Σκληρή κριτική ΗΠΑ προς Γερμανία για οικονομία

Εντείνει τις πιέσεις η Ουάσιγκτον ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση στο Βερολίνο. Τονίζει πως η οικονομική πολιτική της Γερμανίας εμποδίζει την ανάκαμψη των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.

Σκληρή κριτική ΗΠΑ προς Γερμανία για οικονομία

Έντονη κριτική στο Βερολίνο ασκεί η Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας πως η γερμανική οικονομική πολιτική αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες της περιφέρειας της ευρωζώνης να βγει από τη δίνη της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η επιμονή της Γερμανίας να ακολουθεί εγχώρια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στην προώθηση των εξαγωγών εμποδίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η κριτική για τη Γερμανία. Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, αλλά και διεθνείς τράπεζες.Τώρα όμως, η κριτική εκφράζεται επισήμως από την αμερικανική πλευρά και μάλιστα με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο: στην εξαμηνιαία έκθεση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, η οποία είθισται να επικεντρώνεται σε καταγγελίες περί χειραγώγησης νομισμάτων. Η «Έκθεση για το Κογκρέσο ως προς τις διεθνείς οικονομικές πολιτικές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες» καταλήγει ότι κανένας από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ δεν χειραγωγεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού του νομίσματος με το δολάριο, αν και επισημαίνει ότι το κινεζικό γουάν δεν ανατιμάται «τόσο γρήγορα ούτε τόσο πολύ όσο χρειάζεται».

Στο επίκεντρο, όμως, βρίσκεται η Γερμανία με μία ασυνήθιστη κριτική από την κυβέρνηση Ομπάμα. Η έκθεση κάνει λόγο για «αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης και εξάρτηση από τις εξαγωγές που πλήττουν την εξισορρόπηση» αλλά και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων του Βερολίνου. Σημειώνεται ότι εδώ και δεκαετίες η Γερμανία παράγει περισσότερα από όσα χρειάζονται οι κάτοικοί της με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χαμηλού κόστους προϊόντα της να ανταγωνίζονται προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στη διεθνή αγορά.

Ο Jacob F. Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics, υποστηρίζει ότι η αμερικανική ηγεσία ήθελε να δώσει το στίγμα της τώρα, ενόσω συνεχίζονται στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ώστε να υπάρξει αντίκτυπος στη μετέπειτα οικονομική πολιτική της χώρας».

Η γερμανική απάντηση

Αργότερα, η Γερμανία «αντεπιτέθηκε» δια μέσου δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομίας της χώρας, που τόνισε ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών «δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, ούτε για την Γερμανία, ούτε για την ευρωζώνη, ούτε για την παγκόσμια οικονομία.»

«Δεν υπάρχουν ανισορροπίες στην Γερμανία που να χρειάζονται διόρθωση,» σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αντιθέτως, η καινοτομική γερμανική οικονομία συνεισφέρει ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών της, καθώς και των εισαγωγών εξαρτημάτων για τελικά προϊόντα.» Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στην Γερμανία υπάρχει «εύρωστη μισθολογική αύξηση» και ότι η οικονομία έχει κάνει ήδη στροφή προς την εγχώρια ζήτηση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v