Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη

Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να «εξαργυρώσουν» τα επιπλέον ένσημα που έλαβαν κατά την εργασία τους, ενώ ήταν συνταξιούχοι. Τι ισχύει για το Δημόσιο. Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή της ειδικής εισφοράς.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη

Μετά από καθυστέρηση ετών, ενεργοποιήθηκε από τον ΕΦΚΑ η σχετική διαδικασία και πλέον, μετά από αίτηση στα κατά τόπους υποκαταστήματα που υπάγονται, ασφαλισμένοι που μετά τη συνταξιοδότησή τους συνέχισαν να εργάζονται, μπορούν να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Σε πρώτη φάση, η διαδικασία αφορά όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι μετά το 2016 και ξεκίνησαν να εργάζονται. Οι παλαιότεροι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να ενεργοποιηθεί και για εκείνους το σχετικό λογισμικό.

Η αίτηση για τον υπολογισμό των επιπλέον ημερών ασφάλισης θα πρέπει να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν, ζητώντας να υπολογιστούν στη σύνταξή τους και τα επιπλέον ένσημα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν πρέπει να προσδοκούν σημαντική αύξηση της σύνταξής τους με την προσμέτρηση των επιπλέον ενσήμων καθώς η εργασία δύο ετών μπορεί να αυξήσει τη μηνιαία σύνταξή τους κατά 20 ευρώ το πολύ.

Εναρμόνιση συνταξιούχων δημόσιου με ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ, την εναρμόνιση του καθεστώτος απασχόλησης των συνταξιούχων του Δημοσίου με αυτούς του ιδιωτικού τομέα προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Με βάση τα νέα δεδομένα, για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ισχύουν ενιαίοι όροι, ήτοι παύει η παρακράτηση του 30% της σύνταξης και αντικαθίσταται με ειδική εισφορά επί του μισθού, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών και του επιπλέον πόρου μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ από μη μισθωτούς ή αγρότες συνταξιούχους για περισσότερους από 2 μήνες, οι οφειλές θα παρακρατούνται από το σύνολο των συντάξεων. Αναλυτικά, πλέον, ισχύουν τα εξής:

  • Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ να το δηλώσουν στον φορέα.
  • Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει στον συνταξιούχο χρηματική κύρωση ίση με 12 κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • Εφόσον από την ιδιότητα της απασχόλησης δεν προκύπτει υποχρέωση ασφαλιστικής εισφοράς ή καταβολής του επιπλέον πόρου μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο συνταξιούχος προβαίνει σε σχετική δήλωση στον Φορέα.
  • Ο χρόνος ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται για την προσαύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής μετά από αίτηση του συνταξιούχου, η οποία υποβάλλεται μετά τη λήξη της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης στην κύρια σύνταξη υπολογίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 και τα οικονομικά αποτελέσματα εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.
  • Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται το ποσό που προκύπτει μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Ο πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ούτε στην περίπτωση χορήγησης δεύτερης σύνταξης.
  • Στην περίπτωση μη αξιοποίησης του χρόνου μετά τη συνταξιοδότηση στην κύρια σύνταξη εφαρμόζονται οι διατάξεις περί επιστροφής εισφορών.
  • Οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος του τ. Δημοσίου οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση δικαιούνται από 01/01/2024 την καταβολή πλήρους σύνταξης κύριας και επικουρικής για όσο διάστημα απασχολούνται.
  • Για τους συνταξιούχους γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξής τους αναστέλλεται εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα αιρετού καθώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εμπίπτουν στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι, εφόσον ο αιρετός έχει συμπληρώσει το 62ο έτος, η σύνταξή του καταβάλλεται χωρίς περιορισμό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξή του αναστέλλεται.
  • Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εξαιρούνται τα άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία καθώς και μια σειρά συνταξιούχων όπως όσοι έχουν απολυθεί από την υπηρεσία λόγω ανικανότητας (από κοινή νόσο, ατύχημα στην υπηρεσία, ατύχημα εκτός υπηρεσίας, επαγγελματική νόσο).

Δεν καταβάλλονται εισφορές και ο επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ αλλά και ο χρόνος της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τις περιπτώσεις:

  1. Συνταξιούχων του τ. Δημοσίου που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
  2. Συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών και εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v