Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε την Τετάρτη ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη αύξησε τις επενδύσεις σε ευρώ από ξένους επενδυτές, παρότι υποχώρησε το μερίδιο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα.
Στην έκθεση με τίτλο «Τhe international role of the euro» η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πως «σε ένα περιβάλλον βελτίωσης της εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη, διάφοροι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ γύρισαν ή παρέμειναν σε θετικό έδαφος το 2013»
H έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για χρεόγραφα σε ευρώ σημείωσε σημαντική άνοδο το 2013.
«Ειδικότερα, η διεθνής ζήτηση για επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια της ευρωζώνης (χρεόγραφα και μετοχές) άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2007, αντιστοιχώντας το 3,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έναντι 3% το 2012» αναφέρεται στην έκθεση. «Οι κεφαλαιακές αυτές ροές αντανακλούν εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των θεμελιωδών μακροοικονομικών στοιχείων, την περαιτέρω μείωση του κινδύνου ακραίων γεγονότων (tail risk) και την απομάκρυνση των διεθνών επενδυτών από τα χρεόγραφα των αναδυόμενων αγορών» σημειώνεται.
«Η σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη από τα μέσα του 2012 και οι θετικές εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωζώνης ήταν σημαντικοί παράγοντες για την αλλαγή τάσης πολλών δεικτών της διεθνούς χρήσης του ευρώ το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014» ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με βάση τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, το ενδιαφέρων των ξένων επενδυτών για το χρέος της ευρωζώνης οδήγησε το 2013 το ευρώ 7% υψηλότερα έναντι ενός καλαθιού 39 νομισμάτων. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη ανατίμηση από το 1999.
Σύμφωνα με την έκθεση το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθεματικά υποχώρησε 0,9% το 2013, στο 24,4%. «Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ συνέχισε να χρησιμοποιείται ως μια αξιόπιστη αποθήκευση αξίας για τις ξένες κεντρικές τράπεζες, ως το δεύτερο πιο σημαντικό αποθεματικό νόμισμα» αναφέρει η ΕΚΤ.