Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη», τόνισε. Το μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου

Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων πλευρών η εμπέδωση σταθερότητας στη Συρία μετά την κατάρρευση του στυγνού, όπως το χαρακτήρισε, καθεστώτος Ασαντ εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία, είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ' όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ευρώπη συνολικά, αλλά και η Ελλάδα έχει έναν λόγο ακόμα να επιζητεί μια σταθερότητα στη Συρία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στη Συρία».

Υπενθύμισε πως, «κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας περί μακεδονικού λαού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επεσήμανε στον κ. Μίτσκοσκι ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή όπως και η χρήση της ονομασίας erga omnes.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα, τόνισε, «χαίρομαι διότι κατόπιν και δικής μου πρότασης θα υπάρχει μια Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή Άμυνα».

Πρόσθεσε πως, «οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές, δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Έχετε δίκιο, όμως, όταν λέτε ότι η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία, θα έλεγα, γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».

Σχετικά με την στήριξη στην Ουκρανία ανέφερε ότι: «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v