Ο φημισμένος διεθνής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καταθέτει τις οικονομικές προβλέψεις του για την νέα χρονιά, περιμένοντας μια βελτιωμένη κατάσταση, με λιγότερους κινδύνους –αλλά και πολλά σκαμπανεβάσματα και προσκόμματα στην ανάπτυξη.
Ο οικονομολόγος κάνει μια γρήγορη ανασκόπηση στο 2013, κατά το οποίο συνεχίστηκε η ανάπτυξη κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο στις προηγμένες οικονομίες (με αύξηση παραγωγής περίπου 1%), ενώ και στις αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο, στο 4,8%.
Τι περιμένει, λοιπόν, την διεθνή οικονομία το 2014 μετά την, υποδεέστερη του μέσου όρου, μέση παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% πέρσι;
Η καλή είδηση, τονίζει ο κ. Ρουμπινί, είναι κατ'αρχήν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί λίγο και στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές. Οι πρώτες θα ευνοηθούν από την πολυετή απομόχλευση, την λιγότερη δημοσιονομική λιτότητα και την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οπότε η ανάπτυξή τους θα πλησιάσει το 1,9%.
Επιπλέον, τονίζει ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για εκδήλωση αιφνιδιαστικού «σοκ», όπως διάλυση της ευρωζώνης, νέο δημοσιονομικό λουκέτο στις ΗΠΑ, ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα ή γεωπολιτική έκρηξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Και πάλι όμως, οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, ευρωζώνη, Ιαπωνία, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς) μετά βίας θα πιάσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής τους.
Επίσης, το 2014 επισκιάζουν μακροπρόθεσμα εμπόδια, όπως ο κίδνυνος για «μόνιμη στασιμότητα» στις προηγμένες οικονομίες καθώς και η βραδύτητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, για την ευρωζώνη ο «γκουρού» τονίζει ότι αν και ο κίνδυνος για ξαφνικό «σοκ» έχει μειωθεί, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα, όπως η υψηλή ανεργία και οι πολύ «σφιχτές» συνθήκες δανειοδότησης. Επιπλέον, σημειώνει ότι η πρόοδος προς την τραπεζική ένωση θα είναι αργή και δεν θα γίνει καμία πρόοδος για την δημοσιονομική ενοποίηση.
Η οικονομική εμφάνιση στις ΗΠΑ θα ευνοηθεί από την «επανάσταση» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την βελτίωση στις αγορές εργασίας και ακινήτων. Στα πιθανά αρνητικά σημεία περιλαμβάνονται οι πολιτικές κωλυσιεργίες στο Κογκρέσο και, βεβαίως, η ασάφεια όσον αφορά τις κινήσεις της Fed όσον αφορά την παροχή ρευστότητας.
Ο κ. Ρουμπινί πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα επιταχυνθούν το 2014, με ρυθμό ανάπτυξη πιο κοντά στο 5%. Τονίζει ωστόσο ορισμένες οικονομίες θα παραμείνουν ευάλωτες, όπως οι Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Τουρκία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Ουκρανία, Αργεντινή και Βενεζουέλα.
Την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών θα έχουν οι οικονομίες με τις λιγότερες μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αδυναμίες: Η Ν. Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία στην Ασία, η Πολωνία και η Τσεχία στην Ευρώπη, η Χιλή, η Κολομβία, το Περού και το Μεξικό στην Λ. Αμερική , η Κένυα, η Ρουάντα και άλλες υπο-σαχάριες οικονομίες της Αφρικής, καθώς και οι πετρελαϊκές δυνάμεις του Αραβικού Κόλπου.
Για την Κίνα, ο οικονομολόγος θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2014 θα είναι άνω του 7% και η χώρα θα αποφύγει την «ανώμαλη προσγείωση.» Ωστόσο τονίζει ότι η πανίσχυρη οικονομία του Πεκίνου αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Εν κατακλείδι, ο κ. Ρουμπινί θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα το 2014, ενώ οι κίνδυνοι για αιφνιδιαστικά σοκ θα λιγοστέψουν. Ωστόσο, με την εξαίρεση ίσως των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες και η εύθραυστη κατάσταση των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα λειτουργήσει ως «βαρίδι» στην διεθνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.