Σε αποχώρηση από την Προανακριτική επιτροπή, στη σημερινή δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση της, προσανατολίζεται η αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα θα γίνει άμεσα στην περίπτωση που ο Χρήστος Τριαντόπουλος στείλει υπόμνημα αντί να προσέλθει σε κατάθεση.
Η τακτική των κομμάτων, όπως την χάραζαν μέχρι αργά το βράδυ χθες, ήταν να προσέλθουν κανονικά οι βουλευτές-μέλη τους στην επιτροπή για να διατυπώσουν την κοινή θέση: η Προανακριτική να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού στην επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη (μπάζωμα, αλλοίωση του χώρου) και στη συνέχεια να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και, μάλιστα, με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο (κακούργημα αντί πλημμέλημα) εάν από τη διερευνητική διαδικασία προκύψουν νέα στοιχεία.
Με λίγα λόγια, η αντιπολίτευση θα αντιδράσει σθεναρά στην κυβερνητική επιλογή να μην λειτουργήσει η Προανακριτική και να ανατεθεί κατευθείαν ο κ. Τριαντόπουλος στο Δικαστικό Συμβούλιο. “Κατά παραβίαση του Συντάγματος”, όπως συμφωνούν τα κόμματα, καθώς τα τυχόν αδικήματα πολιτικών προσώπων ορίζονται ρητά από το Συνταγματικό άρθρο 86.
Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι το άρθρο αυτό θα αναθεωρηθεί στην επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος (σ.σ. σε 2-3 χρόνια, ανάλογα με το πότε θα γίνουν εκλογές) “δεν του επιτρέπει να το καταστρατηγεί”, τονίζουν. Διότι με αυτή τη λογική “θα παραβιάζαμε προκαταβολικά το Σύνταγμα σε όσα σημεία του πρόκειται να τεθούν στην αναθεωρητική διαδικασία”, όπως προσθέτουν.
Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης θα είναι άμεση εάν ο κ. Τριαντόπουλος στείλει υπόμνημα αντί να προσέλθει στην επιτροπή.
“Ο μάρτυρας καταθέτει όταν αναπτύσσει τη θέση του και απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν. Αλλά επειδή το Μαξίμου φοβάται τις ερωτήσεις και κυρίως… τις απαντήσεις, επέλεξε τη μη λειτουργία της Προανακριτικής”, λένε.
Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον, όπως παρατηρούν, τι είδους πορίσματα θα κληθούν τα κόμματα να συντάξουν στη συνέχεια, ώστε να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια.
“Προανάκριση δεν θα κάνουμε, μάρτυρες δεν θα κληθούν, ο κ. Τριαντόπουλος θα στείλει υπόμνημα κι εμείς θα κληθούμε να βγάλουμε πορίσματα-παρωδία;”, το ρητορικό ερώτημα που θέτουν.
Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και να προσέλθει ο πρώην υπουργός και να καταθέσει χωρίς υπόμνημα, η επιτροπή θα ρίξει αυλαία αμέσως μετά, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει την κανονική προανακριτική διαδικασία.
Ν. Κακλαμάνης: Δεν δικαιούμαι να παρέμβω
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει ο ίδιος ώστε να λειτουργήσει κανονικά η Προανακριτική.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕπικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: “Οποιαδήποτε παρέμβαση (σ.σ. μη μέλους της) συνιστά λόγο ακύρωσης των εργασιών της επιτροπής. Βρήκατε έναν συνταγματολόγο που να λέει ότι ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει ή μπορεί να παρέμβει;”, ρώτησε.