G20: "Ραντεβού" με την ανάκαμψη το 2010

Συναίνεση, κοινή προσπάθεια, καταδίκη του προστατευτισμού αλλά και ισχυρότερη εποπτεία των hedge funds είναι τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του G20.

G20: Ραντεβού με την ανάκαμψη το 2010
παγκόσμια κρίση χρειάζεται μία παγκόσμια λύση", δηλώνουν ξεκάθαρα στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος οι ηγέτες του G20, όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Financial Times". Σημειώνεται ότι η σύνοδος ξεκινά στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Το εν λόγω προσχέδιο έχει 24 σημεία, τα οποία οι ηγέτες θεωρούν ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανακάμψουν εντός του 2010.

Όπως σημειώνουν οι "F.T." στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανάγκη αύξησης των "πακέτων" στήριξης, κάτι στο οποίο ούτως ή άλλως είναι εντελώς αντίθετοι οι Ευρωπαίοι.

"Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την ανάκαμψη, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας αγορών και οργανισμών. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογης κρίσης στο μέλλον", τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, το τελικό ανακοινωθέν δεν πρόκειται να είναι πολύ πιο διαφορετικό από το προσχέδιο και ανοιχτό σημείο είναι η ανάγκη στήριξης του ΔΝΤ αλλά και η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του.

Σαφώς θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές προερχόμενες κυρίως από αιτήματα αναδυόμενων αγορών, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, οι οποίες επιθυμούν να υπάρξει σαφής καταδίκη του προστατευτισμού.

Χωρίς να υπάρχει άμεση αναφορά στον καπιταλισμό, οι ηγέτες του G20 υπογραμμίζουν ότι είναι υπέρ "μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων κανόνων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν ισχυροί διεθνείς οργανισμοί, βασικός στόχος των οποίων θα είναι η διασφάλιση της παγκοσμιοποίησης και της ευημερίας όλων".

Σε ό,τι αφορά τις αγορές συναλλάγματος, το G20 ξεκαθαρίζει ότι είναι κατά της επιθετικής υποτίμησης, ενώ τα hedge funds θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα τεθούν υπό την εποπτεία του Financial Stability Forum, το οποίο θα μετονομαστεί σε Financial Stability Board.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v