Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναχθεί το μπόνους των 18,8 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο Stephen Elop, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στη συμφωνία για την πώληση του τμήματος κινητών τηλεφώνων στη Microsoft. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο κ. Έλοπ θα λάβει μισθούς 18 μηνών, καθώς και χρήματα από προγράμματα μετοχών. Ο ίδιος μετακινήθηκε από τη Microsoft, αναλαμβάνοντας τον Σεπτέμβριο του 2010 τη διοίκηση της Nokia, και θα επιστρέψει στον αμερικανικό όμιλο λογισμικού όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Η Microsoft θα χρηματοδοτήσει το 70% του οικονομικού πακέτου, γεγονός το οποίο έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις στη Φινλανδία με παρέμβαση της υπουργού Οικονομικών Jutta Urpilainen αλλά και του πρωθυπουργού Jurki Katainen. Ο τελευταίος χαρακτήρισε το μπόνους «αρκετά σκανδαλώδες» και προσέθεσε: «Προφανώς οι πρακτικές ανταμοιβής από μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο είναι τόσο έκτακτες που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές με βάση την κοινή λογική».
Η κα. Urpilainen έγραψε στο προσωπικό της blog ότι αυτό το μπόνους υπονομεύει την εμπιστοσύνη. «Πέρα από τη γενικά τοξική ατμόσφαιρα, μπορεί να αποτελέσει και απειλή στην κοινωνική αρμονία» έγραψε.
Ο κ. Elop θα λάβει αυτό το μπόνους καθώς αλλάζει μία ρήτρα στο συμβόλαιό του αναφορικά με την επιστροφή του στον παλαιό του εργοδότη, τη Microsoft. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή αρκετών Φινλανδών. Το deal με τη Microsoft άλλωστε αποτέλεσε εθνικό ζήτημα για τη Φινλανδία.
«Η Nokia θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για αυτό το μπόνους που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 1 εκατ. ευρώ για κάθε 1 δισ. ευρώ που μειώθηκε η κεφαλαιακή αξία του φινλανδικού ομίλου υπό την ηγεσία του κ. Elop» σχολιάζουν και οι Financial Times.
Από την πλευρά του, ο Risto Siilasmaa, πρόεδρος της Nokia και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, δηλώνει ότι αυτή η πρακτική συνηθίζεται. «Η αποζημίωση που θα καταβληθεί στον κ. Elop μετά το κλείσιμο της συμφωνίας βασίζεται αποκλειστικά στους όρους και τις προϋποθέσεις του συμβολαίου του, που είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο το 2010».
Η κα. Urpilainen ζητά πάντως να τεθούν επί τάπητος νέοι κανόνες για τον τρόπο που αποφασίζονται αμοιβές και αποζημιώσεις. Ζητά να μην λαμβάνονται οι αποφάσεις ε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, αλλά σε επίπεδο μετόχων. «Μία μικρή ομάδα διευθυντών αποφασίζει τι μισθούς θα παίρνουν οι ίδιοι» γράφει. Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει ότι υπάρχει αίσθημα αδικίας, ενώ σε εθνικό επίπεδο αποφασίστηκε αύξηση μισθών κατά 0,4%.
«Η παρέμβαση των δύο πολιτικών εντείνει τις πιέσεις στον κ. Elop. Κατ’ ιδίαν ορισμένοι στη Φινλανδία συζητούν ότι ο κ. Elop θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος, αν όχι όλη την αποζημίωση» σχολιάζουν οι FT.