Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις να διακόψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το σημείο που συνετρίβη το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
«Έδωσα εντολή. Οι Ουκρανοί στρατιώτες αυτήν την στιγμή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις και να μην ανοίξουν πυρ σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το σημείο της τραγωδίας» ανέφερε ο κ. Ποροσένκο σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Μαλαισιανή πρεσβεία στο Κίεβο.
Όπως μεταδίδει το Interfax, o κ. Ποροσένκο κατήγγειλε κλοπή και καταστροφή στοιχείων, καθώς και παρεμπόδιση του έργου των Ουκρανών και διεθνών ερευνητών.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, απάντησε στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου λέγοντας ότι oι αυτονομιστές έκαναν από την πρώτη ημέρα ότι μπορούσαν για να εγγυηθούν ότι οι ερευνητές θα κάνουν με ασφάλεια το έργο τους.
«Ωστόσο πολλές ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Φοβάμαι πως θα είναι αδύνατο να αποφευχθούν τοπικές συγκρούσεις. Είναι πιθανές οι προκλήσεις από την ουκρανική πλευρά» σημείωσε στο πρακτορείο Interfax.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, δήλωσε σήμερα ότι φιλορώσοι αντάρτες έχουν παραποιήσει τα μαύρα κουτιά —τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων και των συνομιλιών στο πιλοτήριο—του μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 298 επιβάτες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γκρόισμαν είπε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα μαύρα κουτιά στις διεθνείς αρχές πολιτικής αεροπορίας, ωστόσο επισήμανε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι καταγραφείς είχαν περιέλθει στην κατοχή τους (σ.σ. των ανταρτών) όλες αυτές τις ημέρες και ότι έκαναν πράγματα σ' αυτούς».
Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως οι αντάρτες έχουν αλλοιώσει τις συσκευές καταγραφής, ο Γκρόισμαν συγκατένευσε.
Ρωσία: Διαψεύδει τις κατηγορίες για εφοδιασμό αυτονομιστών
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις κατηγορίες αξιωματούχων της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι ρωσόφιλοι αυτονομιστές ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ενώ υποστήριξε πως ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στο μοιραίο Boeing 777.
Παράλληλα αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον και του Κιέβου ότι εφοδίασε τους αυτονομιστές με το πυραυλικό σύστημα SA-11 Buk.
Σε συνέντευξη του στο CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε πως «δεν είναι αλήθεια» ότι ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στο Boeing. Ο ίδιος τόνισε πως όλα τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στο έδαφος την στιγμή που καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
OHE: Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα της 17ης Ιουλίου για το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το έγγραφο ψηφίστηκε και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Το Συμβούλιο καταδίκασε την κατάρριψη του αεροσκάφους και ζήτησε την άμεση κατάπαυση όλων των εχθροπραξιών στο σημείο του δυστυχήματος. Επίσης, κάλεσε τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να διαφυλάξουν την περιοχή και να επιτρέψουν την πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΑΣΕ.
Συγκεκριμένα κάλεσε τους αυτονομιστές να επιτρέψουν «την ασφαλή, πλήρη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση» στην περιοχή.
Παράλληλα, ζήτησε να έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται για το δυστύχημα, τονίζοντας πως όλα τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Ομπάμα: Πιέσεις σε Πούτιν για τους αυτονομιστές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς ερευνητές έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Το βάρος τώρα βρίσκεται στη Ρωσία να επιμείνει οι αυτονομιστές να σταματήσουν να ανακατεύονται με τα στοιχεία» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Ομπάμα.
«Δεδομένης της άμεσης επιρροής της στους αυτονομιστές, η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν ειδικότερα, έχουν άμεση ευθύνη να τους υποχρεώσουν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς» σημείωσε ο κ. Ομπάμα.
Επιχειρήσεις ανακατάληψης του Ντονέτσκ
Ανακατάληψη της πόλης Ντονέτσκ επιχειρούν εδώ και λίγη ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις, ενώ μάχες έχουν ξεσπάσει εντός των ορίων της, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών.
Αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ είπε πως τουλάχιστον τέσσερα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε ενεργή φάση και δεν μπορεί να σχολιάσει για την είσοδο στρατιωτών στο Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με το Reuters, λίγο νωρίτερα ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.
Πάντως, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλίας της Ουκρανίας δήλωσε πως ο ουκρανικός στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου σύμφωνα με τους αντάρτες ουκρανικά τεθωρακισμένα προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της πόλης.
«Έχουμε αυστηρές εντολές να μην χρησιμοποιούμε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό στην πόλη. Εάν υπάρχουν μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει μια μικρή αυτό-οργανωμένη ομάδα που μάχονται κατά των τρομοκρατών».
Το Ντονέτσκ είναι το επίκεντρο της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών κατά του Κιέβου, και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει ορκιστεί ότι θα ανακαταλάβει την πόλη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά των αυτονομιστών.
Πούτιν: Επιτρέψτε την πρόσβαση στους διεθνείς πραγματογνώμονες
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, ενώ κάλεσε τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των διεθνών πραγματογνωμόνων στο σημείο της συντριβής.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των διεθνών ειδικών στο σημείο της τραγωδίας» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πούτιν.
Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το περιστατικό δεν θα είχε συμβεί εάν οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δεν είχαν τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχαν επαναλάβει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών.
«Ωστόσο, κανένας δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιεί αυτήν την τραγωδία για να επιτύχει εγωιστικούς πολιτικούς σκοπούς. Τέτοια γεγονότα δεν θα πρέπει να χωρίζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν».
Μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων
Ο επικεφαλής της ομάδας των ολλανδών ειδικών δήλωσε ότι τρένο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της πτήσης MH 17 πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα με προορισμό κάποιο σημείο «όπου θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
«Το τρένο φεύγει. Δεν ξέρουμε την ώρα και δεν ξέρουμε τον προορισμό.», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Απλώς θέλω το τρένο να πάει σε ένα μέρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ιδιαίτερα των οικογενειών των θυμάτων».
Σημειώνεται ότι ο ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ πΟύτιν ότι τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν έχουν πράγματι βρεθεί, πρέπει να μεταφερθούν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
Νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε πως η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τον συντονισμό της έρευνας σε διεθνείς εταίρους, όμως τόνισε πως το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από «επαγγελματίες».
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τον συντονιστικό ρόλο των ερευνών για την τραγωδία στους Δυτικούς συμμάχους μας. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγείται της διαδικασίας αυτής», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε αμφιβολία ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη. Ο λόγος –ένα πλήγμα από πύραυλο που κατά πάσα πιθανότητα εκτοξεύθηκε από ένα BUK-M1. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό τοσύστημα δεν θα μπορούσε να το χειριστούν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Ήταν επαγγελματίες», είπε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα είχε ξεκάθαρο ρόλο στην κατάρριψη του αεροσκάφους.
Παράλληλα, επέκρινε για μια ακόμα φορά τον Βλατιμίρ Πούτιν για την παροχή όπλων στους αντάρτες. «Δεν περιμένω τίποτα από τη ρωσική κυβέρνηση. Αυτοί προμηθεύουν τα όπλα, αυτοί στέλνουν εδώ μαχητές. Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι φτάνει πια. Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είναι μια διεθνής σύγκρουση», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία βρίσκεται στην σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του κακού».
Πιέζουν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απαγορεύσει την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού προς τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από το γραφείο του Κάμερον, το Bloomberg ανέφερε πως η Βρετανία θα ζητήσει κυρώσεις κατά ολόκληρου του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, αλλά και κατά μεμονωμένων ατόμων και εταιρειών που στηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ουκρανία ή βοηθούν τη ρωσική κυβέρνηση.
Χθες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν νέο γύρο κυρώσεων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
«Συμφώνησαν πως η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της έναντι της Ρωσίας και πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία όταν συνεδριάσουν την Τρίτη», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών ερευνητών στο σημείο της συντριβής.
Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρριψη του αεροσκάφους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη συμφωνήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες και να μπλοκάρουν τα νέα δάνεια προς τη Ρωσία, όμως τα μέτρα αυτά παραμένουν λιγότερο αυστηρά από αυτά που έλαβαν οι ΗΠΑ την ίδια ημέρα.
Νωρίτερα την Κυριακή, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει πως αν δεν αλλάξει ριζικά η στάση της Μόσχας, η Βρετανία θα πιέσει τις πιο επιφυλακτικές χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις. Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει σε διεθνή απομόνωση.
Σε ξεχωριστή του συνέντευξη, ο Χάμοντ είπε πως η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής και να συνεργαστεί μαζί τους.
Κατά τον ίδιο, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών και πως ο πύραυλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από τη Ρωσία.