ΗΠΑ: Αγωγή κατά Barclays με επίκεντρο το dark pool

Εναντίον της Barclays κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης. Οι δραστηριότητες του dark pool, η παραπλάνηση των θεσμικών επενδυτών και οι κινήσεις των high frequency traders που γίνονταν στα κρυφά.

ΗΠΑ: Αγωγή κατά Barclays με επίκεντρο το dark pool

Αγωγή εναντίον της Barclays κατέθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας ότι η βρετανική τράπεζα ευνόησε τους trader υψηλής ταχύτητας (high speed), ενώ παράλληλα παραπλάνησε τους θεσμικούς επενδυτές. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, ο Eric Schneiderman, εξηγεί πως το θέμα αφορά ενέργειες της Barclays με κεφάλαια που είχαν συγκεντρωθεί στην εξωχρηματιστηριακή πλατφόρμα συναλλαγών (dark pool).

Ο κ. Schneiderman δήλωσε πως η Barclays επέκτεινε το δικό της darkpool, την BarclaysLX «λέγοντας στους επενδυτές ότι κολυμπούν σε ασφαλή ύδατα… Το dark pool της Barclays ήταν γεμάτο αρπακτικά που είχαν έρθει με πρόσκληση της ίδιας της Barckays». Δήλωσε μάλιστα πως η αγωγή έγινε με τη συνδρομή πρώην trader της βρετανικής τράπεζας.

Τα dark poοl επιτρέπουν, ουσιαστικά, τη διεκπεραίωση πράξεων -κυρίως εκ μέρους θεσμικών επενδυτών- που δεν καταγράφονται ημερησίως από τα επίσημα συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών των χρηματιστηρίων. Δημιουργήθηκαν ώστε να μπορούν οι θεσμικοί επενδυτές να κάνουν με ασφάλεια μεγάλες κινήσεις χωρίς να επηρεάζουν την τάση στην ευρύτερη αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχές, εκ των οποίων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ανησυχούν για την ταχεία άνοδο των darkpools χωρίς εποπτεία ή διαφάνεια.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Barclays παραπλάνησε τους θεσμικούς επενδυτές αναφορικά με το σύστημα «εποπτείας» του dark pool, το οποίο αποκαλεί «LiquidityProfiling». Στο διαφημιστικό υλικό που τους παρουσίασε, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει το παράτυπο trading και να μπλοκάρει τους «τοξικούς» επενδυτές. Δεν ανέφερε όμως, την ταυτότητα του μεγαλύτερου πελάτη της στο dark pool. Πρόκειται για την εταιρεία Tradebot που ειδικεύεται στο trading υψηλής ταχύτητας την οποία η ίδια η Barclays είχε κατηγοριοποιήσει ως «τοξική». Στόχος της βρετανικής τράπεζας ήταν να κρύψει από τους θεσμικούς επενδυτές την παρουσία εταιριών high frequency trading στο dark pool.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v