Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός: «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για οικονομία

Ανάπτυξη στις ΗΠΑ και ανάκαμψη σε Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές, όμως τα ρίσκα παραμένουν, λένε οι ειδήμονες της οικονομίας. Προβλέπουν έναν χρόνο μεταβλητότητας, ενώ η προσοχή στρέφεται στο tapering. Δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Νταβός: «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για οικονομία

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των ειδημόνων της οικονομίας στην τελευταία συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι ίδιοι, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και παλαιά αλλά και νέα ρίσκα, ενώ ο επόμενος χρόνος θα φέρει μεταβλητότητα. 

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως η ανάκαμψη είναι μια διαδικασία προσαρμογής που λαμβάνει χώρα με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές περιοχές. Τα παλαιά ρίσκα επιμένουν και δεν έχουν αντιμετωπιστεί. «Οι μεταρρυθμίσεις των χρηματοοικονομικών αγορών βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί», σημείωσε.

«Ένας δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με τη μη ισορροπημένη ανάπτυξη. Το πιο ενδιαφέρον είναι τα νέα ρίσκα, όπως το θέμα του πώς θα εξελιχθεί το tapering, με τι ταχύτητα, πώς θα γνωστοποιηθεί και ποιες επιπτώσεις θα έχει».

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης, ενώ παραδέχθηκε πως όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα τόσο πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να δράσουμε εάν χρειαστεί», τόνισε. Αναφερόμενος στα επερχόμενα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε πως «ο σημαντικότερος στόχος μας είναι να ρίξουμε φως στο τι βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, κάτι που θα πρέπει να γίνει με λειτουργικά αποτελεσματικό και με παντελώς διαφανή τρόπο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φάνηκε αισιόδοξος για την ευρωζώνη και σημείωσε τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις των χωρών που χρειάστηκαν πακέτα διάσωσης. «Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Το ευρώ θα παραμείνει αξιόπιστο και σημαντικό νόμισμα και κανένας δεν θέλει να αλλάξει αυτό». Ο ίδιος έκανε λόγο για πρόοδο σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού για την ανάληψη από την ΕΚΤ της οικονομικής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Έχω εμπιστοσύνη στο ότι μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Η Βρετανία και η Ιαπωνία βρίσκονται και οι δύο σε φάση ταχείας ανάκαμψης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ανέφερε πως η βασιζόμενη στα νοικοκυριά ανάκαμψη έχει επαναφέρει εντός των στόχων τον πληθωρισμό του 2%. «Έχουμε τον καλύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή, το 1971», σχολίασε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε πως η ιαπωνική οικονομία έχει ανακάμψει πολύ δυναμικά λόγω των τριών «τόξων» των Abenomics- της τεράστιας ένεσης ρευστότητας, της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τον ίδιο, ο στόχος για επιτόκια 2% θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια. «Είχαμε αποπληθωρισμό για 15 χρόνια, γεγονός που δημιούργησε αρνητικές αντιλήψεις. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει παντελώς και είμαι αισιόδοξος», είπε.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Κουρόντα δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί, η Ευρώπη ανακάμπτει και αναπτύσσεται, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν και θα επιταχυνθούν. Όμως πρέπει να προσέχουμε τα πτωτικά ρίσκα».

Ο Λόρενς Φινκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, σημείωσε ότι «η αμερικανική οικονομία θα είναι εντάξει. Ο τραπεζικός τομέας είναι σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει απομόχλευση όπως οι τράπεζες στην Ευρώπη». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα βρισκόμαστε σε έναν κόσμο μεγάλης μεταβλητότητας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε σε άσχημο σημείο. Όμως θα υπάρχουν πολλά εμπόδια», πρόσθεσε.

Αρκετοί ειδήμονες έδωσαν έμφαση στη σημασία της επιμονής στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Γίνεται ένα σημαντικό reset στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλα τα σημεία του κόσμου», σημείωσε η Λαγκάρντ. Η εκτίμηση αυτή απηχήθηκε και στην αναφορά του Κάρνεϊ στη διεθνή ατζέντα. «Η ατζέντα για το 2014 είναι να ολοκληρωθεί η χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Και το 2015 θα αφορά την εφαρμογή και την επιβεβαίωση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v