Πώς ξανασχεδιάζει τον χάρτη ο Πούτιν

Αυτήν την εβδομάδα η επικύρωση της συμφωνίας προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Η Μόσχα βαδίζει σε επικίνδυνο μονοπάτι προειδοποιούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μετεγκατάσταση των Ταταρων εξετάζει η Κριμαία, αρνείται την είσοδο ουκρανών υπουργών. Παραμένει στους G8 η Ρωσία. Δάνειο €1,6 δισ. στην Ουκρανία.

Πώς ξανασχεδιάζει τον χάρτη ο Πούτιν
Παρά τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ρώσοι νομοθέτες προχωρούν τα σχέδια για την επικύρωση συμφωνίας, εντός της εβδομάδας, που θα καθιστά την Κριμαία μέρος της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες τη συμφωνία με τους ηγέτες της Κριμαίας, προχωρώντας τη διαδικασία προσάρτησής της, την οποία η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Κίεβο έχουν χαρακτηρίσει παράνομη και απαράδεκτη.

«Οι συνάδελφοί μου θα καταβάλουν μέγιστη προσπάθεια για να επικυρώσουν τη συμφωνία μέχρι την Παρασκευή», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Δούμας, Σεργκέι Ζελεζνιάκ, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και οι ηγέτες της Κριμαίας.

Η συμφωνία αναφέρει πως η Κριμαία θεωρείται μέρος της Ρωσίας από την ημέρα της υπογραφής της, όμως η ισχύς της συμφωνίας ξεκινά με την επικύρωσή της. Παράλληλα, η Ρωσία σχεδιάζει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα καθιστά την Κριμαία περιφέρεια της Ρωσίας.

Εξάλλου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε σήμερα ομόφωνα τη συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια, η οποία υπογράφηκε χθες από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. "Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η συνθήκη είναι σύννομη με το ρωσικό Σύνταγμα", δήλωσε ο πρόεδρος Βαλέρι Ζόρκιν. "Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως", σημείωσε.

Χθες ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την προσάρτηση της περιοχής, προειδοποιώντας ότι ετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συντονίζουν τις ενέργειές τους για να πιέσουν τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες των άλλων έξι ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G7) προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Χάγη την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνεδρίαση του G7 θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ομάδα προκειμένου να απαντήσει στις εξελίξεις και να στηρίξει την Ουκρανία.

Κριμαία: Αρνείται την είσοδο ουκρανών υπουργών

Αυτή την ώρα συνεδριάζει για το θέμα της Ουκρανίας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. 

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιουκ εξέδωσε διαταγή σήμερα προκειμένου ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο εντολοδόχος υπουργός Άμυνας της χώρας να μεταβούν στην Κριμαία προκειμένου "να επιλύσουν την κατάσταση" στην περιοχή. 

Σύμφωνα με οκρανό υπουργό, οι Βιτάλι Γαρεμα και Ιχορ Τενιουχ θα είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση ότι "η σύγκρουση δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική".

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, πάντως, δήλωσε πως δεν θα επιτραπεί η είσοδος των ουκρανών υπουργών στην Κριμαία, σύμφωνα με το Interfax.

Φιλορωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε ουκρανική βάση στην Κριμαία

Οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία παραβίασαν με ένα τρακτέρ την πύλη της Νότιας Βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου, και ελέγχουν πλέον την είσοδο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Στη συνέχεια οι "ρώσοι στρατιώτες" σταμάτησαν να προχωρούν και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένοπλους ουκρανούς στρατιωτικούς, διευκρίνισε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ στη σελίδα του στο Facebook.

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν πως "κατέλαβαν" νωρίτερα σήμερα την έδρα του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, με τη βοήθεια εκπροσώπων των ρωσικών στρατευμάτων, αφού την εγκατέλειψε ο αρχηγός του, ο Σεργκέι Γκαϊντούκ.

"Αποκλείσθηκε και δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις και τις καταλάβαμε", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιγκόρ Εσκίν, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε αρκετοί άνδρες με πολιτικά εισήλθαν σε κτήριο στο αρχηγείο του ουκρανικού ναυτικού στην Σεβαστούπολη και πραγματοποίησαν συνομιλίες με στρατιωτικούς. Ο εκπρόσωπος τόνισε πως δεν ασκήθηκε βία, σημειώνοντας πως κατά την εκτίμησή του οι άνδρες ανήκα στις επωνομαζόμενες «ομάδες αυτοάμυνας». Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι περίπου δέκα ουκρανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το αρχηγείο άοπλοι.

HΠΑ: Επικίνδυνες οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές κινήσεις για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την κρίση αυτή αφού ρωσικά στρατεύματα και άοπλοι φιλορώσοι εθελοντές εισέβαλαν στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικά από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

ΝΑΤΟ: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» η Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας για προσάρτηση της Κριμαίας, λέγοντας πως η Μόσχα μπαίνει σε επικίνδυνο μονοπάτι.

«Καταδικάζω την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για νέους νόμους που εντάσσουν την Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Η Ρωσία αγνόησε όλες τις εκκλήσεις να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να κινείται σε επικίνδυνο μονοπάτι... Δεν μπορεί να υπάρξει αιτιολόγηση για συνέχιση αυτής της πορείας, που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βαθύνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και αθέμιτη και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα την αναγνωρίσουν».

Σημειώνεται ότι ενώ η Ουάσιγκτον έχει πει ότι θα ακολουθήσει τη διπλωματική οδό στο θέμα της Ουκρανίας, την ίδια ώρα έχει συνάψει συλλογικές αμυντικές συμφωνίες με μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και τα γειτονικά κράτη της Ρωσίας, Πολωνία και Λιθουανία (χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν).

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της χάρτας του ΝΑΤΟ, τα μέλη συμφωνούν πως μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών του στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Διαμαρτυρία από την Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική νότα στον Ρώσο επιτετραμμένο στο Κίεβο, με το οποίο εκφράζει διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας, σύμφωνα με το RAPSI News. Χθες είχε εκφράσει προφορική διαμαρτυρία για το ίδιο θέμα, τονίζοντας πως η Ουκρανία αρνείται την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία και πως θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Ουκρανίας.

Η Κριμαία θα ζητήσει μετεγκατάσταση των Τατάρων

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, Κριμαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Κριμαία θα ζητήσει από τους Τατάρους που ζουν στην περιοχή να την εκκενώσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κριμαία σχεδιάζει τη μετεγκατάστασή τους σε άλλο σημείο της Κριμαίας. Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η Κριμαία θέλει να τακτοποιήσει το θέμα της γης που κατελήφθη ανεπισήμως από Τατάρους καταπατητές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ταταρικής κοινότητας θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν υψηλόβαθμες θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Ρωσία: «Τέρμα» οι στρατιωτικοί έλεγχοι από τον ΟΑΣΕ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι υπογράφοντες τη συμφωνία του 2011 με τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξάντλησαν τις ποσοστώσεις τους για την επιθεώρηση ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πως η επιθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία.

«Αυτή είναι η τελευταία επιθεώρηση που πραγματοποιείται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2014 στο πλαίσιο του Εγγράφου της Βιέννης, διότι όλες οι ποσοστώσεις για επιθεωρήσεις στο έδαφός μας από κράτη του ΟΑΣΕ έχουν εξαντληθεί», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου μείωσης του πυρηνικού κινδύνου, Σεργκέι Ριζκοφ. Κατά τον ίδιο, οι τελευταίοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από ουκρανούς ελεγκτές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εξέφρασε την έκπληξή του για τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι η οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν στους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ να εισέλθουν στην Κριμαία. «Με έκπληξη λάβαμε τις κατηγορίες που απευθύνονταν προς εμάς, αναφορικά πρόσβασης αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ στην χερσόνησο. Τα παράπονα απευθύνονται ξεκάθαρα στον λάθος αποδέκτη», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο.

Οι επισκέψεις της Ύπατου Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ, υπεύθυνης για τις Εθνικές Μειονότητες, Αστριντ Θορς και του προσωπικού απεσταλμένου του Eλβετού προέδρου το ΟΑΣΕ, Τιμ Γκούλντιμαν, στην Κριμαία, ήταν ευρέως γνωστές, σύμφωνα με το υπουργείο. «Την ίδια ώρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την άρνηση των εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ να συμμετάσχουν στην παρακολούθηση του δημοψηφίσματος. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελούσε εμπόδιο στην παρακολούθηση της έκφρασης της επιθυμίας των Κριμαίων από αντιπροσώπους αρκετών χωρών μελών του ΟΑΣΕ».

Χίλαρι Κλίντον: Ο Πούτιν θέλει να «ξανασχεδιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. «Η Κριμαία , στη " η λογική του Πούτιν ", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ .

Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας , αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας , της Λιθουανίας , της Λετονίας , της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο », είπε χειροκροτούμενη από ένα ακροατήριο, περίπου 4.300 ατόμων. «Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», προσθέτοντας ότι « κανείς δεν το θέλε αλλά" αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν» όπως είπε.

Η Χίλαρι Κλιντον κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής , όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», παρατήρησε .

Ερωτηθείσα σχετικά με το πολιτικό της μέλλον καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο η Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά « Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», είπε.

Ρωσία: ΗΠΑ και ΕΕ παραβίασαν τη συμφωνία του 1994

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι παραβίασε την δέσμευσή της να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και πολιτική ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων ασφάλειας του 1994, λέγοντας πως "ευνόησαν ένα πραξικόπημα" που οδήγησε τον περασμένο μήνα στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι ενέργειες των ΗΠΑ και της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τις εγγυήσεις που έδωσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία ως αντάλλαγμα για την δέσμευση της Ουκρανίας να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Όλι Ρεν: Δάνειο 1,6 δισ. στην Ουκρανία

Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη η διεθνής κοινότητας να παρέμβει για να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομική της κατάσταση.

Ο ίδιος τόνισε το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ είναι μια άμεση και ισχυρή ανταπόκριση ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της ανάγκες.

Όπως ανέφερε, η ΕΕ θα βοηθήσει ώστε να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίζεις τις οποίες ζητούν εδώ και τόσους μήνες και χρόνια οι πολίτες της Ουκρανίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η βοήθεια αποτελεί ζωτικό σημείο της επίτευξης μιας ειρηνικής και διαπραγματευμένης λύσης στην Ουκρανία, η οποία σέβεται και δεν χλευάζει το διεθνές δίκαιο.

Μέρκελ: Η Ρωσία παραμένει μέλος των G8

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι μέλος των G8, διαψεύδοντας αναφορές σε ΜΜΕ ότι η χώρα εκδιώχθηκε από την ομάδα μετά την υπογραφή της συνθήκης για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Μέρκελ σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια μόνο για αναστολή της συνεδρίασης των G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
«Πέρα από αυτό, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλο.

Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η μορφοποίηση των G8 παραμένει η ίδια. «Τις τελευταίες ημέρες, οι εταίροι από των επτά μεγάλων χωρών ήδη έλαβαν απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής στην προετοιμασία της συνόδου των G8 στο Σότσι. Ωστόσο αυτό αφορά στην αναστολή των εργασιών στο format των G8, όχι όμως και στην κατάργηση του ίδιου του format», σημείωσε.

Νωρίτερα, πάντως, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωρέν Φαμπιούς είπε ότι οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στους G8.

Εν τω μεταξύ, και η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνιμο αποκλεισμό από την Ομάδα των Οκτώ (G8), αν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία.

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους και εταίρους μας το αν θα εκδιώξουμε ή όχι μονίμως τη Ρωσία από τη G8, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. "Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε", πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες, Τρίτη, τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και της ΕΕ να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Κυρώσεις εναντίον Ρώσων και Ουκρανών επέβαλε η Αυστραλία

Η Αυστραλία σήμερα ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και της ΕΕ κι επέβαλε κι εκείνη οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εναντίον Ρώσων και Ουκρανών με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δεν ανέφερε τα ονόματα των 12 ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

"Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει σε ένα κράτος να αρπάζει το έδαφος μίας άλλης χώρας με βάση ένα δημοψήφισμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί ελεύθερο ή δίκαιο", είπε η ίδια στο κοινοβούλιο.

"Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της", πρόσθεσε η Μπίσοπ.

Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε χθες στον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες, ανέφερε η επίσημη Μόσχα.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωμάτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη στο Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας , παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Οι κάτοικοι ( της Κριμαίας ) έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται» ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Οι παρατηρήσεις του ήταν ουσιαστικά επανάληψη των θέσεων που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η δυτική προσπάθεια να εκφοβίσει τη Ρωσία με κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πράξη , και ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

Αμερικανική ναυτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun ξεκίνησε σήμερα προγραμματισμένη μονοήμερη στρατιωτική άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Όπως επισήμανε, πρόκειται για άσκηση ρουτίνας, που είχε προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v