Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο τα καταστήματα

Βελτιωμένη πρόταση για το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές περιελήφθη στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εμπόρων.

Ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο τα καταστήματα

Με τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές επιχείρησε το υπ. Ανάπτυξης να αμβλύνει τις αντιδράσεις εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών. Παρά το γεγονός ότι οι βελτιώσεις εν μέρει ικανοποίησαν θέσεις των εμπόρων, το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στη βουλή συνοδεία συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή συνεχίζει να προβλέπει το άνοιγμα επτά Κυριακές τον χρόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, του Πάσχα και εντός των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων. Όσον αφορά το προαιρετικό άνοιγμα τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του χρόνου, ο υπουργός επανέλαβε ότι αφορά μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.) που δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά.

Όσον αφορά τις τροποποιήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, για το αν θα ανοίγουν ή όχι και πόσες Κυριακές τον χρόνο τα εμπορικά καταστήματα έως και 250 τ.μ., μπορεί να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που θα εκδίδεται τον Ιανουάριο, με πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

Σημειώνεται ότι στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά και όπως είχε αναφέρει κατηγορηματικά κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης η απόφαση για την κατάργηση ή όχι της κυριακάτικης αργίας θα λαμβανόταν άπαξ και διά παντός, το αργότερο δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πέραν της παραπάνω τροποποίησης, ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε και στη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου υποχρεούνται να λάβουν σχετικές αποφάσεις οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, από δύο μήνες, στους τρεις.

Επίσης σε περίπτωση που οι αποφάσεις των τοπικών αρχών δεν γνωστοποιηθούν και αιτιολογηθούν εγκαίρως τότε τίθεται ζήτημα κυρώσεων εις βάρος τους.

Στο ίδιο κείμενο των τροποποιήσεων, καθορίζεται και το εύρος του κυριακάτικου ωραρίου, το οποίο θα είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, πέραν του ωραρίου, ο υπουργός διευκρίνισε κατά την ομιλία του στη βουλή ότι δεν θίγεται το σημερινό διευρυμένο ωράριο βάσει της υφιστάμενης ειδικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε πάντως ότι προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις περιλαμβάνεται ρητή πρόβλεψη στον νόμο, που διασφαλίζει το διευρυμένο ωράριο.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του παρουσίασε εκ νέου στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 1999 τα καταστήματα τις Κυριακές ήταν περίπου στις μισές χώρες κλειστά και στις μισές ανοιχτά. Το 2011 είχαν απομείνει μόνον 5 χώρες εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των 47 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν την απόλυτη απαγόρευση (Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία). Επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι η απελευθέρωση ωραρίου τείνει είτε να αυξήσει είτε στη χειρότερη περίπτωση να αφήσει ίδια την πραγματική δαπάνη, αλλά και ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνει την απασχόληση σε όλους τους τομείς κατά 7% κατά μέσο όρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v