ΗΠΑ: «Ζυγίζουν» τις επιλογές για το Ιράκ

Μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων για την κατοχή μιας πόλης 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις επιλογές πλην της αποστολής χερσαίων δυνάμεων. Επανασχεδιάζονται οι συμμαχίες στη Μ. Ανατολή.

ΗΠΑ: «Ζυγίζουν» τις επιλογές για το Ιράκ
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ απώθησαν σήμερα τους αντάρτες από την πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πολλοί τομείς της οποίας έπεσαν στα χέρια τους.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν τη νύκτα επίθεση εναντίον της Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, και κατάφεραν να καταλάβουν πολλά τμήματά της πριν οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθήσουν.

Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από επίθεση των τζιχαντιστών κατά κέντρου κράτησης της αστυνομίας στην Μπακούμπα, δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές και πηγές στις δυνάμεις ασφάλειας.

 Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από αντάρτες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Χθες οι αντάρτες κατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της Ταλ Αφάρ, μιας στρατηγικής σημασίας σιιτικής πόλης του βορείου Ιράκ, και πολλές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξήχθησαν εκεί.

Ο Νουρεντίν Καμπαλάν από το Κιρκούκ, δεύτερος στην ιεραρχία του Συμβουλίου της επαρχίας, έκανε γνωστό πως οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της Ταλ Αφάρ.

Από την αστυνομία του Κιρκούκ έγινε επίσης γνωστό σήμερα πως σουνίτες αντάρτες επιτέθηκαν στο βόρειο χωριό Μπασίρ, που κατοικείται από τουρκμενικής καταγωγής σιίτες και βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. νοτίως του Κιρκούκ, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με την τοπική πολιτοφυλακή και αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα.

Εν τω μεταξύ τις επιλογές του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απόφαση για την απάντηση που θα δώσουν οι ΗΠΑ στις επιθέσεις των σουνιτών ανταρτών, που απειλούν να οδηγήσουν σε διάλυση τη χώρα.

Ο Ομπάμα, ο οποίος συζήτησε την κρίση με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, φέρεται να εξαρτά την αμερικανική αντίδραση από τα μέτρα που θα λάβει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι προκειμένου να διευρύνει την κυβέρνησή του – στην οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχούν οι σιίτες.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα εθνικής ασφάλειας τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως ο Ομπάμα δεν έχει ακόμα αποφασίσει την πορεία της δράσης του.

Από την πλευρά του ο Τ. Κέρι ως προς το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι ολόκληρη η απάντηση, όμως μπορεί κάλλιστα να είναι μία από τις σημαντικές επιλογές».

«Όταν έχεις ανθρώπους να δολοφονούν σε αυτές τις μαζικές σφαγές, πρέπει να το σταματήσεις. Και κάνεις αυτό που χρειάζεται να κάνεις προκειμένου να προσπαθήσεις να το σταματήσεις, από αέρως ή με άλλον τρόπο».

Αμερικανικές πιέσεις στον Μαλίκι

Στη Βαγδάτη, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, η «εμπροσθοφυλακή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράκ, και ο Αμερικανός πρέσβης Στέφεν Μπίκροφτ, είχαν χθες συνάντηση με τον Μαλίκι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας να πειστεί ο Μαλίκι να κυβερνήσει με τρόπο πιο ανοικτό προς τις σέκτες.

Οι ίδιοι παράγοντες σημείωσαν πως ο Ομπάμα δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις πολιτικές απαιτήσεις που θα παρουσιαστούν στον Μαλίκι.

Σύσκεψη Ομπάμα με συμβούλους ασφαλείας - Εξετάζονται οι επιλογές

Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα συνεδρίασε με περίπου 20 ανώτατους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Τ. Κέρι, του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για τη συνεδρίαση αυτή. Σύμφωνα πάντως με ανώτατο παράγοντα, η συνεδρίαση δεν οδήγησε σε κάποιο «επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα» για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα απέσυρε όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ στα τέλη του 2011 και αποκλείει το ενδεχόμενο να τους ξαναστείλει εκεί, όμως εξετάζει άλλες επιλογές όπως για παράδειγμα αεροπορικές επιθέσεις.

Ήδη αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στον Κόλπο, μαζί με πολεμικό πλοίο (ελικοπτεροφόρο) που μεταφέρει 550 πεζοναύτες.

Η μόνη αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι το προσωπικό ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον απομακρύνει μέρος του διπλωματικού προσωπικού της, ενώ ο Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού, 275 στο σύνολό τους, για την παροχή υποστήριξης και ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

«Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών και της ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο και είναι έτοιμες για μάχη», είπε ο Ομπάμα σε σχετική ανακοίνωσή του προς τους Αμερικανούς βουλευτές.

«Αυτή η δύναμη θα παραμείνει στο Ιράκ έως ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί και δεν είναι απαραίτητη πλέον η παρουσία τους στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Η Βαγδάτη επιρρίπτει ευθύνες στη Σαουδική Αραβία

Η σιιτική ιρακινή κυβέρνηση επέρριψε στην Σαουδική Αραβία την ευθύνη για την «γενοκτονία» στη χώρα, λέγοντας πως παρείχε ηθική και οικονομική στήριξη στους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (IKIΛ).

«Τους θεωρούμε υπεύθυνους για την στήριξη αυτών των ομάδων οικονομικά και ηθικά και για τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται εγκλήματα πολέμου τα οποία μπορούν να αποτελούν γενοκτονία» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Ιράκ.

Εγκαταλείπουν τη Βαγδάτη

Ένα μέρος του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βαγδάτη εγκατέλειψε την πρωτεύουσα προληπτικά, ενώ αναμένεται να επανεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά μέχρι στιγμής 58 από τους 200 περίπου ξένους υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στην ιρακινή πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, διευκρίνισε εκπρόσωπος τύπου.

Αυτοί οι 58 εργαζόμενοι αναχώρησαν χθες από τη Βαγδάτη με προορισμό το Αμάν (Ιορδανία) «προκειμένου να επανεγκατασταθούν στο Αρμπίλ στο Ιράκ» εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.
«Και άλλες παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν τις επόμενες ημέρες» προσέθεσε ο ίδιος. «Αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κατάσταση έχει αλλάξει στο πεδίο εδώ και κάποιο διάστημα και εμείς συνεπώς προσαρμόζουμε την παρουσία μας» είπε.

Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει το έργο του στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε σήμερα την εν ψυχρώ εκτέλεση, από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), εκατοντάδων Ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στη Γενεύη.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ημερών κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι.

«Αν και ο απολογισμός δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, αυτή η σειρά εν ψυχρώ εκτελέσεων που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ, και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστά πολύ πιθανόν έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε η ίδια.

Για την Πιλάι «αυτό το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας να ενωθούν εναντίον των προσπαθειών που καταβάλλονται να χωριστεί το Ιράκ σύμφωνα με σεκταριστικές ή γεωγραφικές γραμμές» κατέληξε η Πιλάι.

Επανασχεδιάζονται οι συμμαχίες στη Μέση Ανατολή

Το ΙΚΙΛ θέλει να εγκαταστήσει ένα χαλιφάτο που θα διέπεται από τις μεσαιωνικές σουνιτικές μουσουλμανικές αρχές στο Ιράκ και στη Συρία, και μάχεται τόσο κατά του Μαλίκι όσο και κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία –έναν ακόμα σύμμαχο του Ιράν. Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρεί πως οι σιίτες είναι αιρετικοί και τους αξίζει να πεθάνουν και έχει καυχηθεί ότι έχει σφαγιάσει εκατοντάδες Ιρακινούς στρατιώτες που της παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι με την ομάδα αυτή έχουν ενωθεί και άλλες φυλετικές ομάδες και πρόσωπα από την εποχή του Σαντάμ, οι οποίοι πιστεύουν πως ο Μαλίκι είναι εχθρικός προς τους σουνίτες.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ και οι σύμμαχοι σουνίτες φύλαρχοι κατέλαβαν μία ακόμα πόλη τη Δευτέρα, τη Σακλαουίγια, στα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέλαβαν επίσης την πόλη Ταλ Αφάρ του βορειοδυτικού Ιράκ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη.

Η πιθανή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν δείχνει πόσο δραματικά εξελίσσεται ο επανασχεδιασμός των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, λόγω της προέλασης του ΙΚΙΛ.

Ο σχετικά μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο οποίος εξελέγη πέρυσι, επιχειρεί σταδιακή επαναπροσέγγιση με τη Δύση, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων μυστικές συζητήσεις με την Ουάσιγκτον που οδήγησαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Όμως, η ανοικτή συνεργασία των δύο πλευρών κατά μιας κοινής απειλής θα ήταν πρωτοφανής.

Οποιαδήποτε προσέγγιση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης αναφορικά με το θέμα του Ιράκ θα μπορούσε να εξοργίσει το Ισραήλ και τα σουνιτικά αραβικά κράτη του Κόλπου –που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία, η βασική σουνιτική δύναμη του Κόλπου, είπε ότι απορρίπτει την ξένη παρέμβαση στο Ιράκ και κατηγόρησε τις «σεκταριστικές και απαγορευτικές πολιτικές» της Βαγδάτης ότι πυροδότησαν τους επαναστάτες.

Παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον προς τον Μαλίκι να προσπαθήσει να προσεγγίσει τους σουνίτες και να δημιουργήσει ενότητα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός μιλά περισσότερο για αντίποινα παρά για συμφιλίωση.
«Θα εργαστούμε για να εκκαθαρίσουμε το Ιράκ από τους προδότες, τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς εκείνους που εκτελούν τις εντολές τους», δήλωσε τη Δευτέρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v