Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Κλυδωνίζεται η ισχύς του Ερντογάν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η σκληρή κόντρα με τους δικαστές, οι λανθασμένες πολιτικές και η αναταραχή στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τα ρίσκα για την οικονομία.

WSJ: Κλυδωνίζεται η ισχύς του Ερντογάν

Ο ευρύς συνασπισμός που οδήγησε τον Τ. Ερντογάν σε τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις παρουσιάζει ρωγμές και απειλεί όχι μόνο το κόμμα του αλλά και την οικονομική πρόοδο που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η εσωτερική μάχη για την εξουσία έγινε ξεκάθαρη στις 17 Δεκεμβρίου όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν μια μεγάλη έρευνα με στόχο δεκάδες άτομα που βρίσκονται πλησίον του Ερντογάν και των συμμάχων του.

Σημάδι μεγαλύτερης πολιτικής αναταραχής αποτελεί η δημόσια διαμάχη του Ερντογάν με τους δικαστές, τους οποίος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγόρησε ότι τάσσονται με τους πολιτικούς εχθρούς του.

Ο ίδιος κατηγόρησε και πάλι σήμερα τους δικαστές ότι εργάζονται μαζί "με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις" για να "κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους".

"Ορισμένοι δικαστές, δυστυχώς, ενεργούν σε συντονισμό με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις και σε συνεργασία με ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα", κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Μανίσα (δυτική Τουρκία).

"Θέλουμε ενότητα, αλληλεγγύη. Ορισμένα κινήματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί ή πολιτικοί κύκλοι ενορχήστρωσαν από την Τουρκία αυτή τη γεμάτη μίσος συνωμοσία", πρόσθεσε μιλώντας σ' αυτή την πολιτική συγκέντρωση που οργανώθηκε από το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Όπως αναφέρει η WSJ, η έρευνα έχει πλήξει την εικόνα του ως τον απόλυτο ηγέτη του AKP που ήρθε στην εξουσία το 2002. Αντίθετα, το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να είναι ένας εριστικός συνασπισμός μετριοπαθών ισλαμιστών, εθνικιστών και φιλελευθέρων που μέχρι πρότινος τους ένωνε η επιθυμία για την εξουσία και η ανάγκη για επιβολή απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο.

Πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν και ενοχλούνται με τους ολοένα και πιο αυταρχικούς τρόπους του Ερντογάν και θεωρούν τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο που ξεκινά τον Μάρτιο, ως μια τελευταία ευκαιρία να σπάσει ο δεσμός του με την εξουσία.

Οι ρήξεις αναβιώνουν μνήμες από το ταραχώδες παρελθόν της Τουρκίας και τρομάζουν τους επενδυτές. Οι επιθέσεις του Ερντογάν στους δικαστές και την αστυνομία απειλούν να ακυρώσουν μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, πολιτικοποιώντας κρίσιμα κομμάτια του κράτους.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Το πρώτο είναι το κόμμα του που ταλανίζεται από τις έξι παραιτήσεις στελεχών σε μόλις ένα μήνα. Οι Βουλευτές παραιτήθηκαν διότι πίστευαν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί πολιτικές που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

«Αυτό είναι ένα νέο AKP» εκτιμά ο Soner Cagaptay του Washington Institute for Near East Policy. «Αν ο πρωθυπουργός επιβιώσει της καταιγίδας θα δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα διαστρεβλωνει την αλήθεια και θα του λέιε ότι θέλει. Αυτό θα είναι πρόβλημα», συμπληρώνει.

Οι Βουλευτές που αποχώρησαν κριτίκαραν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει την έρευνα που διεξάγεται για τις δωροδοκίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πριν έξι μήνες ο πρωθυπουργός και μετά από ένα διάστμηα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έπλεκε το εγκώμιο των επικεφαλής της αστυνομίας. Την περασμένη εβδομάδα καρατόμησε περίπου 100 από τους ίδιους άνδρες με δικαιολογία ότι συνέδραμαν στις έρευνες κατά της διαφθοράς δίχως να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους.

Μια μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό έρχεται από τον Φ. Γκιουλέν, τον κήρυκα (preacher) με τους εκατομμύρια οπαδούς που βοήθησαν το AKP να εδραιωθεί εκλογικά.

"Δεν θα περπατήσουμε με εκείνους που ξεκίνησαν ως συνοδοιπόροι στο ίδιο μονοπάτι αλλά μετά μας πρόδωσαν", δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον κ. Γκιουλέν και τους αποστάτες από το κόμμα.

Το θέμα της οικονομίας

"Η τουρκική οικονομία και οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν θα αντέξουν τόσο αυξημένο πολιτικό ρίσκο", εκτιμά ο Cenk Sidar, managing director of Sidar Global Advisors, CEO συμβουλευτικής εταιρίας που εδρεύει στις ΗΠΑ.

"Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Τουρκία τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν υπάρξει ένα selloff", υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει η WSJ, από την 17η Δεκεμβρίου η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου.

Οι αποδόσεις των διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν υπερβεί το 10%, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αυγούστου του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v