ΗΠΑ: Έχουμε στοιχεία για τα χημικά στη Συρία

Στοιχεία για χρήση του αερίου Σαρίν στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου στη Συρία έχουν οι ΗΠΑ. Στο Κογκρέσο η απόφαση για την περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Τι κρύβει ο πολιτικός ελιγμός, πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.

ΗΠΑ: Έχουμε στοιχεία για τα χημικά στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του 'Ασαντ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν", δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια "μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό".

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν τα δείγματα ελήφθησαν από το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ή χάρη σ' αυτό. Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο "θα πράξει το σωστό" σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας.

Από την άλλη πλευρά, και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Labour News Agency.

"Ο λαός έγινε στόχος επιθέσεων με χημικά όπλα από την ίδια του την κυβέρνηση και τώρα πρέπει να περιμένει και επίθεση από ξένους", τόνισε ο Ραφσαντζανί, σύμφωνα με το ILNA. "Ο λαός της Συρίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τα τελευταία δυο χρόνια", υπογράμμισε ο Ραφσαντζανί.

Ομπάμα: Στο Κογκρέσο η απόφαση για Συρία

Την απόφαση να ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για επιχείρηση κατά της Συρίας, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το Σάββατο ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Όπως ανέφερε, έλαβε την απόφαση για επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας στη Συρία. "Αποφάσισα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση κατά συγκεκριμένων στόχων. Πρόκειται για επιχείρηση περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση, χωρίς την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων", τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιμένει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ θα δράσουν μονομερώς, "μαζί με τις δυνάμεις από τη διεθνή κοινότητα που ενδιαφέρονται".  

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δυνάμεις του Ασάντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. 

"Οι επιθέσεις από το καθεστώς Ασάντ συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αμερικανικά συμφέροντα. Γελοιοποιεί τους διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων", τόνισε. 

Σημείωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην περιοχή και είναι έτοιμες να χτυπήσουν "όποτε το επιλέξουμε. Είτε αύριο, είτε την επόμενη εβδομάδα. Είμαι έτοιμος να δώσω την εντολή".

"Όμως", συνέχισε, "πήρα μια ακόμη απόφαση. Ως μια από τις παλαιότερες συνταγματικές δημοκρατίες, αποφάσισα να επιδιώξω έγκριση για την επίθεση από το αμερικανικό Κογκρέσο". 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα οργανωθεί η σχετική συζήτηση τις επόμενες ημέρες, και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν χωρίς απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος, όπως ανέφερε, "αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση".

Κάλεσε δε τα στελέχη του Κογκρέσου να εγκρίνουν την επέμβαση. "Αυτό το ερώτημα στέλνω στο Κογκρέσο. Τι μήνυμα στέλνουμε όταν ένας δικτάτορας μπορεί στο φως της ημέρας να σκοτώνει κόσμο; Τι μήνυμα στέλνουμε για τη χρήση χημικών; Δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε έναν κόσμο όπου δεν εφαρμόζουμε αυτά που λέμε και αυτά που υπογράφουμε".

"Δεν εμπλεκόμαστε, δεν βάζουμε τα στρατεύματά μας στον πόλεμο κάποιου άλλου. Είμαστε οι ΗΠΑ, δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα από τέτοιες πράξεις", κατέληξε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του Κογκρέσου είχαν εντείνει την κριτική τους προς τον Μπαράκ Ομπάμα για τον χειρισμό της κρίσης στη Συρία. 

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε απόρρητη ενημέρωση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε άτυπο "πολεμικό συμβούλιο", με την συμμετοχή του επικεφαλής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ, τη Σούζαν Ράις, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, καθώς και τον ναύαρχο Τζέιμς Ουάινφελντ, υπαρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, σε τοποθέτησή του, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε "ανίκανο" τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι θα προτιμούσε δράση στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. "Πολλοί ανά τον κόσμο θεωρούν ότι πρέπει κάτι να γίνει για την κατάσταση στη Συρία, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει", επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι μέρος των υποχρεώσεων των ΗΠΑ ως παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης είναι να διασφαλίζει ότι όταν μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα, θα είναι υπόλογη για αυτό.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία, ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο".

Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, οι επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς Ασάντ. Χαρακτήρισε δε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ "κοινό εγκληματία και δολοφόνο".

Το πόρισμα των ΗΠΑ για τις επιθέσεις

Το καθεστώς στη Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα πολλές φορές εντός του 2013, αναφέρει η έγγραφη εκτίμηση των ΗΠΑ για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται στο αμερικανικό έγγραφο, πολλαπλά στοιχεία πληροφοριών υποδηλώνουν πως το καθεστώς Ασάντ πραγματοποίησε επιθέσεις μέσω ρουκετών και πυρών πυροβολικού σε προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Στοιχεία από δορυφόρο επιβεβαιώνουν ότι οι επιθέσεις με χημικά πραγματοποιήθηκαν από περιοχές ελεγχόμενες από τις καθεστωτικές δυνάμεις και κατευθύνονταν στις περιοχές Kafr Batna, Jawbar, 'Ayn Tarma, Darayya και Mu'addamiyah.

Η απουσία εναέριας δραστηριότητας αλλά και εκτοξευτήρων πυραύλων ωθούν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς πραγματοποίησε τις επιθέσεις μέσω ρουκετών.

Αναφορές από social media κάνουν λόγο για επίθεση με χημικά που ξεκίνησε στις 2.30 τοπική ώρα της 21ης Αυγούστου. Πληθώρα πηγών περιγράφουν περιοχές ελεγχόμενες από αντικαθεστωτικούς να πλήττονται από ρουκέτες με χημικά.

Το πόρισμα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι 1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις με χημικά όπλα, μεταξύ των οποίων και 426 παιδιά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά με μεγάλη σιγουριά ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικό αέριο στις επιθέσεις με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Τρεις μέρες πριν τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ συνέλεξαν ροές πληροφοριών που υποδείκνυαν σχέδιο επίθεσης», τονίζει το πόρισμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΗΠΑ υπέκλεψαν τηλεφωνική επικοινωνία «υψηλόβαθμου στελέχους» που επιβεβαίωνε τις επιθέσεις με χημικά στις 21 Αυγούστου. Το ίδιο στέλεχος εμφανιζόταν θορυβημένο από την επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη συλλογή αποδείξεων.

Οι δηλώσεις Ομπάμα προκάλεσαν αμηχανία αλλά και σκεπτικισμό. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανιζόταν βέβαιος για την κατοχή χημικών από το καθεστώς Άσαντ και αποφασισμένος να αναλάβει ακόμα και μονομερώς δράση κατά της Συρίας.

Του διαγγέλματος Ομπάμα ωστόσο προηγήθηκαν η καταψήφιση της πρότασης Κάμερον για επίθεση από τη βρετανική βουλή, αλλά και οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν. Το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος έλυσε τη σιωπή του και χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις χαρακτήρισε «εντελώς ηλίθιους» τους ισχυρισμούς του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Ο κ. Πούτιν προκάλεσε την Ουάσινγκτον να παρουσιάσει τις αδιάσειστες αποδείξεις τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι κρύβει η κίνηση Ομπάμα 

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του κογκρέσου πριν την ανάληψη δράσης είναι ένας πολιτικός ελιγμός με πολλαπλές ερμηνείες. Κατά ορισμένους, οι αποδείξεις για την κατοχή χημικών από τον Άσαντ δεν είναι αδιάσειστες και είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός φιάσκο τύπου «Ιράκ 2003».

Κατά άλλους αναλυτές ο Ομπάμα πέταξε το γάντι στο κογκρέσο προκειμένου να μην αναλάβει εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος μιας -έστω και περιορισμένης- δράσης κατά της Συρίας.

Τέλος, μια άλλη ομάδα αναλυτών υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδηγήθηκε σε αυτή την «βελούδινη» υπαναχώρηση εξαιτίας των σκληρών δηλώσεων Πούτιν.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το κογκρέσο

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.

Τι θα αποφασίσει το Κογκρέσο;

Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική Βουλή;

Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν την τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ' ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».

Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Πάντως, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια, είπαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σήμερα.

«Όχι» υπό όρους από τους Ρεπουμπλικάνους

Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.
«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής» ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ιέρακες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Μακέιν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: "Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε"», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε. «Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008. Επιπλέον, ο 77χρονος Μακέιν κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες.

Το Παρίσι αναμένει την απόφαση του Κογκρέσου

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη για το θέμα.

Διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα έγινε την ώρα που έξω από τον Λευκό Οίκο πραγματοποιούνταν διαδήλωση κατά της επέμβασης στη Συρία. Μάλιστα, οι φωνές των συγκεντρωμένων ακούγονταν την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόταν στο λαό. Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο λίγα 24ωρα μετά την ήττα Κάμερον στη Βουλή που δεν ενέκρινε την πρότασή του για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

Σε ετοιμότητα η Συρία

«Βρισκόμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη» διαμήνυσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουαέλ αλ Χάλκι σε γραπτή δήλωση που μοίρασε στην κρατική τηλεόραση της χώρας του.

«Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη. Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύριος πρωθυπουργός.

Από την άλλη,α η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δήλωσε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος της διοίκησης του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη από τη Βηρυττό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αναμέναμε μία άμεση και επικείμενη επίθεση, όμως πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά τα στρατιωτικά πλήγματα». Ο ίδιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του που ο «Ομπάμα εκφράσθηκε υπέρ μίας προσφυγής σε στρατιωτικές επιδρομές, αλλά τις καθυστέρησε για εννέα ημέρες».

«Αισθανθήκαμε μία απογοήτευση. Όμως μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Ομπάμα θέλησε να ενισχύσει τη θέση του και να περιβληθεί από μία κάλυψη σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Νάσαρ. «Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιέχει αδιάσειστες αποδείξεις για την ευθύνη της κυβέρνησης στην επίθεση αυτή με χημικά όπλα. Τα μέλη του Κογκρέσου πρόκειται να κατανοήσουν πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Ιράκ», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v