Το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ίδιος τόνισε πως η Ρωσία προσφέρει σε σταθερή βάση στήριξη στους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων και αντιαεροπορικών συστημάτων.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα ανέφεραν πως σύμφωνα με έρευνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο πύραυλος που χτύπησε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εκτοξεύτηκε πιθανότατα από φιλορώσους αυτονομιστές μέσα από την ανατολική Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ουάσιγκτον υποψιάζεται ότι ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέρριψε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ερρίφθη από τους Ουκρανούς αυτονομιστές, με τη στήριξη της Μόσχας. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν τον πύραυλο.
Την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσαν χθες ότι θεωρούν πως η πτήση MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη, χωρίς ωστόσο να λένε ποιοςέριξε τη βολή. Όμως, διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί πως «όλοι οι δρόμοι δείχνουν ρωσική ευθύνη», είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Μόσχας να εξοπλίζει τους αντάρτες.
Ηχητικά αποσπάσματα που «καίνε» τους αυτονομιστές δημοσιοποίησε το Κίεβο
Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικά αποσπάσματα τηλεφωνικών επικοινωνιών -όπως ισχυρίζεται- μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και Ρώσων αξιωματούχων, στο οποίο ακούγεται ένας αντάρτης να λέει ότι «μόλις καταρρίψαμε ένα αεροσκάφος». Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η καταγραφή του πρώτου αποσπάσματος της συνομιλίας έγινε λίγα λεπτά μετά την τελευταία επαφή που είχε το αεροσκάφος MH-17 με το κέντρο ελέγχου, γύρω στις 16:20, ενώ άφησε να εννοηθεί πως οι αντάρτες νόμιζαν ότι είχαν πλήξει ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προτού βρουν τα συντρίμμια του επιβατικού.
Η δεύτερη συνομιλία, περίπου 40 λεπτά αργότερα, γίνεται μεταξύ δύο ενόπλων που αναφέρονται ως «Major» και «Greek». Ο πρώτος λέει στον δεύτερο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από κοζάκους του σημείου ελέγχου στο Τσερνουχίνο και αναφέρει ότι έχουν βρεθεί μόνο σοροί πολιτών. Σε ερώτηση του δεύτερου εάν υπάρχουν όπλα ή έγγραφα, η απάντηση για τα όπλα είναι αρνητική, ενώ αναφέρεται ότι βρέθηκαν στοιχεία ενός φοιτητή από την Ινδονησία από πανεπιστήμιο του Τόμπσον.
Η τρίτη συνομιλία γίνεται μεταξύ ενός άγνωστου ενόπλου και του κοζάκου «οπλαρχηγού» Νικολάι Κοζίτσιν. Ο πρώτος αναφέρει ότι υπάρχουν σοροί γυναικών και παιδιών και εκφράζει την απορία του επειδή πίστευε ότι επρόκειτο για μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Antonov 26, αλλά η ουρά γράφει Malaysia Airlines. Ο Κοζίτσιν, αναφέροντας το ενδεχόμενο κατασκοπείας, υποστήριζει ότι «δεν θα έπρεπε να πετούν, εδώ γίνεται πόλεμος».
Η γνησιότητα των συνομιλιών είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ανεξάρτητα.
Διεθνή έρευνα ζητά το Συμβούλιο του ΟΗΕ
Έκκληση για την διεξαγωγή πλήρους, ενδελεχούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την συντριβή του Boeing 777 στη Μαλαισία απηύθυνε σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ανακοίνωση εκφράζει τα συλλυπητήρια του Συμβουλίου για τις οικογένειες των θυμάτων και τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις όλων όσων σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.
Τα μέλη του συμβουλίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα 298 θύματα στην έναρξη της έκτακτης σύσκεψης το πρωί της Παρασκευής.
Το Συμβούλιο τονίζει στην ανακοίνωση την ανάγκη να υπάρξει άμεση πρόσβαση των ανεξάρτητων ερευνητών στο σημείο της συντριβής.
Στο σημείο της συντριβής περίπου 30 παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Περίπου 30 παρατηρητές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν φτάσει στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου χθες Πέμπτη κατέπεσε επιβατικό αεροπλάνο της εταιρείας Malaysia Airlines, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.
"Προσγειώθηκαν με ένα ελικόπτερο, περίπου 30", δήλωσε ο Ρόλαντ Μπλες εκπρόσωπος της ελβετικής προεδρίας του ΟΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η "ομάδα επαφής" των διπλωματών του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και τη Ουκρανίας συνομίλησε με τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών μέσω βιντεοσύνδεσης.
Καλεί σε εκεχειρία ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.
«Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Με μεγάλη ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Είναι φοβερό, μια τραγωδία», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο ελπίζει να καταφέρει να επιλύσει οριστικά την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Είμαστε σε επαφή με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και ελπίζω ότι θα καταφέρει να προτείνει σε όλον τον ουκρανικό λαό, σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν, ένα μέσο (…) που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια οριστική, και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Απαγόρευση πτήσεων
Οι αρχές της Ουκρανίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο πάνω από τις ανατολικές περιοχές της, όπου πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Χθες Πέμπτη, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.
Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.
«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και τις γειτονικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ».