οποίοι εντέλλονται να αναφέρουν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και έχουν διαπραγματευθεί, μεταξύ άλλων, την παροχή πρόσβασης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη εκ μέρους των ερευνητών των διαφόρων διεθνών υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας.
Άνευ όρων εκεχειρία ζητά ο Πούτιν
Η Ρωσία θα κάνει ότι μπορεί για να επηρεάσει τους Oυκρανούς αυτονομιστές να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο προκειμένου να τερματιστούν οι μάχες την ανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση με τανκ του ουκρανικού στρατού στο προπύργιο των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ είναι «απαραράδεκτη».O Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η ουκρανική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία χρησιμοποιώντας αντισυνταγματικά μέσα και κάλεσε το Κίεβο να συμφωνήσει σε εκεχειρία, όσο σύντομη και αν είναι.
«Υπάρχει η ανάγκη οι αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν τους βασικούς κανόνες αξιοπρέπειας και να εφαρμόσουν μια εκεχειρία, τουλάχιστον για σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι βλέπει αύξηση της χρήσης λέξεων όπως «τελεσίγραφα και κυρώσεις» έναντι της Ρωσίας, και ζήτησε περισσότερο διάλογο.
Παράλληλα, τόνισε πως οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να εμπλέκονται με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, ενώ σημείωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει επιπλέον μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της από τους εξωτερικούς κινδύνους.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την στρατιωτική ικανότητά τη προκειμένου να αντιμετωπίσει την δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τα ξημερώματα με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τόνισε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη ζώνη των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Το θέμα συζήτησης στην επικοινωνία αυτή ήταν η διεθνής έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε «η άμεση και πλήρης πρόσβαση των ειδημόνων στο σημείο της τραγωδίας» για περαιτέρω έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ.
«Υπό το φως αυτό, τονίστηκε και πάλι η ανάγκη για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία στη ζώνη των συγκρούσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες που ο Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Ρούτε για το δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, οι 193 εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί.
Λίγο αργότερα, η Ρωσίδα πρέσβειρα στη Μαλαισία, Λουντμίλα Βορόμπγεβα, ζήτησε στις έρευνες για την πτώση της πτήσης MH17 να ηγηθεί η διεθνής κοινότητα και όχι η Ουκρανία.
Παρέδωσαν τα μαύρα κουτιά
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι, παρέδωσε σε Μαλαισιανούς ειδικούς τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν έγγραφο, που σύμφωνα με τον Μποροντάι είναι πρωτόκολο που ολοκληρώνει τη διαδικασία, μετά από πολύωρες συνομιλίες με τους Μαλαισιανούς.
Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σακρί, του Μαλαισιανού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως τα μαύρα κουτιά είναι σε καλή κατάσταση, κι ευχαρίστησε τον Μποροντάι για την παράδοσή τους.
Ο Μποροντάι είπε επίσης πως τρένο που μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων έχει φτάσει στο Ντονέτσκ, με προορισμό το Χάρκοβο.
Επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε ένα φορτηγάκι γεμάτο εκρηκτικά επιτέθηκε σε ουκρανικό σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Καταγγελίες για βομβαρδισμό από ουκρανικά αεροσκάφη
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Russia Today, που επικαλείται τηλεγράφημα του Ria Novosti, η ουκρανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση 30 χλμ μακρυά από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, παρά τη ζώνη εκεχειρίας των 40 χλμ, που είχε διατάξει χθες ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Σύμφωνα με την καταγγελία, γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα), δυο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτιμάται ότι ήταν Su-25, εντοπίστηκαν στον αέρα πάνω από την πόλη Σακτέρσκ, που βρίσκεται 30 χλμ από το σημείο της συντριβής. Πύραυλοι έπεσαν σε χωράφι κοντά στην πόλη και ένας από αυτούς εξερράγη 200 μέτρα από σημείο ελέγχου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ria Novosti. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.