Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις στη δυτική Ρωσία

Κλιμακώνεται η αναμέτρηση της Μόσχας με τη Δύση με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις στη δυτική Ρωσία. Στο στόχαστρο η ρωσόφωνη Κριμαία μετά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ ζήτησε η Ουκρανία.

Πούτιν: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις στη δυτική Ρωσία
Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έκτακτη άσκηση για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία. Η είδηση μεταδίδεται από τα ξένα πρακτορεία ως ένδειξη ισχύος από τη Μόσχα, ενώ συνεχίζεται η αναμέτρηση της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με διαταγή από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας τέθηκαν σε επιφυλακή από τις 14:00 (τοπική ώρα) σήμερα» αναφέρει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Πολλοί αναλυτές συνδέουν αυτήν την εξέλιξη με τις διαδηλώσεις στην Κριμαία, στην ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία όπου βρίσκεται και η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Κριμαίας σίγουρα δεν θέλει να μείνει στη νέα ουκρανική δημοκρατία» δήλωσε και ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσική Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ μέσω Twitter.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σύσκεψη των αρχών ασφαλείας, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες αποσχιστικές τάσεις. Στη συνάντηση συζητήθηκε η λήψη μέτρων ώστε «να μην επιτραπούν οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις» και «να τιμωρηθούν οι υποκινητές τους». Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην κρίσιμη από πλευράς στρατηγικής σημασίας Χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ακτιβιστές ξήλωσαν τις ουκρανικές σημαίες και τις αντικατέστησαν με ρωσικές, ενώ ήδη συγκροτούνται πολιτοφυλακές εθελοντών σε μια επίδειξη δύναμης προς το Κίεβο. Παρών στις διαδηλώσεις ήταν και Ρώσος βουλευτής, ενώ -υπό τη συνοδεία συνθημάτων που ζητούσαν μέχρι και «λύση Οσετίας»- την εμφάνισή τους στους δρόμους της Σεβαστούπολης έκαναν μέχρι και τρία τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. 

O πρώην ΥΠΟΙΚ για πρωθυπουργός

Εν τω μεταξύ Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Οικονομίας και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το συμβούλιο "Euromaidan", που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ακραίων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του Γιάτσενιουκ, όπως και διαφόρων υποψηφίων για τα πιο σημαντικά υπουργεία, αφού τα μέλη του απευθύνθηκαν στο πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο αύριο.

Στο ΔΝΤ η Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία ζήτησε από το ΔΝΤ να προετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

"Έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και προσκλήθηκαν να έρθουν στην Ουκρανία για να εργαστούν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας" σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Στεφάν Κούμπις ανέφερε ακόμα πως η τράπεζα παίρνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από την Ουκρανία. Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας δεν σκοπεύει να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας.

Διεθνές ένταλμα για Γιανούκοβιτς ζήτησε το Κίεβο

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να εκδοθεί «ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης» του πρώην προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται από τις νέες ουκρανικές αρχές με την κατηγορία «των μαζικών ανθρωποκτονιών» σε σχέση με τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα Όλεγκ Μαγκνίτσκι.

«Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Μαγκνίτσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μικόλα Γκολόμτσα, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γκολόμτσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Oι χώρες του ΝΑΤΟ στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Μια Ουκρανία "κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή" αλλά και προσανατολισμένη "σταθερά προς τη δημοκρατία" συνιστά "ένα στοιχείο-κλειδί" για την ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη, επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ "συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας ζητούν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι της γειτονικής της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε σε μία παλιά, ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεση», δήλωσε ο Κέρι στην τηλεοπτική εκπομπή "Andrea Mitchell Reports" στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα. . . της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να τηρήσει το λόγο της».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v