Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δυνατό” και το 2007 για τη Λατινική Αμερική

Ύστερα από τέσσερα χρόνια ισχυρής απόδοσης, οι αγορές της Λατινικής Αμερικής είναι έτοιμες να απολαύσουν μια πρωτοφανή πέμπτη χρονιά θετικών αποδόσεων μέσα στο 2007. Ο Will Landers, διαχειριστής αμοιβαίου κεφαλαίου της BlackRock που επενδύει στην ευρύτερη περιοχή, αναλύει τέσσερις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι οι αγορές της Λατινικής Αμερικής θα απολαύσουν ένα ακόμη δυναμικό έτος.

”Δυνατό” και το 2007 για τη Λατινική Αμερική
του Will Landers, Διαχειριστή του Αμοιβαίου Κεφαλαίου της BlackRock MLIIF Latin America

Ύστερα από τέσσερα χρόνια ισχυρής απόδοσης, οι αγορές της Λατινικής Αμερικής είναι έτοιμες να απολαύσουν μια πρωτοφανή πέμπτη χρονιά θετικών αποδόσεων μέσα στο 2007.

Ο ”κύκλος ανόδου ή πτώσης” για τη Λατινική Αμερική φαίνεται να ανήκει πια στο παρελθόν καθώς επωφελήθηκε από την πρόσφατη μακροοικονομική σταθερότητα μαζί με τα βελτιωμένα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη και τη γενική ρευστότητα.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι η Λατινική Αμερική διανύει μια περίοδο επαναξιολόγησης και άλλου ένα δυναμικού έτους κατά το 2007:

1. Τα επίπεδα αποτιμήσεων παραμένουν ελκυστικά σε σχέση με το ιστορικό της περιοχής καθώς και με άλλες αγορές του κόσμου. Οι πολλαπλασιαστές κερδών της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount) σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη κερδών και τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου. Εξακολουθούμε να προσδοκούμε ότι η Λατινική Αμερική (μαζί με άλλες αναδυόμενες αγορές) θα συνεχίσει να μειώνει την προεξόφληση των πολλαπλασιαστών κερδών έναντι των αγορών σε ανεπτυγμένες χώρες.

2. Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της περιοχής έχουν βελτιωθεί αισθητά λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία, την αυστηρή νομισματική πολιτική, που εστιάζει στους στόχους μείωσης του πληθωρισμού και τη σημαντική μείωση των γενικών επιπέδων χρέους αλλά και του ποσοστού των δολαρίων ΗΠΑ στο χρέος του δημόσιου τομέα.

3. Τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης έχουν γίνει πολύ πιο ισχυρά. Για παράδειγμα, το τμήμα αγοράς Novo Mercado της Βραζιλίας έχει αυστηρές απαιτήσεις εισαγωγής στο χρηματιστήριο, οι οποίες μιμούνται ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου. Η χρηματοοικονομική πειθαρχία και η δίκαιη μεταχείριση των μετόχων μειοψηφίας αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες εταιρίες, καθώς οι εκείνες που παρουσιάζουν ελλιπή εταιρική διακυβέρνηση τιμωρούνται αυστηρά από τις αγορές.

4. Τέλος, το βάθος της αγοράς και η ρευστότητα έχουν αυξηθεί ουσιαστικά. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αρχικές δημόσιες προσφορές έχουν αυξήσει τον χώρο όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις κι έχουν διευρύνει τον αριθμό των τομέων που προσφέρονται για επενδύσεις. Η μείωση δανειακής εξάρτησης που παρουσιάζεται στους ισολογισμούς ήταν άλλη μια προτεραιότητα σε εταιρικό επίπεδο, αυξάνοντας το επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων στις τρέχουσες αξίες των εταιριών. Αυτό θα προσφέρει επίσης πιθανότητα χρηματοδότησης για ανάπτυξη στο μέλλον, από τη στιγμή που τα επίπεδα χρηματοδότησης χρέους θα γίνουν ελκυστικά ξανά.

Παράμετροι ελκυστικών αποτιμήσεων

Οι αγορές της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να διακινούνται στο χαμηλό σημείο του φάσματος των μετοχικών αγορών του κόσμου. Όπως θα συζητήσουμε αργότερα, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί αισθητά και η προεξόφληση θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται μέσα σε μερικά τρίμηνα στο μέλλον.

Χαμηλότεροι μακροοικονομικοί κίνδυνοι

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Λατινικής Αμερικής σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα χρέους σε δημόσιο και εταιρικό επίπεδο, τα ελευθέρως διαπραγματεύσιμα νομίσματα και η πρακτικά μηδενική έκθεση σε υποχρεώσεις σε δολάρια ΗΠΑ στον δημόσιο τομέα παρέχουν το πλαίσιο για το βελτιωμένο σενάριο κινδύνων της περιοχής.

Βάσει ιστορικών μεγεθών, η περιοχή χαρακτηριζόταν από μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις της περιοχής να εξαρτώνται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση αυτών των ελλειμμάτων.

Η ικανότητα χρήσης των διεθνών κεφαλαιαγορών για λόγους τακτικής περισσότερο, και όχι λόγω ανάγκης, έχει βελτιώσει την αντοχή της περιοχής στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Βελτιωμένη εταιρική διακυβέρνηση

Η εταιρική διακυβέρνηση και η προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας συνιστά μέλημα των επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Στις συναντήσεις με επενδυτές που δεν είχαν ποτέ πριν εξετάσει την περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης βρίσκεται πάντοτε ψηλά στην ατζέντα τους. Το αρχικό μέλημα έγκειται πάντοτε στη δίκαιη μεταχείριση των μειοψηφιών, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι πολλές εταιρίες της περιοχής έχουν ακόμη διαφορετικές κατηγορίες μετοχών με διαφορετικά δικαιώματα ψήφου. Ουσιαστικά, κάθε αγορά της περιοχής έχει θεσπίσει κάποιο επίπεδο προστασίας για όλους τους επενδυτές σε περίπτωση ρευστοποίησης μετοχών, επιδιώκοντας να προσφέρει στους μετόχους μειοψηφίας και στους μετόχους χωρίς δικαίωμα ψήφου δικαιώματα συν-πώλησης (παρότι όχι πάντα στο 100% της τιμής που καταβάλλεται στους μετόχους με δικαιώματα ψήφου).

Πιο ρευστή αγορά με μεγαλύτερο βάθος

Τα τελευταία τρία χρόνια η ρευστότητα και το βάθος της αγοράς της Λατινικής Αμερικής έχουν αυξηθεί αισθητά. Οι επιχειρήσεις της Λατινικής Αμερικής εκδίδουν μετοχές με ρυθμό-ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός ο συνδυασμός αρχικών δημόσιων προσφορών και δευτερευουσών προσφορών, μαζί με την ανατίμηση της αγοράς, που ξεπερνά το 300%, έχουν αυξήσει σε ουσιαστικό βαθμό τη ρευστότητα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v