Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξοδος της JPMorgan από τα εμπορεύματα

Έξοδο από το trading εμπορευμάτων σε φυσική μορφή προαναγγέλλει η JPMorgan Chase. Αναζητά αγοραστή για την RBS Sempra Commodities. Η αλλαγή του κλίματος, οι ρυθμιστικές αρχές που σφίγγουν τον κλοιό στις τράπεζες και οι κινήσεις της Fed.

Έξοδος της JPMorgan από τα εμπορεύματα

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας εμπορευμάτων σε φυσική μορφή, εξέλιξη που ενδεχομένως να σηματοδοτεί ότι έχει πλέον φθαρεί ο έρωτας της Wall Street με τα εμπορεύματα.

Η ανακοίνωση γίνεται μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση της μονάδας RBS Sempra Commodities που δημιουργήθηκε από την Blythe Masters με συνολικό τζίρο 1,6 δισ. δολ. Αιτία δεν είναι άλλη από την αλλαγή του κλίματος κυρίως σε επίπεδο ρυθμιστικών αρχών, καθώς τίθεται επί τάπητος ο ρόλος των τραπεζών στην ευρύτερη αγορά των εμπορευμάτων.

«Εξετάσαμε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως και τον αντίκτυπο των πιθανών νέων κανόνων και των ρυθμιστικών αρχών» για να καταλήξουμε στην αλλαγή της στρατηγικής μας ως προς τα εμπορεύματα, αναφέρει η ανακοίνωση της JPMorgan.

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε, εξετάζεται εξονυχιστικά ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην αλυσίδα προσφοράς των βασικών πρώτων υλών. Στις 19 Ιουλίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναθεωρείται και η απόφαση-ορόσημο που έδινε στις επενδυτικές τράπεζες τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται απευθείας φυσικές θέσεις εμπορευμάτων, πέραν των παραγώγων. Όπως αναφέρουν επίσης οι Financial Times, στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη τέθηκαν ερωτήματα για αποθήκες μετάλλων, εργοστάσια ενέργειας και τάνκερ που ανήκουν σε τράπεζες.

Η JPMorgan Chase δεν ήταν η μόνη επενδυτική τράπεζα που είχε στραφεί στο trading εμπορευμάτων σε φυσική μορφή. Αντίστοιχες κινήσεις είχαν γίνει από τη Goldman Sachs, τη Barclays, την Bank of America Merrill Lynch μεταξύ άλλων. Η στροφή ήταν τόσο έντονη, που αρκετοί – αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι – κατηγόρησαν ευθέως τις τράπεζες ότι δημιουργούν αδιέξοδο στην αγορά εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v