Ιράκ: Υπό κατάληψη το μεγαλύτερο διυλιστήριο

Υπό κατάληψη το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ. Κοινή έκκληση σιιτών, σουνιτών και Κούρδων για ενότητα. Το Ιράκ ζήτησε επίσημα βοήθεια από τις ΗΠΑ. Exxon Mobil και BP απομακρύνουν προσωπικό από τη χώρα. Απαγωγή Τούρκων εργατών στο Κιρκούκ. Οι όροι του Ιράν για συνεργασία με Ουάσιγκτον.

Ιράκ: Υπό κατάληψη το μεγαλύτερο διυλιστήριο

Σουνίτες αντάρτες επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στην πόλη βόρεια Μπαϊτζί, και πλέον ελέγχουν το 75% αυτού, σύμφωνα με στελέχη του διυλιστηρίου.

Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) από τις δύο εκ των τριών κεντρικών εισόδων των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλο μέρος του διυλιστηρίου έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Πάντως οι μάχες που δίνονται για τον έλεγχο της βασικής πηγής διυλισμένου καυσίμου για την εγχώρια αγορά του Ιράκ, δεν επηρεάζει την παραγωγή ή τις εξαγωγές από τις πετρελαιοπηγές και τις εγκαταστάσεις στα νότια της χώρας, όπου δεν έχουν φτάσει οι αντάρτες.

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ισχυρίζεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση των ανταρτών στο διυλιστήριο, μεταδίδει το AP. O ίδιος ανέφερε ότι 40 αντάρτες σκοτώθηκαν το βράδυ. Σύμφωνα με το AP δεν υπάρχει επιβεβαίωση των ισχυρισμών του εκπροσώπου από άλλη πηγή. 

Στο μεταξύ οι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα τρία χωριά στο βόρειο Ιράκ έπειτα από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και τους κατοίκους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 πολίτες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος. Πρόκειται για τα χωριά Άλμπου Χάσαν, Μπιρουάζλι και Μπαστάμλι στην επαρχία Σαλαχεντίν, διευκρίνισε ο Σάλαλ Άμπντουλ Μπάμπαν.

Το Ιράκ ζήτησε βοήθεια από ΗΠΑ

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Xoσιάρ Ζεμπάρι, ζήτησε από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιθέσεις κατά των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (IKIΛ).

Την είδηση για τις δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Λίγη ώρα αργότερα ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τους ΗΠΑ στρατιωτική στήριξη κατά των ανταρτών του ΙΚΙΛ.

Aπομακρύνουν προσωπικό Exxon Mobil και BP

Ο επικεφαλής της κρατικής ιρακινής South Oil Company, Dhiya Jaffar, ανέφερε την Τετάρτη πως η Exxon Mobil έχει προχωρήσει σε μια «ευρεία απομάκρυνση» του προσωπικού από τη χώρα, ενώ η BP έχει απομακρύνει περίπου το 20% των υπαλλήλων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ίδιος σημείωσε πως οι ENI, Schlumberger, Weatherford και Baker Hughes δεν έχουν σχέδια να απομακρύνουν υπαλλήλους από τη χώρα.

«Διαβεβαιώνω τις εταιρείες πως οι τρέχουσες εξελίξεις στην χώρα δεν έχουν επηρεάσει και δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Νότο».

Το Ιράν είναι έτοιμο να προστατέψει ιερούς σιιτικούς ναούς

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη θα υπερασπιστεί ιερούς σιιτικούς ναούς στο Ιράκ από «δολοφόνους και τρομοκράτες».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ροχανί ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ιρανική τηλεόραση, πως πολλοί Ιρανοί εθελοντές έχουν συμφωνήσει να μεταβούν στο Ιράκ να «βάλουν τους τρομοκράτες στη θέση τους» και να προστατέψουν θρησκευτικά μνημεία.

Ο ίδιος ανέφερε πως βετεράνοι από τις σουνιτικές, σιιτικές και κουρδικές κοινότητες του Ιράκ είναι έτοιμοι να πολεμήσουν κατά των τρομοκρατών.

Τα πυρηνικά προϋπόθεση για συνεργασία με ΗΠΑ

Το Ιράν έθεσε την επιτυχία των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα ως απαραίτητη προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας του με τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) «είναι μια δοκιμασία εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ναχαβαντιάν, επικεφαλής του γραφείου του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

«Αν αυτές καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία, τότε θα μπορούσε να υπάρξουν ευκαιρίες συζήτησης για άλλα ζητήματα», επεσήμανε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

Έκκληση Μαλίκι για ενότητα

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουρί αλ Μαλίκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απηύθυνε κοινή έκκληση για εθνική ενότητα με τους σουνίτες επικριτές της σιιτικής του κυβέρνησης - κίνηση η οποία μπορεί να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών που απειλούν τη Βαγδάτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι σιίτες σύμμαχοι του Μαλίκι ορκίστηκαν να μποϊκοτάρουν την όποια συνεργασία με το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, ενώ η κυβέρνηση του Μαλίκι είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει τη «γενοκτονία».

Σε μια επανάληψη των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών να γεφυρώσουν το σεκταριστικό και το εθνοτικό χάσμα, οι ηγέτες των σιιτών, των σουνιτών και των Κούρδων πραγματοποίησαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια στάθηκαν μπροστά στις κάμερες, όπου ο προκάτοχος του Μαλίκι, Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι, διάβασε ανακοινωθέν, το οποίο αποκήρυσσε τις δυνάμεις των τρομοκρατών και στήριζε την ενότητα του Ιράκ.

«Καμία τρομοκρατική δύναμη δεν αντιπροσωπεύει κάποια σέκτα ή θρησκεία», ανέφερε ο Τζααφάρι, ενώ στην ανακοίνωση περιλαμβανόταν μια ευρεία υπόσχεση «επανεξέτασης της προηγούμενης πορείας» της ιρακινής πολιτικής.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Μαλίκι είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει το ΙΚΙΛ, κάτι που αρνείται το Ριάντ. «Τους καθιστούμε υπεύθυνους για τη στήριξη αυτών των oμάδων οικονομικά και ηθικά και για το αποτέλεσμα αυτό - που περιλαμβάνει εγκλήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι χθες ο Μαλίκι καθαίρεσε τέσσερις από τους ανώτατους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ, κατηγορώντας τους για παράβαση του «επαγγελματικού και στρατιωτικού τους καθήκοντος», μία μόλις εβδομάδα αφότου οι σουνίτες μαχητές πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Μαχντί Σαμπάχ Γκαγουαρί ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Νινευή, όπου προελαύνουν οι σουνίτες μαχητές κερδίζοντας συνεχώς εδάφη απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, καθαιρέθηκαν διότι «απέτυχαν να εκπληρώσουν τα επαγγελματικά και τα στρατιωτικά τους καθήκοντα» σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης που μεταδόθηκε μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της περιοχής ο Χινταγιάτ Αμπντουλραχίμ, όπως ανακοινώθηκε μέσω της κρατικής τηλεόρασης λιποτάκτησε γιατί εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης και πλέον θα παραπεμφθεί στο ιρακινό στρατοδικείο.

ΗΠΑ: Αποκλείεται -για την ώρα- αεροπορική επίθεση

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει τις στρατιωτικές του επιλογές προκειμένου να απωθήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Ως απάντηση, όμως, η Ουάσιγκτον θέλει ο Μαλίκι να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη διαδεδομένη αίσθηση πολιτικού αποκλεισμού των σουνιτών της μειονότητας, τους οποίους έχει εκμεταλλευτεί το ΙΚΙΛ προκειμένου να βρει στήριξη από τους φυλάρχους και από τους πρώην υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα θα έχει σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για το θέμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει σύντομα αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, προτιμώντας να ακολουθήσει άλλες στρατηγικές όπως για παράδειγμα παροχή πληροφοριών στον ιρακινό στρατό, αντιμετώπιση των πολιτικών διαφορών στη χώρα, αλλά και αναζήτηση στήριξης από τους περιφερειακούς συμμάχους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο Ομπάμα θέλει να αποφύγει τις αεροπορικές επιθέσεις για την ώρα, εν μέρει λόγω της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης που έχουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι για τους στόχους.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο Λευκός Οίκος είναι «ποια επίπτωση θα έχει στην κρίση στη Συρία η όποια δράση αναλάβουμε; Είναι πιθανόν να αναληφθεί στρατιωτική δράση στο Ιράκ που θα κάνει περισσότερα από το να βραχυκυκλώσει απλώς το ΙΚΙΛ; Ή μήπως υπάρχει πιθανότητα ότι απλώς θα υποχωρήσουν πίσω στη Συρία;».

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μελλοντικά να υπάρξει στρατιωτική ενέργεια στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, ή ακόμα και εντός της Συρίας.

Όμηροι Τούρκοι εργάτες στο Κιρκούκ

Μια ομάδα Τούρκων εργατών είναι μεταξύ των 60 ανθρώπων που απήγαγαν ισλαμιστές μαχητές κοντά στην πόλη Κιρκούκ, λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου δεκάδες άλλοι Τούρκοι υπήκοοι είχαν συλληφθεί όμηροι στη Μοσούλη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης ΙΚΙΛ συνέλαβαν 15 Τούρκους οικοδόμους που εργάζονταν για την ανέγερση ενός νοσοκομείου κοντά στην πόλη Ντορ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Σελαχεντίν και το Κιρκούκ, μετέδωσε το Dogan, επικαλούμενο έναν εργάτη που διέφυγε.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές πότε έγινε η απαγωγή.

Στους απαχθέντες περιλαμβάνονται επίσης εργάτες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και το Τουρκμενιστάν, μετέδωσε το Dogan.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ απήγαγαν 31 Τούρκους οδηγούς φορτηγών όταν κατέλαβαν, την περασμένη εβδομάδα, τη βόρεια πόλη της Μοσούλης στη διάρκεια μιας προέλασης-αστραπή.

Στη συνέχεια κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, συλλαμβάνοντας άλλους 49 ανθρώπους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v