ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία. Αντίδραση Μαξίμου.

ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή υγειονομικών στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. 

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας»

Θέμα: «Υπαγωγή του  προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, του Ε.Κ.Α.Β. στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων»

Αιτιολογική έκθεση

Κύριο χαρακτηριστικό ενός ορθολογικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να αποτελεί -μεταξύ άλλων- η ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) διαιωνίζονται οι ανισότητες 5,5 σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, παρά τις διακηρύξεις , τις υποσχέσεις και τις νομοθετικές δεσμεύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και όχι μοναδικό…) αποτελεί ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ). Ο Κανονισμός αυτός, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 (όταν εξακολουθούσαν να υπάρχουν πλείστοι διαφορετικοί φορείς κοινωνικής ασφάλισης), εφαρμόζεται σε όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (σήμερα  e-ΕΦΚΑ), αλλά  δεν εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή σε όσους μέχρι 31.12.2016 είχαν ως οιονεί ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (πολιτικοί υπάλληλοι, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.). Και συνεχίζει να μην συμπεριλαμβάνεται το Δημόσιο, γιατί ο η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν φρόντισε εδώ και 5 χρόνια να τον επικαιροποιήσει, ώστε να καταλαμβάνει όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, ανεξαρτήτως από ποιον (πρώην) ασφαλιστικό φορέα προέρχονται.

Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής , ενδεικτικά, είναι κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως π.χ. οι νοσηλεύτριες-νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα να υπάγονται ή όχι στον Κ.Β.Α.Ε. ανάλογα με τον πρώην φορέα ασφάλισής τους: αν αυτός (πριν την λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α.) ήταν το Ι.Κ.Α. υπάγονται στον Κ.Β.Α.Ε., αν ήταν το Δημόσιο δεν υπάγονται! Ανάλογο παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι  αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους ακτινολογικών και ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων . Οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους χώρους που έχουν ως πρώην φορέα το Ι.Κ.Α. υπάγονται στα Β.Α.Ε., ενώ όσοι είχαν ως πρώην φορέα το Δημόσιο δεν υπάγονται στα Β.Α.Ε.! Η παθογένεια – ανισότητα αυτή αναδείχθηκε ιδιαίτερα έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισής της, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Κι ενώ ακόμη και το Πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη (Επιτροπή που η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ σύστησε), πόρισμα που βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Δεκέμβριο 2020, και το οποίο εισηγείται εμφατικά την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, των γιατρών που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, των νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε όλες τις δομές υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, των οδηγών και βοηθών ασθενοφόρων – διασωστών, των φυσικοθεραπευτών, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα!  

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα έχει ενοπίσει το πρόβλημα και έχει πολλάκις προτείνει την θεραπεία της, στο πλαίσιο της αναγκαίας επικαιροποίησης του Κανονισμου Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, του εξορθολογισμού του ΣΚΑ και της απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.  

Σήμερα, για ακόμη μια φορά με την παρούσα τροπολογία, προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία  μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.  

Άρθρο …

«1. Στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων  (Κ.Β.Α.Ε) του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 υπάγονται, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης στον οποίο υπάγονταν  μέχρι την 31η.12.2016 που στην συνέχεια εντάχθηκε στον e - ΕΦΚΑ: 

α)  Οι απασχολούμενοι ως νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), στις  Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ), στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε όλες τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων.

β) Τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

γ) Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας που λαμβάνουν το επίδομα επικινδυνότητας. 

2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού  και προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες  δομές και υπηρεσίες των περιπτώσεων α), β) και γ) της παραγράφου 1, οι εργαζόμενοι  των οποίων εντάσσονται στις ανωτέρω προβλέψεις. 

Ομοίως, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών  Οικονομικών, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους  στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα  και τις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.» 

Αθήνα,  8 Νοεμβρίου 2024

Οι προτείνοντες βουλευτές 

Ανδρουλάκης Νικόλαος 

Μπιάγκης Δημήτριος 

Τσίμαρης Ιωάννης 

Γερουλάνος Παύλος 

Μάντζος Δημήτριος 

Αποστολάκη Μιλένα
 
Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη 

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια) 

Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια) 

Δουδωνής Παναγιώτης 

Καζάνη Αικατερίνη 

Κατρίνης Μιχάλης 

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις) 

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας 

Λιακούλη Ευαγγελία 

Μιχαηλίδης Σταύρος 

Μουλκιώτης Γεώργιος 

Νικητιάδης Γεώργιος 

Νικολαΐδης  Αναστάσιος 

Πάνας Απόστολος
 
Παπανδρέου Γεώργιος 

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος 

Παρασύρης Φραγκίσκος 

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα 

Χνάρης Εμμανουήλ 

Χρηστίδης Παύλος 

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Μαξίμου: Εχουν υπολογίσει το κόστος; 

Για ακοστολόγητες προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ έκανε νωρίτερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

Κυβερνητικές πηγές συμπλήρωσαν στη συνέχεια ότι «ο κ. Τσουκαλάς και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια συνήθεια να απαντάνε σε άλλα από εκείνα που ερωτώνται. Μάλιστα, αναγκάζονται να προχωρούν σε παραδοχές που δεν τις ακούγαμε ούτε από τη χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ των λεφτόδεντρων.

Είναι πολύ απλό το ερώτημα: έχουν υπολογίσει πόσο κοστίζει αυτό που προτείνουν μέσω της τροπολογίας;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v