‘Ένα μεγάλο χτύπημα δέχθηκαν οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, που αποτυπώνουν τη μεγάλη εικόνα απόκλισης μεταξύ των κρατών – μελών.
Τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης αποτελούν αρνητική έκπληξη. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,2%, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,9%, έναντι προσδοκίων για ανάπτυξη κατά 1,1%. Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 στο 0,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%.
Ενώ όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας αποδεικνύεται διπλάσιος των προβλέψεων, Ιταλία και Ολλανδία κατέγραψαν συρρίκνωση ΑΕΠ ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη.
Συγκεκριμένα, η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 0,2%. Το ολλανδικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4%.
Παράλληλα, οι ισχνές καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις οδήγησαν σε στασιμότητα την γαλλική οικονομία το α' τρίμηνο του έτους, με τις αλλαγές στα αποθέματα και τις δημόσιες δαπάνες να είναι οι μόνοι δυο παράγοντες που «κρατάνε» την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από τη συρρίκνωση. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ α' τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Natixis Asset Management, Philippe Waechter, η Γαλλία θα χρειαστεί τώρα να εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% κάθε τρίμηνο προκειμένου να πετύχει την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1% το 2014.
Το γερμανικό ΑΕΠ όμως, αναπτύχθηκε κατά 0,8% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 0,7% για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,5%, έναντι εκτιμήσεων στο 2,2%.
Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας επεσήμανε επίσης, ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στηρίχθηκε αποκλειστικά σε εγχώριους παράγοντες αλλά και τον "εξαιρετικά ήπιο καιρό", ενώ το εξωτερικό εμπόριο επέφερε αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.