Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν τα βρήκαν στη Σύνοδο Κορυφής

Για τις 30 Αυγούστου μετατέθηκε η απόφαση για την ανάθεση των κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιοι προτείνονται για ποιες θέσεις. Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο της χθεσινής συνόδου.

Δεν τα βρήκαν στη Σύνοδο Κορυφής

Για τα τέλη Αυγούστου μετατέθηκε η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής απέτυχαν λόγω των αντιδράσεων για την υποψηφιότητα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Federica Mogherini για τη θέση της επιτρόπου εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εξαιτίας απαιτήσεων από τους ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης η θέση αυτή να πάει σε κάποιον από τη δική τους περιοχή.

«Είναι λίγο ατυχές, αλλά καθόλου δραματικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, οποίος προήδρευσε της συνόδου. «Αυτά τα πράγματα χρειάζονται καιρό. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα λάβουμε την απόφαση στις 30 Αυγούστου».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, έχει ήδη ψηφιστεί για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως η σύνοδος δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τις άλλες κορυφαίες θέσεις, όπως είναι αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα έχει ρόλο στη διαμόρφωση της απάντησης της Ευρώπης στην οικονομική στασιμότητα, στην κρίση της Ουκρανίας και στη στάση της Βρετανίας ως προς τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Αρκετοί από τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. είπαν πως δεν έφτασαν στο σημείο να συζητηθούν ονόματα, αφού υπήρχαν διαφωνίες ως προς τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνει η κατανομή των θέσεων.

Η Mogherini θεωρούνταν ότι είχε το προβάδισμα για το αξίωμα που μέχρι σήμερα κατέχει η Catherin Asthon, όμως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εξέφρασαν αμφιβολίες για την πείρα της, αλλά και για την ήπια στάση της έναντι της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Θα στηρίξω έναν άνθρωπο που έχει πείρα στις εξωτερικές υποθέσεις και έναν άνθρωπο που είναι ουδέτερος και τουλάχιστον αντανακλά όλες τις απόψεις όλων των κρατών μελών στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, και δεν θα στηρίξω κάποιον που είναι υπέρ του Κρεμλίνου», δήλωσε η Dalia Grybauskaite. Αυτό ενόχλησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξαν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της Mogherini, άλλοι διπλωμάτες όμως είπαν πως η υποψηφιότητά της είναι προβληματική.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt, έφτασε στη σύνοδο με ευρεία στήριξη για την ανάληψη της θέσης της επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως η Γαλλία είχε επιφυλάξεις διότι η χώρα της δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Η ίδια πάντως επέμεινε πως δεν είναι υποψήφια.

Ορισμένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande θα μπορούσε να την ανεχθεί εάν διασφαλιζόταν ότι ο υποψήφιος της Γαλλίας θα πάρει τη θέση-κλειδί του οικονομικού επιτρόπου, ο οποίος επιβλέπει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όμως η Γερμανία δεν θέλει να δει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Pierre Moscovici, στη θέση αυτή, διότι το Παρίσι δεν έχει ακόμα μειώσει το έλλειμμά του στα όρια της Ε.Ε.

Πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τη θέση του επιτρόπου εξωτερικών είναι ο Πολωνός ΥΠΕΞ Radoslaw Sikorski και η Βουλγάρα Kristalina Georgieva - νυν επίτροπος ανάπτυξης.

Ο Holland ανέφερε πως ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι Σοσιαλιστής, δεδομένου ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατέλαβε ο κεντροδεξιός Juncker, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel συμφώνησε με αυτήν την άποψη. Αυτό θα απέκλειε αυτομάτως τους Sikorksi και Georgieva, όχι όμως τη Mogherini.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις τις ερχόμενες εβδομάδες, αναφορικά με ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει τον υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, θέση που πιθανότατα θα δοθεί στον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Luis De Guindos.

Άλλες θέσεις-κλειδιά που θα πρέπει να αποφασιστούν είναι αυτή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων, του επιτρόπου ανταγωνισμού, του επιτρόπου εμπορίου, του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς και του επιτρόπου που θα είναι αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική.

Πάντως, στο μόνο που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v