Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Το προσχέδιο ανακοινωθέντος για την Ουκρανία

Το πάγωμα των δανείων από ΕΤΕπ και EBRD για νέα projects στη Ρωσία προωθούν οι ηγέτες της ΕΕ. Στο στόχαστρο εταιρείες και οργανισμοί που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύνοδος Κορυφής: Το προσχέδιο ανακοινωθέντος για την Ουκρανία

Νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, που θα στοχεύουν κυρίως στη χρηματοδότηση που λαμβάνει η χώρα μέσω της ΕΤΕπ και της EBRD, αναμένεται να αποφασίσουν κατά την αποψινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χρηματοδότηση νέων projects του δημόσιου τομέα της Ρωσίας, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. θα συνεργαστούν για την αναστολή της χρηματοδότησης νέων projects στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Επίσης, θα ζητήσουν από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο παγώματος συνεργατικών projects με τη Ρωσία, εξαιρώντας όμως αυτά που αφορούν την κοινωνία, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν μέτρα για να μπλοκαριστούν οι διεθνείς επενδύσεις την Κριμαία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος, θα διευρυνθούν οι κυρώσεις, ώστε να περιλαμβάνουν και οντότητες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Χθες, ο αρμόδιος επίτροπος για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, Stefan Fuele, είχε αναφέρει στις Βρυξέλλες πως «οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων θα αποτιμήσουν και πάλι την κατάσταση... και, εάν χρειαστεί, θα υιοθετήσουν τις απαραίτητες αποφάσεις».

Διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως είχαν προταθεί ορισμένα περιοριστικά μέτρα και ενδέχεται να υπάρξουν μόνο πολιτικές αποφάσεις για τις επιπλέον κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ ανέφερε πως στην ουκρανική κρίση δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες εφόσον οι όμηροι δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, τα σύνορα δεν είναι ασφαλή και η ομάδα επαφής δεν συνεδριάζει.

«Θα συζητήσουμε νέες κυρώσεις γιατί πιστεύουμε ότι η ρωσική συνεισφορά στην ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι επαρκής», σημείωσε η Α. Μέρκελ.

Οι προτάσεις

Διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν πέραν του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, τόνισε ωστόσο πως δεν βρίσκονται στο τραπέζι εκτεταμένες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Μία από τις προτάσεις που έθεσε σε εσωτερικές συζητήσεις η Κομισιόν αφορά τη μείωση ή την αναστολή της οικονομικής βοήθειας από την οποία επωφελείται η Ρωσία, στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και η οποία υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ το διάστημα 2014-2020.

Μια άλλη ιδέα είναι η αναστολή ή η απαγόρευση της χρηματοδότησης νέων projects στη Ρωσία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Επίσης, στις προτάσεις βρίσκεται και το ενδεχόμενο στις κυρώσεις να περιλαμβάνονται και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, που κρίνεται ότι ευθύνονται για τις πολιτικές της Μόσχας έναντι της Ουκρανίας.

Μία ακόμα πρόταση είναι να τροποποιηθούν τα κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων, ώστε να μπορούν να μπαίνουν στο στόχαστρο ρωσικές ή ουκρανικές επιχειρήσεις ή άλλοι οργανισμοί που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ή εταιρείες που στηρίζουν την πολιτική της Ρωσίας ως προς την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας ζητά ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυστηρότερες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Στην ιστοσελίδα του ανέφερε πως μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον ενημέρωσε για την ύπαρξη αποδείξεων για την είσοδο σε ουρκανικό έδαφος ανταρτών από τη Ρωσία, αλλά και για τη μεταφορά βαρύ στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων.

Χθες, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην ουκρανική πόλη Σνίζνε, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα. Το Κίεβο αρνήθηκε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, αφήνοντας υπόνοιες για προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας, αφού οι αντάρτες δεν έχουν χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη στις συγκρούσεις τους με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών» -όπως τις ονομάζει το Κίεβο- επιχειρήσεων, στα μέσα Απριλίου, συνολικά 258 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ενώ εκατοντάδες είναι οι αντάρτες και οι απλοί πολίτες που έχουν σκοτωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v