Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EΕ: Πυρετός διαβουλεύσεων για την προεδρία της Κομισιόν

Μπαράζ διπλωματικών επαφών εν όψει της σημερινής άτυπης συνόδου κορυφής. Βέτο Κάμερον στην υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. "Δεν παρακαλάω κανέναν" απαντά ο Γιούνκερ. Αλλαγή πορείας στην Ευρώπη ζητά ο Ολάντ.

EΕ: Πυρετός διαβουλεύσεων για την προεδρία της Κομισιόν

Πυρετό διπλωματικών επαφών και πολιτικών διεργασιών έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σε μία άτυπη σύνοδο κορυφής, όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Ήδη, όμως, οι επαφές έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις δύο χώρες όπου οι ευρωσκεπτικιστές ήταν οι νικητές των εκλογών. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν μπαράζ τηλεφωνικών επαφών χθες με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. εκφράζοντας την ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως ο θρίαμβος της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές δείχνει πως οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν τους προστατεύει. «Η Ευρώπη έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ολάντ συμπληρώνοντας πως στη συνάντηση των ηγετών θα υποστηρίξει πως τα 28 κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα.

Ο Ολάντ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με θέμα το τεράστιο δίλημμα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με συνολικά έξι Ευρωπαίους ηγέτες (και με την Άγκελα Μέρκελ) τους οποίους κάλεσε να πάρουν το μήνυμα των εκλογών από την ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστών και να μην λειτουργήσουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δουν τις εκλογές ως ευκαιρία για νέα πρόσωπα στο τιμόνι της Κομισιόν, κι εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο θεωρεί αρκετά φεντεραλιστή.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Κάμερον είπε σε βουλευτές του κόμματός του ότι η επιλογή Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν είναι εντελώς απαράδεκτη, επισημαίνοντας πως το όραμα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για ολοκλήρωση της Ευρώπης δεν συμβαδίζει με την κοινή γνώμη. «Θα ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε να εξετάσουν και άλλα ονόματα υποψηφίων» αναφέρουν οι F.T., συμπληρώνοντας ότι στα ονόματα που τίθενται επί τάπητος είναι και του Φινλανδού Γίρκι Κατάινεν, του Ιρλανδού Έντα Κένι και του Πολωνού Ντόναλντ Τασκ.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ από την πλευρά του αντιδρά. «Η διψήφια διαφορά σε έδρες που έχει το ΕΛΚ από το ΕΣΚ μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε. «Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές», απάντησε επίσης σε έντονο ύφος ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με την υποψηφιότητά του από τη Βρετανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Και όντως, από τις καταμετρήσεις μέχρι στιγμής το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου με 213 έδρες από τις 751 στο σύνολο, παρόλο που σημείωσε πτώση από τις εκλογές του 2009 όταν κατείχε 269 έδρες. Παράλληλα, ο υποψήφιος του ΕΛΚ από την Κυριακή το βράδυ έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα σε άλλες πολιτικές ομάδες, καθώς απευθύνθηκε στο κόμμα των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, «στο οποίο έχω πολλούς φίλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ήδη από χθες το πρωί όμως, οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφσταντ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. «Νομίζω ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία και το ίδιο θα κάνω κι εγώ» είπε ο υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές Μάρτιν Σουλτς, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή προέδρου τελικά θα μετατραπεί σε πολιτικό ντέρμπι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v