Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Νέο «πεδίο μάχης» τα συντρίμμια της πτήσης MH17

Μετ' εμποδίων συνεχίζονται οι έρευνες για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ ζητά τη συνεργασία των κρατών της περιοχής στην έρευνα, αλλά και την απόδοση ευθυνών. Η Ευρώπη δίνει στον Πούτιν μια "τελευταία ευκαιρία", νέες κυρώσεις ζητά η Βρετανία.

Ουκρανία: Νέο «πεδίο μάχης» τα συντρίμμια της πτήσης MH17

Σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδικάζει την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, θα απαιτεί οι ένοπλες ομάδες να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της πτώσης, και θα ζητά από τα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν για τη διεθνή έρευνα, εξετάζει ο ΟΗΕ.

Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο έχει δει το Reuters, κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Αυστραλία, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία ακόμα και αύριο Δευτέρα.

Το σχέδιο ψηφίσματος «απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους του περιστατικού και όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως στις προσπάθειες για την επίρριψη ευθυνών».

«Καταδικάζει με τους ισχυρότερους όρους την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών... που είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 298 ζωών» και «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες στην περιοχή να αποφύγουν πράξεις βίας κατά πολιτικών αεροσκαφών».

Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις έχουν πει πως το αεροσκάφος πιθανότατα κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από την περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η αμερικανίδα πρέσβειρα του ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, είπε την Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρξε ρωσική βοήθεια στην εκτόξευση του πυραύλου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία να συνεργαστούν και επέμεινε η διεθνής έρευνα να μην βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα. Η Μόσχα αρνείται την όποια ανάμειξη στο περιστατικό και «δείχνει» τον στρατό του Κιέβου. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία και οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποκινεί την φιλορωσική εξέγερση, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε διαμελισμό της Ουκρανίας. Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και λέει πως οι προσπάθειες της Ουκρανίας να σταματήσει την εξέγερση χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Το προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ «ζητά όλα τα κράτη και οι παράγοντες της περιοχής να συνεργαστούν πλήρως στην διεθνή έρευνα για το περιστατικό, και σε ότι αφορά την άμεση πρόσβαση στο σημείο της συντριβής».

Παράλληλα, «απαιτεί οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν το σημείο της συντριβής και την γύρω περιοχή να αποφύγουν όποιες ενέργειες μπορεί να αλλοιώσουν το σημείο της συντριβής και να παράσχουν άμεσα ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο και τη γύρω περιοχή».

Διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ είπαν χθες πως τους επετράπη να δουν μέρος του σημείου της συντριβής, αν και ένοπλοι εξακολούθησαν να εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε ορισμένα κομμάτια από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το προσχέδιο ψηφίσματος «στηρίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή πλήρους, ενδελεχούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας του περιστατικού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας».

Επιμένει επίσης «οι σοροί των θυμάτων να αντιμετωπιστούν με αξιοπρεπή, επαγγελματικό τρόπο και με σεβασμό».

Έρευνες μετ' εμποδίων


Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

"Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, "αναπληρωτής πρωθυπουργός" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ". "Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο" της συντριβής, πρόσθεσε.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς χθες ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Χθες η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία και τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέστρεψαν αποδείξεις «διεθνών εγκλημάτων» την ώρα που αντάρτες και διεθνείς παρατηρητές ερίζουν για την πρόσβαση στα συντρίμμια του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Την ώρα που το Κίεβο δήλωνε πως έχει αποδείξεις ότι αυτός που εκτόξευσε τον πύραυλο που κατέρριψε το αεροσκάφος ήταν Ρώσος, ηγέτης των ανταρτών κατηγόρησε την Ουκρανία για την καθυστέρηση των ερευνών και ζήτησε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην περισυλλογή των πτωμάτων, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αποσυντίθενται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή.

Η Ρωσία από την πλευρά της κάλεσε και τις δυο πλευρές να δώσουν πρόσβαση στους διεθνείς ειδήμονες.

Η ουκρανική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, κατήγγειλε ότι «οι τρομοκράτες, με τη βοήθεια της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν αποδείξεις διεθνών εγκλημάτων». «Οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει 38 πτώματα στο νεκροτομείο στο Ντονέτσκ», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία κατήγγειλε ότι άνθρωποι με «βαριά ρωσική προφορά» απειλούν να πραγματοποιήσουν νεκροψίες.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός είπε πως ένοπλοι άνδρες απαγόρευσαν στους ειδήμονες της κυβέρνησης να συλλέξουν αποδείξεις, απειλώντας ότι θα τους συλλάβουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Κίεβο καθυστερεί την άφιξη διεθνών ειδημόνων, η αποστολή των οποίων είναι να ερευνήσουν την αιτία –και πιθανότατα την ευθύνη- για την καταστροφή.

Και, σε αντίθεση με δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα αντάρτες, ο Αλεξάντερ Μποροντάι είπε πως δεν είχαν βρει τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους. Κατά τον ίδιο, οι αντάρτες αποφεύγουν να διαταράσσουν την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ενώ υπάρχουν πτώματα σε μια περιοχή πολλών μιλίων.

Για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιέζει η Βρετανία

Η Βρετανία θα επιχειρήσει να πείσει τους άλλης ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

«Θα... προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να προχωρήσουν περισσότερο σε ότι αφορά τις κυρώσεις, εάν η Ρωσία δεν έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της μέχρι τότε», δήλωσε στο BBC εν όψει της συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται την Τρίτη.

Τελευταία ευκαιρία για τον Πούτιν

Εν τω μεταξύ, η Δύση προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι εννοεί να βοηθήσει στις έρευνες.

«Έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι εννοεί να βοηθήσει», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε, λίγα λεπτά μετά την «πολύ έντονη» συζήτηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο. Κατά τον ίδιο, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας έχουν την ίδια άποψη.

«Σοκαρίστηκα με τις εικόνες απόλυτα ασεβούς συμπεριφοράς σε αυτό το τραγικό σημείο», δήλωσε, αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι πτώματα επιβατών σύρονται και αφήνονται να σαπίσουν στο σημείο της συντριβής.

Νωρίτερα, και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως τώρα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της Μόσχας να αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η Μόσχα μπορεί να έχει μια τελευταία ευκαιρία τώρα να δείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για μια λύση», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Τώρα είναι η στιγμή να σταματήσουν όλοι και να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί εάν δεν σταματήσουμε την κλιμάκωση».

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τους αντάρτες, αφού τις τελευταίες εβδομάδες είχαν περάσει όπλα και μαχητές από τα ρωσικά σύνορα προς την Ουκρανία.

ΗΠΑ-Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους και οι δυο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις αντιμαχόμενες πλευρές της Ουκρανίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων των «μαύρων κουτιών», θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για την διεθνή έρευνα και πως θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στους ειδήμονες ώστε να ερευνήσουν την περιοχή.

«Τονίστηκε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει στρατιωτική λύση και μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά μέσω της επεξεργασίας εθνικής ομοφωνίας», ανέφερε το υπουργείο.

Κατηγορούν τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Ναϊντά, είπε πως διαθέτει «πειστικές αποδείξεις» ότι όχι μόνο το πυραυλικό σύστημα SA-11 Buk (που ισχυρίζεται το Κίεβο ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους) ήρθε από τη Ρωσία, αλλά και ότι το τριμελές πλήρωμά του απαρτίζονταν από ρώσους πολίτες. Ο ίδιος δήλωσε πως η μονάδα επέστρεψε στη Ρωσία, και απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει στο Κίεβο να τους ανακρίνει.

Την Παρασκευή το Κίεβο δημοσιοποίησε ηχητικά αποσπάσματα στα οποία φωνές που αναγνωρίζονται ως αυτονομιστές συζητούν την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ουκρανικά στρατιωτικά φυλάκια δέχθηκαν πυρά που προέρχονταν από την πλευρά των ρωσικών συνόρων δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας.

Στη σελίδα της στο Facebook, όπου η κυβέρνηση ενημερώνει για την εξέλιξη της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησής" της παρουσιάζοντας αναλυτικά τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ουκρανικά στρατιωτικά φυλάκια αποτέλεσαν δύο φορές στόχο επιθέσεων με όλμους από τα ρωσικά σύνορα. Πυρά ερρίφθησαν εναντίον των ουκρανικών θέσεων αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και εκ νέου γύρω στις 02.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το στρατό.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές αρχές είπαν σήμερα πως βλήματα από την ουκρανική πλευρά έπεσαν και πάλι την Κυριακή σε ρωσικό έδαφος, στην πόλη Γκούκοβο. Το Γκούκοβο βρίσκεται στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

Οι ρώσοι τελωνειακοί υπάλληλοι στην περιοχή εγκατέλειψαν την υπηρεσία τους λόγω των πυρών.

Ως «επιθετική πράξη από την ουκρανική πλευρά κατά ρωσικού εδάφους και των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είχε χαρακτηρίσει σε διάβημα διαμαρτυρία του προς την Ουκρανία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την επίθεση της 12ης Ιουλίου με βλήματα από την ουκρανική πλευρά, από την οποία χτυπήθηκαν δυο σπίτια στη Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν δυο γυναίκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v