Το plan B για Bankia - Τι λένε ΕΕ και ΕΚΤ

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ φαίνεται πως αντιδρούν στα αρχικά σχέδια της Ισπανίας για τη χρηματοδότηση των 19 δισ. που απαιτούνται για την Bankia. Όλα δείχνουν πως η Μαδρίτη δεν θα αποφύγει τον δρόμο των αγορών.

Το plan B για Bankia - Τι λένε ΕΕ και ΕΚΤ
Ασάφεια φαίνεται ότι επικρατεί ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης Rajoy για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia ύψους 19 δισ. ευρώ. Μετά τις διαρροές των τελευταίων ημερών για έκδοση ομολόγων αλά καρτ, που ουσιαστικά θα εξανάγκαζαν την ΕΚΤ να εμπλακεί στην όλη διαδικασία, η Κομισιόν και η ευρωτράπεζα αντιδρούν, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να αναθεωρεί τον αρχικό της σχεδιασμό.  Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Rajoy ίσως να μην καταφέρει να αποφύγει τελικά τον… ακριβό δρόμο των αγορών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε γνωστό ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Bankia -της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας- θα αγγίξει τα 19 δισ. ευρώ. Αρχικά, ξένα ΜΜΕ όπως το Reuters αλλά και οι Financial Times, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές από τη Μαδρίτη, αποκάλυψαν ότι η Ισπανία θα εξέδιδε ομόλογα τα οποία θα έδινε απευθείας στην Bankia και η τράπεζα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως collateral για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Με το σχέδιο αυτό, η Μαδρίτη ουσιαστικά απέφευγε τον ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Οι αναλυτές, όμως, είχαν προειδοποιήσει για την αντίδραση της ΕΚΤ, που ουσιαστικά θα εξαναγκαζόταν να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμα λάβει ενημέρωση από τη Μαδρίτη για τα σχέδιά της προκειμένου να τα εκτιμήσει. «Σε ό,τι αφορά τα σχέδια, δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση και έτσι δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι», σημείωσε η εκπρόσωπος. «Δεν υπήρξαν νέες εξελίξεις από τη δική μας πλευρά», συμπλήρωσε.

Ο Ewald Nowotny, ένα από τα ισχυρά στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έσπευσε να δηλώσει πως «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων».

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση ενδέχεται τελικά να γίνει «με πολλά βήματα». Ένα εξ αυτών θα είναι «η χρήση του FROB, του ταμείου που έστησε η Ισπανία για την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών της Μαδρίτης». «Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά η Ισπανία θα πάει πρώτα στις αγορές για να βρει χρηματοδότηση». αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει: «Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι πολιτικά πιο αποδεκτή εκτός Ισπανίας, αλλά θα δημιουργήσει πλεονάζουσα προσφορά ισπανικών τίτλων στην αγορά και κατά συνέπεια αργότερα θα στοιχίσει στα ισπανικά ομόλογα».

Στο πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε ανώνυμα ότι η προτιμητέα επιλογή της Μαδρίτης για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia είναι μέσω των αγορών. Μέσα σε πέντε λεπτά από την κοινοποίηση της είδησης, το spread των ισπανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 5,16 ποσοστιαίες μονάδες, στο ευρύτερο επίπεδο από το 1999. Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου σήμερα βρίσκεται στο 6,46%, επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v