Η κυβέρνηση του Ιράκ εντείνει τα μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα γύρω από τις πετρελαϊκές υποδομές, την ώρα που οι αντάρτες του ΙΚΙΛ κατέλαβαν άλλη μια πόλη στο Βόρειο Ιράκ.
Ο ταξίαρχος Μούσα Αμντούλ-Χασάν, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας που εποπτεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του νότιου Ιράκ, ανέφερε ότι επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις πετρελαιοπηγές, τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας αλλά και τα κεντρικά γραφεία των πετρελαϊκών εταιρειών. «Έχουμε διπλασιάσει τα μέτρα ασφαλείας για να διατηρήσουμε 100% την ασφάλεια των κοιτασμάτων πετρελαίου και των εταιρειών. Πλέον έχουμε περισσότερους από 100.000 άντρες σε αυξημένη επιφυλακή, έτοιμους να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στο νότιο Ιράκ» είπε ο Χασάν στο πρακτορείο Reuters.
«Δημιουργήσαμε μια ομάδα κρίσης και παρακολουθούμε από κοντά την ασφάλεια των ξένων εταιρειών πετρελαίου και τους διαβεβαιώνουμε ... ότι η ασφάλειά τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος διέψευσε τις φήμες ότι οι ξένοι εργαζόμενοι στον τομέα του πετρελαίου έχουν φύγει από τη Βασόρα σημειώνοντας ότι οι πετρελαιοπηγές γύρω από την πόλη λειτουργούν ομαλά. Η Βασόρα, η κύρια πόλη στο νότιο Ιράκ και στον Κόλπο, έχει τεράστια στρατηγική σημασία καθώς είναι το κομβικό σημείο για τις εξαγωγές πετρελαίου που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% των ιρακινών κρατικών εσόδων.
Αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Ιράκ της South Oil Co. (SOC) ανέφεραν ότι οι πετρελαιοπηγές στο νότο λειτουργούν κανονικά και ότι καμία από τις ξένες εταιρείες δεν έχει ενημερώσει για πιθανά σχέδια εκκένωσης των εγκαταστάσεων από τους εργαζόμενους τους. « Η Βασόρα είναι ασφαλής, όπως πάντα. Κάποιος προσπαθεί να θολώσει τα νερά διασπείροντας φήμες για την αποχώρηση των ξένων εργαζομένων» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOC. Το Ιράκ πλέον εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου από το νότο της χώρας αφότου οι σουνίτες μαχητές επιτέθηκαν στο βόρειο αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, τον περασμένο Μάρτιο.
Αλλη μια πόλη κατέλαβαν οι τζιχαντιστές αντάρτες
Την πόλη Tal Afar που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία κατέλαβαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μετά από την επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή.
Η πόλη έχει περίπου 200.000 κατοίκους και βρίσκεται 260 μίλια βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Κατοικείται τόσο από σουνίτες όσο και από σιίτες Τουρκμένους και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα προβούν σε νέες ακρότητες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Τal Afar με βαρύ οπλισμό που βρήκαν σε αποθήκες από τις πόλεις που κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Προτάσεις των συμβούλων ασφαλείας θα εξετάσει ο Ομπάμα
Tις προτάσεις των συμβούλων ασφαλείας του για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ θα εξετάσει το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο στόχος του προέδρου είναι να ενημερωθεί για τις σκέψεις μεμονωμένων ατόμων της ομάδας του, μετά την προετοιμασία που έκαναν το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουν κάποιες επιλογές», ανέφερε ο κ. Earnest.
Κέρι: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων - «Ναι» σε διάλογο με Ιράν
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ για να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση στην μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες του ΙΚΙΛ, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τέτοιων επιθέσεων σε συνέντευξη του στο Yahoo! News, o κ. Κέρι απάντησε: «Δεν αποτελούν ολόκληρη την απάντηση, αλλά μπορεί να είναι μια από τις επιλογές που είναι σημαντική».
«Όταν έχεις ανθρώπους που σκοτώνουν, εκτελούν σε αυτές τις μαζικές δολοφονίες, πρέπει να τους σταματήσεις. Και κάνεις ότι μπορείς για να το σταματήσεις από τον αέρα ή από αλλού» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κέρι σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε διάλογο με το Ιράν για να βοηθήσουν την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των σουνιτών.
Πεντάγωνο: Αποκλείει στρατιωτική συνεργασία με Τεχεράνη
Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να έχουν διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά η Ουάσιγκτον δεν θα συνεργαστεί με την Τεχεράνη για στρατιωτικές επεμβάσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.
«Είναι πιθανό στα περιθώρια των συζητήσεων για τα πυρηνικά να υπάρξουν συζητήσεις για την κατάσταση στο Ιράκ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη.
«Αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση και σχέδιο να συντονιστούν στρατιωτικές δράσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δεν υπάρχουν συνομιλίες με το Ιράν για πιθανές στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ιράκ» πρόσθεσε.
Το Ιράν αντίθετο σε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση
Πάντως, το Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ", δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι "τα πρόσφατα γεγονότα ... έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση" των πρόσφατων εκλογών".
Οι ιρανικές δηλώσεις κατά μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης καταγράφονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την ανάπτυξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο.
Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη σφαγή των 1.700 σιιτών ιρακινών
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την τρομακτική σφαγή που διέπραξαν οι σουνίτες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες ιρακινούς στρατιώτες στο Τικρίτ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές δήλωναν ότι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.
"Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.
Την Παρασκευή με μηνύματα στο Twitter που αποδίδονται σε αυτό, το ΙΚΙΛ αναλάμβανε την ευθύνη για τη σφαγή 1.700 σιιτών στρατιωτών. Το γεγονός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.