Σε μία “εβδομάδα κόλασης” παραπέμπουν ηγεσία και διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το πρωί της επόμενης Δευτέρας το (ακόμα) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξέρει εάν παραμένει έστω και τεχνητά ενωμένο και, κυρίως, εάν θα στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου.
Από χθες έχουν ξεκινήσει μυστικές συσκέψεις ηγετικών και διαφωνούντων, οι οποίες θα κορυφωθούν… παραδοσιακά λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κ.Ε.
Το νέο στοιχείο είναι η πίεση που ασκείται πλέον στον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει δημοσίως, δεδομένου ότι οι διαφωνούντες, δηλαδή η «ομάδα των 87», αποκαλείται και «φρουρά Τσίπρα», καθώς άπαντες (της ομάδας) ομνύουν στον πρώην πρόεδρο και, ουσιαστικά, «ιδρυτή» του κόμματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνει τους τόνους απέναντι στον προκάτοχο του και τον καλεί, με σημερινή του συνέντευξη (στη Realnews) να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στο κόμμα. «Ευιέως και όχι μέσω διαρροών ή κύκλων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στην ουσία ο κ. Κασσελάκης έχει φωτογραφίσει εδώ και δέκα ημέρες τον κ.Τσίπρα ως περίπου «υποκινητή» των εξελίξεων, καθώς έχει καλέσει δημοσίως τους διαφωνούντες «να αποφασίσουν αν θέλουν να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους ‘Μεγάλης Κεντροαριστεράς’».
«Οι σημερινοί ’87’ και οι χθεσινοί ’53’ μαζί»…
Αυτή τη στιγμή το μπρα ντε φερ παίζεται ως εξής:
* Η ηγεσία προ(σ)καλεί όσους θέλουν νέες προεδρικές εκλογές να καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη, με το επιχείρημα ότι εξελέγη πριν από έντεκα μήνες για τριετή θητεία.
«Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε ο ίδιος με τους συνεργάτες του να προσθέτουν: «κι αν γίνουν νέες εκλογές και κερδίσει πάλι ο Κασσελάκης σε δύο-τρεις μήνες που θα τον αμφισβητήσουν πάλι θα πρέπει να ξανακάνει εκλογές;». Όπως σημείωσε ειρωνικά η βουλευτής Έλενα Ακρίτα, «στον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζουμε και θα ξαναψηφίζουμε μέχρι να ΜΗ βγει ο Κασσελάκης».
Την κατηγορία περί συμφερόντων που θέλουν να «ρίξουν» τον κ. Κασσελάκη, διατυπώνει ο ίδιος σήμερα στη συνέντευξη του: «Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι που στηρίζουν μία τέτοια βολική και ακίνδυνη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου». Ενώ σε άλλο σημείο κάνει λόγο για προσπάθεια «τεχνητής συγκόλλησης ετερόκλητων ηττημένων δυνάμεων», εννοώντας, κατά τις πληροφορίες, τους σημερινούς διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ … και τους χθεσινούς που αποχώρησαν και συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά».
Κατά τις πληροφορίες, η ηγεσία της Κουμουνδούρου, εν όψει Κεντρικής Επιτροπής, βγάζει μπροστά το σενάριο: «οι σημερινοί ’87’ συν οι χθεσινοί ’53’ και ‘6+6’ θέλουν να ανακτήσουν τα ηνία του κόμματος ώστε να συνομιλήσουν με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το νεφελώδες προοδευτικό σχήμα»…
«87»: Αποφασίζουν για πρόταση μομφής ή αντάρτικο
Από την άλλη, οι “87” καλούνται να αποφασίσουν πριν από το Σάββατο εάν θα καταθέσουν πρόταση μομφής στον κ. Κασσελάκη.
Δεδομένου ότι πολύ δύσκολα θα επικρατήσουν στα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ. έχουν επιρροή σε 100-110, όπως λέγεται) ανέδειξαν τις τελευταίες ημέρες μία νέα τακτική: δεν υπάρχει λόγος για πρόταση μομφής, εφόσον ο κ. Κασσελάκης λέει ότι έχει μαζί του τη βάση, ας προσφύγει ο ίδιος σ' αυτήν προκηρύσσοντας νέες προεδρικές εκλογές.
Κατά ομολογία στελεχών των “87” ωστόσο αυτή η τακτική «μπάζει», όπως λένε, διότι «δείχνει αδυναμία». Οι πλέον ψύχραιμοι, όμως, ποντάρουν στον παρορμητικό χαρακτήρα του κ. Κασσελάκη και εκτιμούν ότι «θα σηκώσει το γάντι» και θα προκηρύξει μόνος του εκλογές.
Ως εκ τούτου, τα στελέχη αυτά προκρίνουν την κατάθεση πρότασης μομφής, ώστε, ακόμα και αν καταψηφιστεί οριακά, να αναδείξει τον «διχασμό» της Κεντρικής Επιτροπής, όπως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, κατ' επέκταση, του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, λένε, «απαιτείται αναβολή του συνεδρίου» (3-6 Οκτωβρίου) διότι δεν είναι έτοιμα ούτε τα προσυνεδριακά κείμενα, ούτε οι καταστατικές αλλαγές.
Οι υπέρμαχοι της πρότασης μομφής επικαλούνται και την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθούν οι «87» εάν ο Παύλος Πολάκης τους προλάβει και την καταθέσει εκείνος. Τι θα κάνουν σε μία τέτοια περίπτωση; «Ο Πολάκης, εάν προχωρήσει σε πρόταση μομφής, θα προτείνει τον εαυτό του για υποψήφιο πρόεδρο. Άρα κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι: όχι κατ' ανάγκη να εμφανίσουμε υποψηφιότητα αμέσως, αλλά να ψηφίσουμε… τη μισή πρόταση Πολάκη, δηλαδή την μομφή, αφήνοντας τα υπόλοιπα για μετά».
Όπως έχουμε σημειώσει, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν και νέοι ενδιαφερόμενοι ώστε «να ανοίξει η βεντάλια των διεκδικητών και να πιεστεί πολύ ο Κασσελάκης».
Τι θα κάνει ο Π. Πολάκης;
Από την δική του πλευρά ο Παύλος Πολάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού (κατόπιν των δικών του καταγγελιών για το Ινστιτούτο της) τον έκανε να δηλώσει «δικαιωμένος», ωστόσο παραμένουν δύο ζητήματα:
Πρώτον, εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητος βουλευτής (σ.σ. το παράδοξο εδώ είναι ότι ο κ.Πολάκης διαγράφτηκε από την Κ.Ο. εξαιτίας της κ. Λινού και η κ. Λινού έπαθε το ίδιο εξαιτίας του κ. Πολάκη…).
Κι όπως επισημαίνεται με νόημα από την πλευρά της ηγεσίας, «η διαγραφή του έγινε λόγω της συμπεριφοράς του άρα αυτή πρέπει να αλλάξει για να επιστρέψει».
Δεύτερον, η βασική διαφωνία του κ. Πολάκη με τον κ. Κασσελάκη είναι το «προσωποκεντρικό μοντέλο ηγεσίας» που έχει επιλέξει ο νυν πρόεδρος, χωρίς εμφανή «ηγετική ομάδα», ενώ οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές οδηγούν σε «διακοσμητικά» όργανα.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο δεν πέρασε απαρατήρητη η τελευταία παρέμβαση του Κρητικού βουλευτή πως, μεταξύ άλλων, «ήλθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».
Αν ως «ριζικές αλλαγές» εννοεί και νέο πρόεδρο, θα φανεί από την επιλογή του να καταθέσει πρόταση μομφής. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό οι οπαδοί του στην Κ.Ε. μαζί με τα μέλη των «87» να «ρίξουν» τον κ. Κασσελάκη.
Αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν στοιχηματίζει… με άνεση σε μία τέτοια εξέλιξη.