«Όταν ήρθαμε στην εξουσία, συνειδητοποιήσαμε ότι η βάση είναι η δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg για τις τράπεζες.
Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα, παρότι μείωσε φόρους καθώς αντιμετωπίστηκε σε ένα βαθμό η φοροδιαφυγή».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει την αποπληρωμή των δανείων από τα προγράμματα διάσωσης. Θα επιδιώξει να αποπληρώσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2025, δήλωσε. Οι υποχρεώσεις λήγουν από το 2033 έως το 2042.
Εκανε λόγο για «κρίσεις που, όμως, δημιουργούν ευκαιρίες, όπως το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ανάγκες για εισαγωγή LNG, με την Ελλάδα να επενδύει στον χώρο. Βλέπω τις προκλήσεις αλλά και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και μέρος του ΝΑΤΟ μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις».
«Όταν ήρθαμε στην εξουσία», είπε, «υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα. Τώρα οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθάρισαν τους ισολογισμούς τους. Δεν είναι πλέον πρόβλημα, μετατρέπονται σε ευκαιρία για την ελληνική οικονομία».
«Μπορούν να γίνουν περισσότερα», τόνισε, «όπως στα δάνεια. Οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί σε τομείς όπως τα στεγαστικά. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν λίγο παραπάνω ρίσκο, να μην περιμένουν μόνο τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης».
Προσέθεσε ότι «οι τράπεζες έχουν πολλά ακίνητα στα βιβλία τους τα οποία θα πρέπει να τα ξεφορτωθούν για να βοηθηθεί η "σφιχτή" αγορά».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν φορολογικά κίνητρα, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος βοήθησε την εκκαθάριση των NPEs.
«Είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, καθώς βοηθά να μειωθούν τα κόστη. Γενικά είναι σε καλά επίπεδα στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο.
«Βλέπω, όμως, χώρο για μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Χρειάζονται ιδρύματα με κρίσιμο μέγεθος. Η κεφαλαιακή ένωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαναγκάστηκε την περίοδο της κρίσης να αποσυρθεί από επενδύσεις εκτός Ελλάδας, αλλά εκτίμησε ότι μπορούν να αναζητήσουν τώρα ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Επανέλαβε τις καταγγελίες για την ενεργειακή αγορά, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να τιμωρούνται από τη σημερινή κρίση, πληρώνοντας ακριβότερα το ρεύμα απ’ ό,τι χώρες στην Κεντρική Ευρώπη».
Ο Αντώνης Σαμαράς
«Ό,τι έγινε έγινε, η απόφαση εξηγήθηκε αναλυτικά», δήλωσε σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και τη διαγραφή. «Εχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με τη σταθερότητα της χώρας».
«Είναι λυπηρό αλλά τώρα βρίσκεται πίσω μας», είπε.