Σε συμφωνία για σειρά δράσεων στην Ουκρανία που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κρίσης κατέληξαν ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ουκρανοί αξιωματούχοι σε τετραμερή συνάντηση που έλαβε χώρα στη Γενεύη.
Oι τέσσερις πλευρές κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν που περιλαμβάνει βήματα όπως ο αφοπλισμός των ενόπλων στις επαρχίες της Ουκρανίας και η απομάκρυνση των καταληψιών από τα δημόσια κτίρια της χώρας, αλλά και η χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές.
Το ανακοινωθέν
«Η συνάντηση της Γενεύης για την κατάσταση στην Ουκρανία συμφώνησε σε αρχικά βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες.
Όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε βίαιες, εκφοβιστικές και προκλητικές πράξεις. Οι συμμετέχοντας καταδίκασαν έντονα και απέρριψαν όλες τις εκφράσεις εξτρεμισμού, ρατσισμού και θρησκευτικής καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού.
Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν. Όλα τα παράνομα καταληφθέντα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Όλοι οι παράνομα καταληφθέντες δρόμοι, πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να εκκενωθούν.
Θα χορηγηθεί αμνηστία στους διαδηλωτές και σε αυτούς που εγκατέλειψαν κτίρια και άλλους δημόσιους χώρους και παρέδωσαν όπλα, με εξαίρεση αυτούς που θα βρεθούν ένοχοι για εγκλήματα κατά ανθρώπινης ζωής.
Συμφωνήθηκε ότι η ειδική αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) θα διατελέσει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τις ουκρανικές αρχές και τις τοπικές κοινότητες στην άμεση εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης, όπου θα χρειαστεί περισσότερο, ξεκινώντας τις επόμενες μέρες. Οι ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία δεσμεύονται να υποστηρίξουν το έργο της αποστολής.
Η ανακοινωθείσα διαδικασία συνταγματικών αλλαγών θα είναι διαφανής, περιεκτική και υπεύθυνη. Θα περιλαμβάνει την άμεση εκκίνηση διευρυμένου εθνικού διαλόγου, που θα εκτείνεται σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και θα επιτρέπει να τεθούν υπό εξέταση δημόσια σχόλια και προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας στην Ουκρανία και είναι έτοιμοι να συζητήσουν πρόσθετη στήριξη, καθώς θα εφαρμόζονται τα ανωτέρω βήματα».
Τι δήλωσαν Λαβρόφ-Κέρι
Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως όλες οι πλευρές δέχθηκαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα και να απέχουν από βίαιες ενέργειες. Επισήμανε πως η ΕΕ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συμφώνησαν στον αφοπλισμό των παράνομων ομάδων και την παράδοση του ελέγχου των υπό κατάληψη κτιρίων.
Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμα ότι υπήρξε συμφωνία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ουκρανική κρίση ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την άμεση έναρξη ενός εθνικού διαλόγου στην Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη αποκέντρωση και απονομή περισσότερων εξουσιών στις περιφέρειες. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ρωσόφων πολιτών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ευχαρίστησε από την πλευρά του τους υπουργούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την ετοιμότητα τους να συμμετέχουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο.
Οι δύο πλευρές έχουν πραγματικές διαφωνίες, ορισμένες από τις οποίες είναι σημαντικές, τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δημόσια τάξη στη χώρα απειλήθηκε τις τελευταίες ημέρες και η αντίδραση του Κιέβου ήταν επιβεβλημένη.
Παράλληλα προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν μεγαλύτερο κόστος στη Ρωσία.
Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε η απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τα ουκρανικά σύνορα ο κ. Κέρι απάντησε.
"Ξεκαθάρισαν πως μετά από ένα χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση και τα δικαιώματα των ανθρώπων εκπροσωπούνται, εξελιχθεί η συνταγματική διαδικασία και εγκαθιδρυθεί νέα κυβέρνηση, είναι απολύτως έτοιμοι να κινηθούν όσον αφορά τους στρατιώτες" απάντησε ο κ. Κέρι.
Επιφυλακτικός ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.
"Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ υπογράμμισε ότι "θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν". Με τους Ευρωπαίους "έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης", πρόσθεσε.
"Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο ότι έχουμε δει στο παρελθόν", σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος παράλληλα "στην κίνηση εκφοβισμού" των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε χθες ότι βλέπει "το χέρι της Ρωσίας" πίσω από το σημερινό "χάος" στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας. "Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση.
Aντιδρά στη συμφωνία ομάδα φιλορώσων
Φιλορώσοι αυτονομιστές οι οποίες έχουν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο στην πόλη του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας στη Γενεύη πως δεν θα φύγουν μέχρι να εκκενώσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο οι οπαδοί της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν και Ομπάμα με Μέρκελ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Κριμαία, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Πούτιν και ο Ερντογάν αναφέρθηκαν επίσης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.
Τηλεφωνική συνομιλία είχε επίσης νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περισσότερες πληροφορίες σχετικά τη συνδιάλεξη των δύο ηγετών θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.
Πούτιν: Ελπίζω να μην χρειαστεί να στείλω στρατό στην Ουκρανία
Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη είναι πολύ σημαντικές, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει αμοιβαία κατανόηση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς οι δύο χώρες ενώνονται από έναν τεράστιο αριθμό κοινών συμφερόντων.
Ο ίδιος πάντως κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει διάλογο με τον ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας πως η αποστολή ενόπλων δυνάμεων αποτελεί "άλλο ένα σοβαρό έγκλημα" από το Κίεβο. Παράλληλα, δήλωσε πως το Κίεβο πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ρωσόφωνη κοινότητα στην Ανατολική Ουκρανία.
Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εγγυήσεις στον ρωσόφωνο πληθυσμό της στα ανατολικά της χώρας για να επιλύσει την κρίση. «Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί όχι μεταξύ τρίτων, αλλά μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων εντός της ίδιας της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το βασικό ζήτημα». Πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης "βλακείες" τους ισχυρισμούς περί παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία.
Πάντως, για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει δράση στην Κριμαία, προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές αμυντικές δυνάμεις. "Έπρεπε να λάβουμε αναπόφευκτα μέτρα ώστε τα γεγονότα να μην εξελιχθούν όπως εξελίσσονται τώρα στην νοτιοανατολική Ουκρανία", είπε χαρακτηριστικά. "Βεβάιως οι στρατιώτες μας στάθηκαν πίσω από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας". Κατά τον Πούτιν, η παρέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία επηρεάστηκε, εν μέρει, από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως "όταν στρατιωτικές υποδομές έρχονται προς τα σύνορά μας, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε".
Ο Ρώσος πρόεδρος, επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε όμως ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο και ότι η διπλωματία θα μπορέσει να επιλύσει την κρίση. "Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έχει δώσει στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία", σημείωσε. "Πραγματικά ελπίζω να μην χρειαστεί να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και πως θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα με πολιτικά-διπλωματικά μέσα".
Κατά τον ίδιο, είναι ψευδαίσθηση ότι η βία μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις, ενώ είπε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να βρουν ένα σύστημα για τη διευθέτηση κρίσεων χωρίς καταφυγή στη βία.
Επίσης, αναφερόμενος στην αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, είπε πως ο λαός της θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τη μοίρα του και τόνισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.
Για το θέμα των εκλογών στην Ουκρανία, είπε πως οι σημερινές αρχές του Κιέβου δεν είναι νόμιμες, όμως η Μόσχα δεν αρνείται τις επαφές με κανέναν. Δεν μπορούν οι εκλογές στην Ουκρανία να είναι νόμιμες όταν υπάρχει ξυλοδαρμός υποψηφίων, συμπλήρωσε.
Τρεις νεκροί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε πως τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη.
Προηγουμένως, το Interfax μετέδωσε πως υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών το βράδυ κοντά σε βάση της ουκρανικής εθνοφρουράς, η οποία δέχθηκε επίθεση από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ τοπική ιστοσελίδα έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς στη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η ανταλλαγή πυροβολισμών ξεκίνησε όταν οι αυτονομιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τη βάση, και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πλήθος ένοπλων διαδηλωτών έφτασε στη βάση και απαίτησε από τους στρατιώτες της εθνικής φρουράς να στηρίξουν την επανάστασή τους κατά της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας. Όταν το πλήθος αρνήθηκε να διαλυθεί και προσπάθησε να εισέλθει στη βάση, οι στρατιώτες της εθνοφρουράς πυροβόλησαν στον αέρα.
Πριν από λίγο, η ουκρανική κρατική υπηρεσία ασφαλείας γνωστοποίησε πως η Ουκρανία έχει συλλάβει περίπου 10 Ρώσους πολίτες με παρελθόν σε υπηρεσίες πληροφοριών.
Κίεβο: Επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους εισόδου για Ρώσους
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για τους Ρώσους άνδρες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.
«Από σήμερα η υπηρεσία ελέγχου των ουκρανικών συνόρων έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Ρωσία και όχι μόνο στο αεροδρόμιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Όλεχ Σλομπόντιαν.
«Αυτό ισχύει για τους Ρώσους πολίτες γιατί υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά προβοκάτσια στα σύνορα, έως και για τρομοκρατικές επιθέσεις. Προσοχή θα δίνεται κυρίως σε άνδρες ενεργού ηλικίας που ταξιδεύουν μόνοι τους ή σε ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Νωρίτερα σήμερα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή «μαζικούς περιορισμούς» στην είσοδο στη χώρα.«Βάσει μιας επίσημης απόφασης που έλαβε η εταιρεία, οι Ρώσοι πολίτες ανδρικού γένους ηλικίας από 16 ως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Aeroflot.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για όσους έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους.
Παράλληλα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών «που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», προσθέτει η ρωσική αεροπορική εταιρεία.
Η Aeroflot συνέστησε στους ταξιδιώτες που αφορούν οι περιορισμοί αυτοί να «αποφεύγουν προσωρινά τα ταξίδια στην Ουκρανία».