Τι «τουιτάρουν» οι πολιτικοί ηγέτες

Διπλωματικές σχέσεις μέσω... Τwitter από τα δύο τρίτα των ηγετών παγκοσμίως. Ο @BarackObama, ο ηγέτης με τους περισσότερους followers, δεν είναι ο πιο δικτυωμένος. Τι αποκαλύπτει η μελέτη Twiplomacy της Burson-Marsteller. Τι γίνεται στην Ελλάδα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τι «τουιτάρουν» οι πολιτικοί ηγέτες

Διπλωματικές σχέσεις μέσω του twitter. Γίνεται; Απ' ό,τι φαίνεται μάλλον ναι, αφού οι ηγέτες αρκετών κρατών επιδιώκουν να έχουν λογαριασμό στο twitter και να είναι δικτυωμένοι με τους ομολόγους τους. Όχι όλοι, πάντως.

Σύμφωνα με τη μελέτη Twiplomacy, που δημοσίευσε η Burson-Marsteller, πάνω από τα τρία τέταρτα (77,7%) των ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν λογαριασμό στο Twitter, ενώ τα δύο τρίτα (68%) έχουν συνδεθεί με τους ομολόγους τους.

Στην Ελλάδα, ο λογαριασμός στο Twitter του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) ακολουθεί μόνο τον θεσμικό λογαριασμό @PrimeMinisterGR. O θεσμικός λογαριασμός ακολουθεί μονομερώς 5 άλλους ηγέτες άλλων κρατών, ενώ τον ακολουθούν 22 ομόλογοί του.

Οι λογαριασμοί της κυβέρνησης (@govgr) και του υπουργείου Εξωτερικών (@GreeceMFA) δεν είναι πολύ ενεργοί, καθώς ακολουθούν μόνο 2 άλλους λογαριασμούς ομολόγων ο καθένας, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης. Την ίδια ώρα, 28 ομόλογοι ακολουθούν τον λογαριασμό @GreeceMFA, παρότι δεν έχει ανταποδώσει τη φιλία, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη Twiplomacy.

Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο ηγέτης με τους περισσότερους followers στο twitter (33 εκατομμύρια), η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Πρόκειται για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών @BarackObama. Όμως, παρότι σχεδόν ένα τρίτο (148) των ηγετών και κυβερνήσεων του κόσμου ακολουθεί τον Barack Obama, αυτός δεν είναι ο πιο δικτυωμένος ηγέτης.

Ο λογαριασμός @BarackObama ακολουθεί μόνο δύο άλλους ηγέτες – τον Jens Stoltenberg της Νορβηγίας και τον Dmitry Medvedev της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί του Λευκού Οίκου (@WhiteHouse) και του @StateDept έχουν αντίστοιχα 132 και 99 ομολόγους να τους ακολουθούν, αλλά δεν ανταποδίδουν τη φιλία: Ο λογαριασμός @WhiteHouse ακολουθεί μόνο τρεις άλλους ηγέτες και το @StateDept δεν ακολουθεί κανένα άλλο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο δεύτερος ηγέτης με τους περισσότερους followers (7 εκατομμύρια) στους 9 διαφορετικούς λογαριασμούς του δεν είναι κάποιος πολιτικός, αλλά ο θρησκευτικός ηγέτης των καθολικών, ο Πάπας Φραγκίσκος (@Pontifex).

Παρότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες του twitter, τα tweets που γράφει στα ισπανικά γίνονται retweet κατά μέσο όρο 11.000 φορές, καθιστώντας τον τον ηγέτη με την περισσότερη επιρροή στο twitter. Συγκριτικά, τα tweets του @BarackObama γίνονται retweet μόνο 2.309 φορές κατά μέσο όρο, παρά τον μεγάλο αριθμό followers που έχει.

Στο top 5 των ηγετών με τους περισσότερους followers είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül (@cbabdullahgul) και ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan). Ο καθένας από τους λογαριασμούς έχει περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια followers.

Πάντως, ο καλύτερα δικτυωμένος ηγέτης, ακολουθώντας 44 ομολόγους του, είναι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών @CarlBildt. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες, η καλύτερα δικτυωμένη με 36 συνδέσεις είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (@eu_eeas). Την ακολουθούν τα υπουργεία Εξωτερικών της Πολωνίας (@PolandMFA), της Βρετανίας (@ForeignOffice) και της Γαλλίας (@FranceDiplo).

Σύμφωνα με την Jeremy Galbraith, CEO της Burson-Marsteller Europe, Middle East and Africa, «παρότι το twitter σίγουρα δεν είναι το μόνο κανάλι επικοινωνίας και δεν θα αντικαταστήσει τις συναντήσεις, επιτρέπει την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ομολόγων. Περιμένω ότι θα δούμε να αυξάνονται οι εταιρείες και οι CEOs οι οποίοι θα υιοθετήσουν τα νέα εργαλεία που συνδέουν τους ηγέτες του κόσμου».

Οι πιο ... ομιλητικοί λογαριασμοί

Ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας @AmamaMbabazi είναι ο πιο... ομιλητικός ηγέτης, με το 96% των tweets του να είναι @replies (απαντήσεις) σε άλλους χρήστες του twitter. Ο δεύτερος και ο τρίτος πιο... ομιλητικός ηγέτης είναι ο πρόεδρος της Ρουάντας @PaulKagame και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt με τον λογαριασμό @fragaCarlBildt 'Ρωτήστε τον Carl Bildt'.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το twitter έχει γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο επικοινωνίας για τους ηγέτες του κόσμου. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός, ο λογαριασμός του @Pontifex έχει γνωρίσει εντυπωσιακή ανάπτυξη στο twitter τους τελευταίους έξι μήνες.

Το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς του προέδρου της Ινδονησίας Susilo Bambang Yudhoyono @SBYudhoyono και του προέδρου της Βενεζουέλας @NicolasMaduro, οι οποίοι γράφτηκαν στο twitter τον Μάρτιο του 2013 και τώρα είναι ανάμεσα στους 20 ηγέτες με τους περισσότερους followers.

Ακόμα και ανενεργοί λογαριασμοί όπως της προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff @DilmaBR και του Γάλλου προέδρου François Hollande @FHollande, οι οποίοι σταμάτησαν τα tweets όταν εκλέχθηκαν, βλέπουν τους followers τους να αυξάνονται.

Η δημοκρατία του twitter

Υπάρχουν 227 προσωπικοί λογαριασμοί και 76 ηγέτες του κόσμου γράφουν οι ίδιοι τα tweets τους, αν και μερικοί το κάνουν μόνο περιστασιακά. Επτά από τους ηγέτες του G8 έχουν προσωπικό λογαριασμό στο twitter, όλες εκτός από μία από τις κυβερνήσεις του G20 έχουν επίσημη παρουσία στο μέσο.

To twitter χρησιμοποιείται και από μικρότερα κράτη για να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο χάρτη και να μιλήσουν επί ίσοις όροις με τους ομολόγους τους. Η κυβέρνηση της Κροατίας (@VladaRH) και το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας (@MFAIceland) ακολουθούν μονομερώς 195 και 142 ομολόγους αντίστοιχα, με την ελπίδα ότι εκείνοι θα ανταποδώσουν την κίνηση.

Και οι 45 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επίσημη παρουσία στο twitter. Το ίδιο συμβαίνει στη Νότια Αμερική όπου όλες οι χώρες εκτός από το Σουρινάμ έχουν παρουσία. Στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική το 79%, το 76% και το 71% αντίστοιχα των κυβερνήσεων έχουν λογαριασμό στο twitter. Αντίθετα, μόνο το ένα τρίτο των κυβερνήσεων στον Ειρηνικό (38,4%) χρησιμοποιεί την υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι η μελέτη Twiplomacy έχει στόχο να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούν το twitter οι ηγέτες του κόσμου. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 από τους λογαριασμούς 505 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών και υπουργείων εξωτερικών σε 153 χώρες παγκοσμίως, ελέγχοντας τις 50 παραμέτρους με τη χρήση του εργαλείου Twitonomy (http://twitonomy.com).

Η Burson-Marsteller χρησιμοποίησε το Doesfollow (http://doesfollow.com) για να αναλύσει τις σχέσεις μεταξύ των ηγετών του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v