Κατηγορηματικά απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάθε πιθανότητα συζήτησης από τη γερμανική πλευρά τόσο των επανορθώσεων προς την Ελλάδα όσο και του κατοχικού δανείου σημειώνοντας ότι τα παραπάνω θέματα έχουν ρυθμισθεί σε νομικό επίπεδο, οριστικά, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Β. Σόιμπλε αφού επαίνεσε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, άφησε για πρώτη φορά, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, να εννοηθεί ότι εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοσθεί κανονικά ενδέχεται να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εντός του 2014.
Στον αντίποδα όμως δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης για τις ελληνικές πολεμικές διεκδικήσεις, παρ΄ότι για άλλη μια φορά διαχώρισε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων από αυτό του κατοχικού δανείου.
Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αμφότερα τα ζητήματα έχουν διευθετηθεί οριστικά σε νομικό επίπεδο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και επομένως έχουν κλείσει. Η Γερμανία έχει όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ηθική, ιστορική και πολιτική ευθύνη» για όσα διέπραξε στο Β Παγκόσμιο πόλεμο.
Ειδικότερα για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων σημείωσε ότι έχει διευθετηθεί με τη συμφωνία «2+4» η οποία είχε και τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Αντίθετα όταν ερωτήθηκε μόνο για το θέμα του κατοχικού δανείου απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σημειώνοντας ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το Β Παγκόσμιο πόλεμο έχουν ρυθμισθεί τελειωτικά σε νομικό επίπεδο και επομένως έχουν λήξει!
Η αποστροφή του «αν δεν κάναμε το χρέος απέναντι στην Ελλάδα στο βαθμό που έπρεπε, το κάνουμε τώρα και θα το κάνουμε στο μέλλον» εντάσσεται περισσότερο στη λογική της αναγνώρισης της ηθικής και ιστορικής ευθύνης παρά αποτελεί παραδοχή που δημιουργεί βάση συνεννόησης έστω για το θέμα του κατοχικού δανείου.
Κατά τα υπόλοιπα ο κ. Σόιμπλε έδωσε ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, δεν άφησε και κανένα περιθώριο τροποποιήσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα και έκοψε κάθε συζήτηση αυτή τη στιγμή για ενδεχόμενο νέο κούρεμα σημειώνοντας ότι η πρόσφατη έκθεση της Τρόικας είναι ξεκάθαρη καθώς τονίζει μεν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη.
Κατά τον κ. Σόιμπλε η Ελλάδα πρώτα πρέπει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος και να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα όταν το επιτύχει στο τέλος δηλαδή του προγράμματος, το 2014 θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα τόνισε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε δε ότι η επίσκεψή του σχετίζεται με την ενίσχυση της προσπάθειας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το πτωτικό σπιράλ στο οποίο εισήλθε λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν θα βοηθήσουν στην προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας για την οικονομία και θα ενισχύσουν καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.