Η αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας επανέρχεται ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε από την Κρήτη όπου πέρασε τα Χριστούγεννα, θα παρουσιάσει σήμερα στο Ωδείο Αθηνών την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο.
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πριν από δύο εβδομάδες, στην οποία συζητήθηκαν οι παράμετροι του πολύπλοκου προβλήματος, έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί και δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τη συνέχεια.
Το κυβερνητικό σχέδιο, για το οποίο υπήρξε συντονισμός των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Προστασίας του Πολίτη, εστιάζει σε τρεις πυλώνες: την ενίσχυση του γονικού ελέγχου, την αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας του παιδιού και τον αναγκαίο διάλογο με τις πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έμφαση δίνεται στην ιστοσελίδα parco.gov.gr (από τη συντόμευση των λέξεων Parental Control), στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.
Επίσης, κομβικής σημασίας θεωρείται η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι έτοιμη την Ανοιξη και, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Ο γονέας θα πρέπει να δηλώσει στο Μητρώο Πολιτών ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ανήκει στο παιδί του και να εγκαταστήσει την σχετική εφαρμογή στο κινητό αυτού.
Το Kids Wallet θα συνδέεται με το Μητρώο Πολιτών και έτσι θα ελέγχει και θα πιστοποιεί την ηλικία του ανηλίκου. Ο γονέας, εξάλλου, θα έχει τη δυνατότητα να προεπιλέγει από 1 έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας από το παιδί του.
Χάρτης Ψηφιακών Δικαιωμάτων
Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία στην συμμετοχή των γονιών, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ετοιμάζει ήδη ένα σχετικό βιβλίο για τους μαθητές, οι οποίοι θα μαθαίνουν τον τρόπο διαχείρισης της σχέσης τους με τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από το μάθημα της πληροφορικής.
«Χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης πολιτικής επιλέξουμε να χαράξουμε, διότι αυτοί τελικά παρέχουν στα παιδιά τους τα κινητά τηλέφωνα τα οποία πρωτίστως χρησιμοποιούν», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης (στην ΕΡΤ) και προσδιόρισε την ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 χρόνια. «Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν πολιτικές προφανώς και για τα μικρότερα παιδιά και για τα μεγαλύτερα παιδιά», σημείωσε.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αιχμή του δόρατος θα είναι η διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλείδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος, να προστατεύονται αυτά από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, χωρίς όμως να απαιτούνται πολύ σκληρές οριζόντιες απαγορεύσεις, που δεν θα ήταν εύκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.