Η σταθεροποίηση στην ευρωζώνη έχει στηρίξει μια βελτιούμενη τάση στις ενέργειες αξιολόγησης των κρατών παγκοσμίως, αλλά και μια τάση για λιγότερα αρνητικά outlooks για το β' εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με την Fitch, κάτι που δείχνει ότι η πτωτική πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών έχει μειωθεί.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, αυτή η βελτιούμενη τάση αντανακλά βασικά τη σταθεροποίηση και βελτίωση των αξιολογήσεων και των outlooks των αναπτυγμένων αγορών, κυρίως της ευρωζώνης. Το β' εξάμηνο του 2014 υπήρξε αναβάθμιση τόσο της Ισπανίας όσο και της Ελλάδας, αντανακλώντας τις βελτιώσεις των δημοσιονομικών θέσεων και των μακροοικονομικών επιδόσεων των χωρών της ευρωπεριφέρειας, καθώς αυτές συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τη βαθιά ύφεση.
Οι θετικές αναθεωρήσεις των outook της Ιταλίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, και προσφάτως της Ολλανδίας, τονίζουν τη σταθεροποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ για πρώτη φορά από το 2009, καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει αρνητικό outlook.
Αντιθέτως, το ανοδικό momentum στις αξιολογήσεις κρατών των αναδυόμενων αγορών από το 2010 έχει «βαλτώσει», παρατείνοντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2013, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολότερες συνθήκες ανάπτυξης, δύσκολες πολιτικές, καθώς και πολιτικές ή γεωγραφικές πιέσεις.
Αυτό, σύμφωνα με τη Fitch, δείχνει πως η σύγκλιση στις αξιολογήσεις των κρατών των αναπτυγμένων αγορών και των αναδυόμενων αγορών αρχίζει να αντιστρέφεται. Το ισοζύγιο των outlook των αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών υποδηλώνει ότι αυτή η αντιστροφή θα συνεχιστεί και το β' εξάμηνο του 2014 αλλά και το 2015.
Στις αναπτυγμένες χώρες, η αναλογία θετικών/αρνητικών outlooks διαμορφώνεται σε 3 θετικά/2 αρνητικά, ενώ αντιθέτως στις αναπτυσσόμενες χώρες η αναλογία είναι 5 θετικά/12 αρνητικά.
Η Fitch προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σταδιακά στο 2,7% το 2014 και στο 3,1% το 2015 και 2016, από 2,4% το 2013. Η ανάπτυξη θα οφείλεται κυρίως στην σταθερότερη και πιο ισορροπημένη ανάκαμψη στις αναπτυγμένες αγορές, αν και το ισχνό παγκόσμιο εμπόριο και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου προστίθενται στα ρίσκα.
Ο οίκος προβλέπει πως η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2014, στο 4,8% το 2015 και στο 4,9% το 2016, από 4,7% το 2013, αντανακλώντας τους περιορισμούς που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις υποδομές, τα αδύναμα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και η ασύμμετρη ανάπτυξη, που έχουν μειώσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης σε πολλές χώρες.
Η Fitch εκτιμά πως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσουν σταδιακά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους, τους επόμενους 12 μήνες, ενώ θεωρεί πως η εξομάλυνση των νομισματικών συνθηκών μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ουσιαστικά μηδενικών επιτοκίων και «ξεφουσκώματος» των ισολογισμών των τραπεζών ιστορικά δεν έχει προηγούμενο και ενδέχεται να πυροδοτήσει κάποια αύξηση στην αστάθεια στις χρηματαγορές. Επίσης, θα δημιουργήσει μια διαφοροποίηση με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, που συνεχίζουν να χαλαρώνουν την πολιτική τους και είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2016.