Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες με θέμα τη μάχη του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς, που έχει κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 400 ανθρώπων.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων. Τα μέλη του Σ.Α. ζητούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε ο πρέσβης της Ρουάντας στον ΟΗΕ, Γιούτζιν Γκασάνα, μετά τη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση έγινε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τη γνωστοποίηση ότι τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη γειτονιά Σετζάγια της Γάζας και από τις μάχες με τη Χαμάς.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν τον σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας πολιτών», είπε ο Γκασάνα. «Επίσης τόνισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση, και μέσω παύσεων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Σύμφωνα με το Reuters, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της Γάζας την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για συμφωνία εκεχειρίας, καταδίκασε τους θανάτους στη Σετζάγια, χαρακτηρίζοντάς τους ειδεχθή πράξη και ζήτησε άμεσο τερματισμό των μαχών.
Ο Μπαν Κι-Μουν ήταν στο Κατάρ χθες, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα επισκεφθεί το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.
Σημειώνεται ότι στις 12 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει κατάπαυση πυρός μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και είχε εκφράσει σοβαρή ανησυχία αναφορικά με την ευημερία και την προστασία των πολιτών και στις δύο πλευρές.
Διπλωματικός πυρετός
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συναντήσεις με Αιγύπτιους και άλλους ανώτατους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ -και οι διεθνείς εταίροι μας- ανησυχούν βαθύτατα για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια περισσότερων αθώων ζωών», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι. «Πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία όσο το δυνατόν συντομότερα –η οποία θα επαναφέρει την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2012».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Κέρι «εργάζεται για να στηρίξει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για να επιδιωχθεί το αποτέλεσμα αυτό, και θα μεταβεί στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών».
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, δηλώνοντας ωστόσο πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος εξέφρασε επίσης σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων θανάτων Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα και την απώλεια Ισραηλινών στρατιωτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα, σημείωσε πως «ο πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν στενά με το Ισραήλ και τους εταίρους στην περιφέρεια για την εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας, ενώ τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν οι πολίτες στη Γάζα και στο Ισραήλ».
Οι όροι της Χαμάς για εκεχειρία
Σημειώνεται ότι χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε συνάντηση στην Ντόχα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τον υπουργό εξωτερικών του Κατάρ, προτού αναχωρήσει για το Κάιρο.
«Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυστοσυγκράτηση. Επαναλαμβάνω τις απαιτήσεις μου προς όλες τις πλευρές ότι πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η βία πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε τους θανάτους σφαγή, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στο Ισραήλ να επιλέγει πότε θα ξεκινά και πότε θα σταματά έναν πόλεμο.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να προστατέψει τους Παλαιστίνιους και ζητώ να πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα... Αυτό που έκανε σήμερα το Ισραήλ ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Παράλληλα, ζήτησε άμεση εκεχειρία.
Η Χαμάς πάντως έχει απαιτήσει η όποια συμφωνία για εκεχειρία να περιλαμβάνει την άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει το Ισραήλ και η Αίγυπτος στη Λωρίδα της Γάζας και επαναφορά της συμφωνίας εκεχειρίας του 2012.
Στους όρους της Χαμάς περιλαμβάνεται επίσης η απελευθέρωση κρατουμένων που ξανασυνελλήφθησαν μετά τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων του 2011, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Γάζας-Ισραήλ, καθώς και τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του λιμανιού της Γάζας.
«Γενικά, το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει όλες τις μορφές επιθετικότητας και επιθέσεων, να σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζας και τις ενέργειες που προέκυψαν από τη στρατιωτική της επίθεση στη Δυτική Όχθη μετά τις 12 Ιουνίου», ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς στο Reuters.
Ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής συμφώνησε με τις απαιτήσεις της Χαμάς, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να θεωρούνται όροι, αλλά δίκαιες δεσμεύσεις από την πλευρά του Ισραήλ.
Στο παιχνίδι και η Χεζμπολά
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Haaretz, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ και τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάν Ραμαντάν Σαλάχ, τους είπε ότι «επαινεί» την αντίστασή τους κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας πως η οργάνωσή του είναι έτοιμη να τους βοηθήσει στον αγώνα τους.
Συνεχίζονται οι μάχες
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα σκοτώθηκε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, ο αριθμός των νεκρών από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές, έχει φτάσει τους 447 –μεταξύ των οποίων πολλοί πολίτες-, ενώ από την επιδρομή στη Σετζάγια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 72 άνθρωποι.
Από την πλευρά του το Ισραήλ μετρά 18 νεκρούς, οι δύο από τους οποίους πολίτες.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιους μαχητές που εισήλθαν στο Ισραήλ μέσω τούνελ.
Επίσης, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξετάζει την τηλεοπτική ανακοίνωση της Χαμάς ότι κρατά όμηρο έναν Ισραηλινό στρατιώτη, ωστόσο ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ είπε πως η αναφορά είναι ψευδής.
«Δεν υπάρχει όμηρος Ισραηλινός στρατιώτης και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς», δήλωσε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους.
«Οι ταξιαρχίες Κασάμ συνέλαβαν έναν σιωνιστή στρατιώτη», είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ένοπλης ομάδας της Χαμάς, λέγοντας πως ο στρατιώτης αυτός ονομάζεται Σαούλ Αρόν.
Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δηλώνει πως ο ισραηλινός στρατός κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στις επιχειρήσεις της στην ανατολική Γάζα. Το κανάλι σημειώνει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την είδηση.
Όπως επισημαίνει, η διεθνής νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση λευκού φωσφόρου ως μέσω συσκότισης προκειμένου να καλύψει κινήσεις του στρατού και να αποτρέψει τους εχθρούς από τη χρήση ορισμένων τηλεκατευθυνόμενων όπλων, όμως η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη καθώς μπορεί να προκαλέσει επώδυνα χημικά εγκαύματα.