Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέτα: Η Ιταλία διατρέχει μοιραίο κίνδυνο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Αντάρτικο στο κόμμα Μπερλουσκόνι με βουλευτές να στηρίζουν την κυβέρνηση Λέτα. Οι δραματικές εξελίξεις του διημέρου, οι απατηλές ισορροπίες στο κοινοβούλιο και η παρέμβαση Όλι Ρεν.

Λέτα: Η Ιταλία διατρέχει μοιραίο κίνδυνο

Με σαφείς αναφορές για τους κινδύνους που διατρέχει η ιταλική οικονομία, αλλά και υπαινιγμούς για πολιτική ανευθυνότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία μετά από ένα δραματικό διήμερο με φρενήρεις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάρρευση του κόμματος του Καβαλιέρε.

"Οι πολίτες δεν θέλουν κλίμα αίματος και αρένας", δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα και συμπλήρωσε: "Σε μία δημοκρατία οι ποινές ισχύουν". Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκθέτοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία και υπενθύμισε πως έργο της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για μία Ιταλία σταθερή και αξιόπιστη. "Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, και το εάν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εμάς, από τις επιλογές που κάνουμε, από ένα ναι ή ένα όχι" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αυτή, είπε, "έχει εργαστεί καλά, με αφοσιωμένους υπουργούς και η χώρα δεν αντέχει πια κλίμα αίματος και αρένας". 

"Οι ισορροπίες στο κοινοβούλιο είναι περίπλοκες και ίσως απατηλές", σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: "Ο Λέτα θα πρέπει να πάρει 138 ψήφους από το PD και τα κεντρώα κόμματα και χρειάζεται τουλάχιστον 20 ακόμη ψήφους". Σύμφωνα με πηγές του Reuters, περίπου 30 γερουσιαστές του PDL είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν.

Στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικρατεί έντονος αναβρασμός. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι -οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους κατόπιν εντολής Μπερλουσκόνι- ζήτησαν από το κόμμα να πουν «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα ισχύος από τον ίδιο. 

Ο Μπερλουσκόνι μπήκε στην αίθουσα στη μέση της ομιλίας του Λέτα ενώ ο Αλφάνο καθόταν εμφανώς ανήσυχος δίπλα στον πρωθυπουργό. Η κατάσταση είναι τόσο οξεία πλέον για τον Καβαλιέρε που το ιταλικό πρακτορείο ANSA αναφέρει πως δεν αποκλείεται ακόμη και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι τελικά να στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα.

"Παραμένω βαθιά πεπεισμένος ότι όλο το κόμμα μας θα πρέπει να στηρίξει τον Λέτα στην ψήφο εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Αλφάνο την προηγουμένη μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συναντήθηκε και με τον Μπερλουσκόνι στο μέγαρο Γκρατσιόλι, για να αποφευχθεί η διάσπαση. Όπως, όμως, τονίζει η Repubblica, οι θέσεις των δύο ανδρών διαφέρουν αρκετά.

Ο κεντροδεξιός γερουσιαστής και πρώην υπουργός Κάρλο Τζοβανάρντι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 40 κοινοβουλευτικοί αποστασιοποιούνται από τη σκληρή γραμμή που χαράσσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα ψηφίσουν για τη διατήρηση του βίου της κυβέρνησης Λέτα αποκαλύπτοντας πως γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

"Ο Αλφάνο έχει τους αριθμούς για να σχηματίσει νέα ομάδα, είμαστε ήδη πάνω από 40, και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ισορροπία της κυβέρνησης. Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης", ανέφερε ο Τζοβανάρντι, εκ των ισχυρών προσώπων της κεντροδεξιάς.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση. Ήδη θρυλείται η ονομασία Νέα Ιταλία για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξάλλου, αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των σκληροπυρηνικών του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.

Παρέμβαση Όλι Ρεν

Ακόμη και εάν επιβιώσει της σημερινής ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση Λέτα θεωρείται πλέον αρκετά αδύναμη για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο προσεχές διάστημα για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική Ιταλία.

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας να συμβάλει προκειμένου η χώρα "να επανέλθει στην πολιτική σταθερότητα", επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

"Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και οι συνέπειες όσων συμβαίνουν εκεί δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της", είπε ο Ρεν στην Ένωση Ανταποκριτών Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού Τύπου στο Παρίσι, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του.

"Η πρόοδος ή η έλλειψη προόδου της Ιταλίας, τα επιτεύγματά της ή η έλλειψη επιτευγμάτων αφορούν και την Ευρώπη", πρόσθεσε. "Επιθυμώ να εκφράσω τη σθεναρή ελπίδα μου ότι η Ιταλία θα επανέλθει στην πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να μπορέσει να λάβει τις πολλές και σημαντικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επάνοδο στην ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", υπογράμμισε ακόμη ο Ο. Ρεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v