Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες

Σε πολύ αυστηρότερους κανόνες από τη Βασιλεία ΙΙΙ προσανατολίζεται η Ελβετία, σύμφωνα με τα πορίσματα της σχετικής κρατικής επιτροπής, που προτείνει διπλάσια κεφαλαιουχικά αποθέματα για UBS και Credit Suisse.

Ελβετία: Αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες
Σημαντικά αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας από τη Βασιλεία ΙΙΙ υιοθετεί η ελβετική κρατική επιτροπή για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Συγκεκριμένα, προτείνεται ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η UBS και η Credit Suisse, θα πρέπει διακρατούν διαθέσιμη κεφαλαιακή επάρκεια διπλάσια απ' όση επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, η UBS και η Credit Suisse θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 19% των περιουσιακών τους στοιχείων σταθμισμένου κινδύνου, έναντι ποσοστού 10,5% που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ.

Επίσης, προτείνεται ότι έως το 2019 οι δύο χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πρέπει να διακρατούν τουλάχιστον 10% του κεφαλαίου τους σε κοινές μετοχές έναντι 7% που απαιτείται από τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Οι αλλαγές αυτές προτείνονται για να αποτραπούν μελλοντικές αναγκαστικές διασώσεις των τραπεζών. Επισημαίνεται ότι το 2008 η Ελβετία επένδυσε 6 δισ. ελβετικά φράγκα στη στήριξη της UBS. Έναν χρόνο αργότερα πούλησε το κρατικό μερίδιο στη UBS, αποκομίζοντας μάλιστα κέρδη της τάξεως του 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η Ελβετία δεν είναι η μόνη χώρα που προσανατολίζεται σε αυστηρότερους κανόνες από αυτούς που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ. Στις ΗΠΑ η νομοθεσία Dodd-Frank, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ρευστοποιεί χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που απειλούν τη βιωσιμότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος, ενώ θέτει περιορισμούς στο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών τραπεζών στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η Fed.
Όσον αφορά στη Βρετανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο διάσπασης των τμημάτων retail και investment banking.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v