Ένα 24ωρο πριν από την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Χακάν Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έθεσαν τα θεμέλια του σημερινού διαλόγου κάνοντας μια μακρά συζήτηση.
“Καταφέραμε να επιτύχουμε θετικό μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις εδώ και δύο χρόνια και ο λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών” τόνισε ο κ. Φιντάν, σημειώνοντας ότι “θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις αν ξεκινήσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προεραιότητες“.
“Δεν βλέπω άλλον τρόπο από τον διάλογο και τη συνεργασία για την ευημερία των μελλοντικών μας γενεών. Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση. Αλλά για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια και κυρίως να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους” πρόσθεσε και σημείωσε:
“Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την συνεργασία“.
Γεραπετρίτης στη Χουριέτ: Όραμά μου μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών
Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εν όψει της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο Υπουργείο Εξωτερικών. “Δεν ωφελεί η ένταση” είναι ο τίτλος της εφημερίδας και ο εσωτερικός τίτλος είναι “Οι δύο γείτονες πρέπει να ζουν ειρηνικά“.
“Έχουμε επιτύχει βήμα βήμα ένα επίπεδο εμπιστοσύνης, ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαβαίνουμε κρίσεις“, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. “Όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας” πρόσθεσε.
“Πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση” είπε.
“Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας” σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι “η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας“.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου “γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται” ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: “Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται εν μέσω δύο πολέμων και σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Στόχος μας είναι να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα αμυντικά μας εργαλεία, γιατί αν συμβεί αυτό, η διπλωματία μας θα έχει αποτύχει“.
Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και στο Κυπριακό.