«Κατηγορώ» της Ουκρανίας στη Ρωσία για την κατάρριψη του Boeing

Η Ουκρανία κατηγορεί τους αντάρτες ότι εμποδίζουν τις έρευνες και καταγγέλλει ότι Ρώσοι πολίτες χειρίστηκαν το αντιπυραυλικό σύστημα. ΗΠΑ-Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Νέες μάχες σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ.

«Κατηγορώ» της Ουκρανίας στη Ρωσία για την κατάρριψη του Boeing

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία και τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέστρεψαν αποδείξεις «διεθνών εγκλημάτων» την ώρα που αντάρτες και διεθνείς παρατηρητές ερίζουν για την πρόσβαση στα συντρίμμια του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Την ώρα που το Κίεβο δήλωνε πως έχει αποδείξεις ότι αυτός που εκτόξευσε τον πύραυλο που κατέρριψε το αεροσκάφος ήταν Ρώσος, ηγέτης των ανταρτών κατηγόρησε την Ουκρανία για την καθυστέρηση των ερευνών και ζήτησε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην περισυλλογή των πτωμάτων, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αποσυντίθενται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή.

Η Ρωσία από την πλευρά της κάλεσε και τις δυο πλευρές να δώσουν πρόσβαση στους διεθνείς ειδήμονες.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ βρέθηκαν για δεύτερη μέρα σε μέρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, κοντά στο χωριό Χράμποβε, καταγγέλλοντας πως και πάλι ένοπλοι άνδρες από τις δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ εμπόδισαν την πρόσβασή τους. Ωστόσο, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ είπε πως αυτή την φορά είδαν περισσότερα απ' ότι την Παρασκευή.

Ανταποκριτής του Reuters είπε ότι άκουσε ανώτατο στέλεχος των ανταρτών να λέει στην αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν τα συντρίμμια και ότι απλά θα ενημερωθούν εν ευθέτω χρόνω για την έρευνα που διεξάγουν οι αυτονομιστές. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, οι αντάρτες τους άφησαν να μεταβούν στο σημείο όπου βρίσκονταν η μία από τις δυο μηχανές του Boeing 777.

Καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων

Η ουκρανική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, κατήγγειλε ότι «οι τρομοκράτες, με τη βοήθεια της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν αποδείξεις διεθνών εγκλημάτων». «Οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει 38 πτώματα στο νεκροτομείο στο Ντονέτσκ», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία κατήγγειλε ότι άνθρωποι με «βαριά ρωσική προφορά» απειλούν να πραγματοποιήσουν νεκροψίες.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός είπε πως ένοπλοι άνδρες απαγόρευσαν στους ειδήμονες της κυβέρνησης να συλλέξουν αποδείξεις, απειλώντας ότι θα τους συλλάβουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Κίεβο καθυστερεί την άφιξη διεθνών ειδημόνων, η αποστολή των οποίων είναι να ερευνήσουν την αιτία –και πιθανότατα την ευθύνη- για την καταστροφή.

Και, σε αντίθεση με δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα αντάρτες, ο Αλεξάντερ Μποροντάι είπε πως δεν είχαν βρει τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους. Κατά τον ίδιο, οι αντάρτες αποφεύγουν να διαταράσσουν την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ενώ υπάρχουν πτώματα σε μια περιοχή πολλών μιλίων.

«Υπάρχει μια γιαγιά. Ένα πτώμα έπεσε στο κρεβάτι της. Λέει «σας παρακαλώ πάρτε αυτό το πτώμα». Όμως δεν μπορούμε να αλλοιώσουμε το σημείο», δήλωσε ο Μποροντάι. «Τα πτώματα αθώων ανθρώπων κείτονται στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση... να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων. Ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μας βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό και να στείλει τους ειδικούς της».

Στο Χράμποβε, ένας ένοπλος από τις δυνάμεις των αυτονομιστών είπε στο Reuters ότι έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται πτώματα με φορτηγά. Εν μέσω αναφορών για λεηλασίες, οι αντάρτες και οι ντόπιοι λένε πως κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να συλλέξουν αποδείξεις και να συντηρήσουν τα πτώματα.

Σε οξείς τόνους οι επαφές Ρουτε-Πουτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την παροχή βοήθειας στους διασώστες για την περισυλλογή των θυμάτων της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι εννοεί να βοηθήσει», δήλωσε ο Μαρκ Ρουτε, λίγα λεπτά μετά την «πολύ έντονη» συζήτηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο. Κατά τον ίδιο, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας έχουν την ίδια άποψη.

«Σοκαρίστηκα με τις εικόνες απόλυτα ασεβούς συμπεριφοράς σε αυτό το τραγικό σημείο», δήλωσε, αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι πτώματα επιβατών σύρονται και αφήνονται να σαπίσουν στο σημείο της συντριβής.

Κατηγορούν τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Ναϊντά, είπε πως διαθέτει «πειστικές αποδείξεις» ότι όχι μόνο το πυραυλικό σύστημα SA-11 Buk (που ισχυρίζεται το Κίεβο ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους) ήρθε από τη Ρωσία, αλλά και ότι το τριμελές πλήρωμά του απαρτίζονταν από ρώσους πολίτες. Ο ίδιος δήλωσε πως η μονάδα επέστρεψε στη Ρωσία, και απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει στο Κίεβο να τους ανακρίνει.

Χθες το Κίεβο δημοσιοποίησε ηχητικά αποσπάσματα στα οποία φωνές που αναγνωρίζονται ως αυτονομιστές συζητούν την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να σταματήσουν επειγόντως οι εχρθοπραξίες στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δυο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία μιας ενδελεχούς και αντικειμενικής έρευνας όλων των συνθηκών της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

«Σημειώθηκε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις εντός της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς και να εφαρμοστεί η ρωσική πρωτοβουλία για παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε δυο σημεία ελέγχου στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της, ανέφερε πως η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως η ομάδα επαφής των διπλωματών από τον ΟΑΣΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν γρήγορα και άμεσα με τους αυτονομιστές προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία.

«Και οι δυο συμφώνησαν πως μια διεθνής, ανεξάρτητη επιτροπή υπό την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα πρόσβαση στο σημείο της πτώσης του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Βερολίνο.

Τελευταία ευκαιρία για τη Μόσχα

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως τώρα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της Μόσχας να αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η Μόσχα μπορεί να έχει μια τελευταία ευκαιρία τώρα να δείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για μια λύση», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Τώρα είναι η στιγμή να σταματήσουν όλοι και να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί εάν δεν σταματήσουμε την κλιμάκωση».

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τους αντάρτες, αφού τις τελευταίες εβδομάδες είχαν περάσει όπλα και μαχητές από τα ρωσικά σύνορα προς την Ουκρανία.

ΗΠΑ-Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους και οι δυο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις αντιμαχόμενες πλευρές της Ουκρανίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων των «μαύρων κουτιών», θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για την διεθνή έρευνα και πως θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στους ειδήμονες ώστε να ερευνήσουν την περιοχή.

«Τονίστηκε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει στρατιωτική λύση και μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά μέσω της επεξεργασίας εθνικής ομοφωνίας», ανέφερε το υπουργείο.

Επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ και Κάμερον

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε την Παρασκευή συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στην περίπτωση που αποτύχει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση, ενώ επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή καθώς θα εξετάζουν ποιες επιπλέον ενέργειες μπορεί να απαιτηθούν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας την επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ.

«Τόνισαν ότι η Ρωσία φέρει ξεκάθαρη ευθύνη να αρνηθεί στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την συνεχιζόμενη πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό και άλλη στήριξη από το εσωτερικό της Ρωσίας».

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία, Ομπάμα και Κάμερον «επανέλαβαν την ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες εάν η Ρωσία συνεχίσει να αποτυγχάνει να λάβει... μέτρα» για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει πως είναι πολύ νωρίς να αποφασιστούν περαιτέρω κυρώσεις, προτού γίνει γνωστό το τι ακριβώς συνέβη με το αεροσκάφος. Παρόμοια γραμμή κράτησε και η Βρετανία, ωστόσο αργότερα «συντάχθηκε» με τις ΗΠΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αυτονομιστές.

Μαλαισία: Η Ρωσία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Λιόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο προς το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πτώματα των επιβατών θα μπορέσουν να περισυλλεγούν.

Ο Λιόου, που σήμερα θα βρίσκεται στην Ουκρανία, είπε επίσης πως πιστεύει ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη.
«Προσπαθούν όπως καλύτερα μπορούν να βοηθήσουν τη Μαλαισία να διασφαλίσει ότι θα έχουμε ένα ασφαλές σημείο» ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η Ρωσία κάλεσε τις Ουκρανικές αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς ειδήμονες πρόσβαση στο σημείο της πτώσης, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δυο πλευρές της ουκρανικής σύγκρουσης, καλώντας τες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτρέψουν την πρόσβαση των διεθνών ειδημόνων στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν αποδείξεις «διεθνών εγκλημάτων», λέγοντας πως είχε αποδείξεις ότι ρωσικός πύραυλος θεωρείται ότι σκότωσε και τους 298 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

«Προβληματίζει το ότι πριν καν ξεκινήσει η δίκη οι επίσημοι αντιπρόσωποι μιας σειράς κρατών έσπευσαν αστήρικτα να προωθήσουν τις δικές τους εκδοχές ως προς το τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους, πιέζοντας έτσι την πορεία των ερευνών», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνυ Άμποτ κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για κατάρριψη του Boeing 777, ενώ δυο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον υποψιάζεται ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Μόσχα.

Πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε «πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που ευθύνονται.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους ήταν και 80 παιδιά.

Οι εθνικότητες των θυμάτων

Η Malaysian Airlines έδωσε στη δημοσιότητα μία ανανεωμένη λίστα με τις εθνικότητες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας:

Ολλανδία: 189
Μαλαισία: 44
Αυστραλία: 27
Ινδονησία: 12
Βρετανία: 9
Γερμανία: 4
Βέλγιο: 4
Φιλιππίνες: 3
Καναδάς: 1
Νέα Ζηλανδία: 1

Χθες το βράδυ, η Interpol ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει εντός των επόμενων 48 ωρών μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή. Σε ανακοίνωσή της η διεθνής αστυνομία που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας ανέφερε ότι «κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών» είναι έτοιμη να στείλει στην περιοχή μια ομάδα της αποτελούμενη από ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.

Αναζωπύρωση των μαχών

Εν τω μεταξύ, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εντείνει τις επιχειρήσεις της κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v