Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse:Συμφωνία $6 δισ με Άραβες επενδυτές

Η Credit Suisse ανακοίνωσε την πώληση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) αξίας $6,17 δισ. σε Άραβες επενδυτές, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο χρηματοδότησης για τις τράπεζες

Credit Suisse:Συμφωνία $6 δισ με Άραβες επενδυτές
Την πώληση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων – τα αποκαλούμενα CoCo bonds- αξίας 6 δισ. ελβετικών φράγκων (6,17 δισ. δολ.) σε Άραβες επενδυτές ανακοίνωσε η Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε την πώληση των ομολόγων στην Qatar Holding LLS και την The Olayan Group (της Σαουδικής Αραβίας), σε αντάλλαγμα για μετρητά ή για υβριδικούς τίτλους της τράπεζας που ήδη κατέχουν τα δύο επενδυτικά ταμεία. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 και σύμφωνα με τους αναλυτές θα τεθεί στο στόχαστρο των αγορών, καθώς θα κρίνει εάν οι τράπεζες διαθέτουν ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο χρηματοδότησης.

Στόχος της Credit Suisse είναι να ανταποκριθεί στους νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο, η αρμόδια επιτροπή της ελβετικής κυβέρνησης πρότεινε πολύ αυστηρότερους όρους κεφαλαιακής επάρκειας από ότι η Βασιλεία ΙΙΙ και ανέφερε ως μέσο επίτευξης αυτών των στόχων την χρήση ομολόγων CoCos που μετατρέπονται σε μετοχές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, οι τράπεζες ενδέχεται να παλέψουν για την άντληση 1 τρισ δολ. μέσω υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων σε αντικατάσταση υπαρχόντων τίτλων, μέσα στην επόμενη 10ετία. Η βασική ανησυχία της αγοράς είναι το εάν υπάρχουν διαθέσιμοι επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτά τα ομόλογα που εμπεριέχουν ζημία για τους ομολογιούχους σε περιπτώσεις κρίσεων.

«Είναι βεβαίως θετικό να βλέπει κανείς ότι υπάρχει αγορά για αυτά τα ομόλογα, για τα οποία υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες» αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Dirk Becker, αναλυτής της Kepler Capital Markets. «Η ανακοίνωση αυτή δίνει κάποια εμπιστοσύνη στην αγορά ότι τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα ή CoCos, θα γίνουν ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των τραπεζών και πως θα υπάρχει αρκετή ζήτηση για αυτά τα προϊόντα από τους επενδυτές» συμφωνεί και ο Gary Jenkins της Evolution Securities

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v