Σε μείωση της έκθεσής τους σε μακροπρόθεσμους τίτλους αναμένεται να προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, προκειμένου να προστατευτούν από τις προβλεπόμενες ζημίες που θα υπάρξουν με τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα σε αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών που έγινε από την Central Banking Publications και την HSBC και την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times. Στην έρευνα συμμετείχαν 69 αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών που από κοινού ελέγχουν κεφάλαια 6,7 τρισ. δολ., δηλαδή σχεδόν το ήμισυ των συνολικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών.
Εξ αυτών, περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι πιθανότατα θα αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να προετοιμαστούν για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. «Ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε πιο ριψοκίνδυνους τίτλους, όπως οι μετοχές» αναφέρει το δημοσίευμα των FT και συμπληρώνει: «Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μετοχές ή ETF».
Καθώς υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ανεπτυγμένων οικονομιών όπως η ΒοΕ, εξετάζουν το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων τροφοδοτεί τα σενάρια και για τερματισμό στο πολυετές ράλι των ομολόγων. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Fed αγόρασε αμερικανικά ομόλογα συνολικής αξίας σχεδόν 2 τρισ. δολ., στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να τερματιστεί το φθινόπωρο με συνεπακόλουθη μείωση των τιμών στα ομόλογα.
Η Fed είναι η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών κρατικών τίτλων, αλλά δεν είναι μόνη. Πολλές κεντρικές τράπεζες τοποθετήθηκαν σε αμερικανικά ομόλογα, αν μη τι άλλο για να έχουν άμεση πρόσβαση σε δολάρια και να μπορούν να σταθεροποιήσουν ανά πάσα στιγμή τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Στα τέλη του 2013, τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειχναν πως το 62% των επενδύσεων των κεντρικών τραπεζών ήταν σε τίτλους δολαρίου. Μόνο το ένα τέταρτο ήταν σε ευρώ. Τώρα, αυτές οι τοποθετήσεις αναμένεται να μειωθούν. Νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις όπως το κινεζικό γουάν και τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά γίνονται πιο ελκυστικά, λόγω των ιστορικά χαμηλών αποδόσεων στα αμερικανικά Treasuries.