Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωομόλογα προτείνει η Κομισιόν

Τα "όμόλογα σταθερότητας" που θα αντικαταστήσουν την έκδοση κρατικών τίτλων από τα μέλη της ευρωζώνης θα προτείνει η Κομισιόν. Ζητά επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των Βρυξελλών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ευρωομόλογα προτείνει η Κομισιόν
Την υιοθέτηση κοινού ευρωομολόγου που θα αντικαταστήσει την έκδοση κρατικών τίτλων από τα μέλη της ευρωζώνης θα προτείνει η Κομισιόν ως την καλύτερη λύση για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά ομολόγων. Αυτό αποκαλύπτουν οι Financial Times επικαλούμενοι την σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, η οποία θα κοινοποιηθεί επισήμως την Τετάρτη, καταλήγει ότι η δημιουργία «ομολόγων σταθερότητας» αφενός θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για όλα τα κράτη-μέλη, αφετέρου θα δημιουργήσει μία μεγάλη αγορά ομολόγων, ικανή να ανταγωνιστεί την αγορά των Treasuries των ΗΠΑ.

«Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο αποτελεσματική για την απόδοση πλεονεκτημάτων σταθερότητας στην αγορά ομολόγων» αναφέρει η έκθεση όπως μεταδίδουν οι FT και συμπληρώνει: «Θα εξασφαλίσει πλήρη αναχρηματοδότηση για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης»

Η πλήρης αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων για τα αποκαλούμενα «ευρωομολόγα» είναι μία από τις τρεις εναλλακτικές που αναφέρει η Κομισιόν. Η έκθεση ωστόσο αναγνωρίζει, ότι η κίνηση αυτή προϋποθέτει εκτενείς αλλαγές στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια δεν είναι μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία αντιδρά σθεναρά στην όποια πρόταση για ευρωομόλογο, υποστηρίζοντας ότι έτσι τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη δεν θα πιεστούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το σχήμα περιλαμβάνει και αυστηρούς κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες ενώ η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την αύξηση της ισχύος των Βρυξελλών ως προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial times.

Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι να υπάρχει ευρωπαϊκή έγκριση στους εθνικούς προϋπολογισμούς και οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα "να τίθενται υπό κάποια μορφής εποπτεία" αναφέρουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v