«Η συγκυρία το θέλησε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην έδρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, λίγες μόλις ώρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.
«Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους, άλλωστε, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ συνεπώς σε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θυμίζω επίσης ότι η συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου προέδρου. Θυμίζω και ότι η πολύ τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο υπήρξε κοινή, και από το δημοκρατικό και από το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η στάση της Ελλάδος, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της Ε.Ε., είναι πάντα μια στάση αρχών. Και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται. Αναγνωρίζουμε ωστόσο πάντα ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αν είχα λοιπόν να κάνω ένα πρώτο σχόλιο, αυτό θα αφορούσε συνολικά την Ευρώπη. Γιατί όλα πλέον δείχνουν ότι η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζουν διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, να οργανώσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες. Πιστεύω ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν, θα καταστούν ολοένα και πιο επίκαιρα και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο στη Βουδαπέστη».
Επιστολική ψήφος
Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και επιχείρησε να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους:
«Θέλω να υπενθυμίσω την κορυφαία θεσμική αλλαγή που διαμορφώθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, που δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα που δώσαμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στη δεύτερη εκδοχή του νόμου μέσω της επιστολικής ψήφου, δικαίωμα που υπάρχει σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, όμως στην Ελλάδα συνάντησε προσχηματικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές με απόλυτη επιτυχία και αποδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι αμφισβητούσαν ότι μπορούν να γίνουν, μπορούν και γίνονται, αρκεί να υπάρχει η βούληση».
Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια κίνηση βαθιά δημοκρατική, βαθιά εκσυγχρονιστική και νομίζω ότι έχει ωριμάσει για να γίνει το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027. Αυτό προϋποθέτει, βάσει του Συντάγματος, μια ευρύτατη συναίνεση, καθώς χρειαζόμαστε 200 βουλευτές, προκειμένου να υπερψηφιστεί αλλά πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε όλοι μαζί, απέναντι στους συμπολίτες μας στο εξωτερικό, ένα μήνυμα ενότητας και προόδου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα του 2024 είναι διαφορετική από την Ελλάδα του 2019 και είναι κάτι που αναγνωρίζουν πρωτίστως οι Έλληνες του εξωτερικού, που μπορούν να βλέπουν την πρόοδο μακριά από τα παραμορφωτικά γυαλιά της τοξικής εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας. Η Ελλάδα καθημερινά αλλάζει και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να είναι συνοδοιπόροι οι Έλληνες απανταχού».