Το σχέδιο για αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων υπόσχεται η κυβέρνηση. Προτεραιότητα στη μείωση των άμεσων φόρων, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη. Το τέλος επιτηδεύματος και τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το σχέδιο για αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων με το βλέμμα στο 2027 αρχίζει να σχεδιάζει η κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση των άμεσων φόρων και ιδίως των επιβαρύνσεων στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Η προηγούμενη παρέμβαση στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος είχε στην αιχμή του δόρατος τους «μικρούς» με την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και τώρα πλέον στόχος είναι ελαφρύνσεις οι οποίες θα γίνουν απευθείας ορατές στις τσέπες όλων -μισθωτών, συνταξιούχων και όσων έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος επανεξετάζεται και πρώτος υποψήφιος συντελεστής για διόρθωση είναι ο αμέσως επόμενος του 9%, καθώς στο κλιμάκιο των 10.001 έως και 20.000 ευρώ ο συντελεστής κάνει απότομο άλμα στο 22%, ενώ στη συνέχεια η κλιμάκωση είναι πιο ήπια (28%, 36%, 44%).

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένο» εκ των προτέρων, καθώς προϋπόθεση για τον νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων είναι να βεβαιωθεί η επίτευξη μόνιμης αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί, όμως, πως οι αλλαγές θα εστιάσουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει θέσει στόχο έξτρα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027 και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι που θα ξεκλειδώσει το νέο κύκλο ελαφρύνσεων. Ήδη πάντως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων (περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο, με το 1,9 δισ. ευρώ να αφορά δημοσιονομικά τον τρέχοντα προϋπολογισμό και επιμέρους 688 εκατ. ευρώ να προέρχονται από παραπανίσιες εισπράξεις ΦΠΑ), με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS να επιδρούν καταλυτικά.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το αργότερο από τα εισοδήματα του 2027 ή ακόμα και από τα εισοδήματα του 2026, τα οποία θα δηλωθούν το 2027, έτος στο οποίο προγραμματίζεται να γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Στον βαθμό όπου προχωρήσει ο σχεδιασμός και τεθούν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από το 2026, ήδη από τις αρχές του 2026 η μειωμένη παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους.

Αν για παράδειγμα ο συντελεστής στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ μειωνόταν στο 15% από 22%, αυτό θα σήμαινε μείωση του φόρου κλιμακίου από τα 2.200 ευρώ στα 1.500, οδηγώντας σε έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 50 ευρώ τον μήνα (για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τους 14 μισθούς).

Τι... «χρωστάει» η κυβέρνηση

Στο νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων, η κυβέρνηση «χρωστά» από το προεκλογικό της πρόγραμμα το «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2026 αλλά και τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα από το 2027, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ είναι ασαφές εάν θα χωρέσει τελικά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα. Ήδη πάντως το τέλος επιτηδεύματος έχει ανακοινωθεί πως περνά στην ιστορία, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, από το 2025.

Αντίστροφα άλλωστε μετρά και ο χρόνος ζωής του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πρόσφατα χαρακτηριστικά πως «δεν θα είναι για πάντα».

Η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να έρθει και αυτή προεκλογικά, αν και αρμόδιες πηγές σχολιάζουν πως η κατάργησή του για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες κάθε άλλο παρά ως δώρο μπορεί να εκληφθεί. Η κατάργηση θα γίνει όταν θα έχουν κλείσει όλες -ή τουλάχιστον οι περισσότερες- τρύπες φοροδιαφυγής, φέροντας εκ των πραγμάτων υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για όσους μέχρι πρότινος υποφορολογούνταν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην παρούσα φάση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, παρέμβαση η οποία είχε περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019, αλλά όχι και στο αντίστοιχο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v