ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτός πόλεμος Κασσελάκη-«φρουράς Τσίπρα» με σφήνα Πολάκη

Πώς επιδρούν στα στρατόπεδα η απειλή Πολάκη για (τυχόν) πρόταση μομφής και το μήνυμα Κασσελάκη «θα προχωρήσω όσο το επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις». Ερώτημα αν θα φτάσουν όλοι μαζί στο συνέδριο του Οκτωβρίου ή θα τα σπάσουν σε δύο εβδομάδες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτός πόλεμος Κασσελάκη-«φρουράς Τσίπρα» με σφήνα Πολάκη

Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασαν κανέναν γνώστη ή… αναγνώστη των διεργασιών στο εσωτερικό του.

Η σφήνα Πολάκη ήταν έκπληξη, αλλά όσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται και πώς κινείται θεωρούσαν αναμενόμενη μια δική του βόμβα μετά την απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στα τέλη Ιουλίου. Και, μάλιστα, για το κλάμα της Αθηνάς Λινού, όταν ο ίδιος επέκρινε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη επειδή έκανε γκριμάτσες ενώ μιλούσε στη Βουλή.

Έκτοτε, ο πόλεμος που κήρυξε ο Παύλος Πολάκης στην κα Λινού για τις απευθείας κρατικές ενισχύσεις τις οποίες λαμβάνει το Ινστιτούτο της «Πρόληψη», σε συνδυασμό με τη «μη προθυμία» της Κουμουνδούρου να πάρει θέση, τον οδήγησαν στην κίνηση-απειλή που φέρνει χάος στην ήδη διαλυτική κατάσταση στο κόμμα.

Το αν θα φτάσει μέχρι τέλους την αμφισβήτηση στον κ. Κασσελάκη και την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (7-8 Σεπτεμβρίου, εάν δεν αναβληθεί…) μένει να φανεί.

Όπως λένε έμπειρα στελέχη που συνομιλούν μαζί του: «θα το κάνει εάν διαπιστώσει ότι οι φίλοι του στα social media αποτελούν και την πλειοψηφία των μελών του κόμματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αυτή η εικόνα, αντιθέτως το κομματικό κοινό θέλει μαζί τους Κασσελάκη-Πολάκη».

«Μαχητικός και έντιμος ο Παύλος, αλλά δεν είναι έτοιμος για πρόεδρος», αναφέρουν και ενδιάμεσοι βουλευτές που (λένε ότι) του διαμηνύουν να μην ανοίξει προεδρική περπατησιά.

Η έμμεση απάντηση Κασσελάκη ότι «δεν θα τα βροντήξω» αλλά «θα προχωρήσω όσο μου το επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις» βάζει στην εξίσωση και τη μεταβλητή της παραίτησης εάν, τελικά, ο κ. Πολάκης προχωρήσει στην κίνησή του. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από στελέχη, ενώ πληθαίνουν οι διαδικτυακές αναφορές σε «επιχείρηση εκδίωξης του προέδρου από φίλιες δυνάμεις».

Τη δημόσια σιωπή επιλέγουν, προς το παρόν, στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς ή η Ρένα Δούρου, οι οποίοι ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον και έχουν στηρίξει τον βουλευτή σε όλες τις περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, εντός κι εκτός κόμματος.

Για την ιστορία, ο κ. Πολάκης έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κασσελάκη και τον στήριξε στη μάχη για την προεδρία. Οι σχέσεις τους άρχισαν να τραυματίζονται από τις αρχές του έτους, όταν ο κ. Πολάκης άρχισε να αντιδρά στο προσωποπαγές κόμμα που έχτιζε ο νέος πρόεδρος. Αποκορύφωμα στάθηκε η αρνητική στάση του βουλευτή στο περίφημο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξαιτίας της οποίας απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής των τομεαρχών στη Βουλή, την οποία του είχε αναθέσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης τον Οκτώβριο.

Οι 87, ο Τσίπρας και η βαριά κατηγορία Κασσελάκη

Η κίνηση Πολάκη ωστόσο έφερε νέα δεδομένα στους αμφισβητούντες τον Στέφανο Κασσελάκη, που αναφέρονται ως «ομάδα των 87» ή «φρουρά Τσίπρα», καθώς πρέπει να αποφασίσουν: αν ο κ. Πολάκης προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κασσελάκη, θα τη στηρίξουν παρότι οι σχέσεις τους μαζί του είναι επιεικώς εχθρικές; Θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη με παρουσίαση δικής τους προεδρικής υποψηφιότητας; Αν ναι, έχουν πρόσωπο ικανό να «πάρει» τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές;

Στο σημείο αυτό, όλες οι πληροφορίες αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας σ' αυτό τον ρόλο: «ο Αλέξης παραμέρισε τον Ιούνιο του 2023, δεν έχει κανέναν λόγο να επιστρέψει σ' ένα κόμμα που σπαράσσεται. Η δική του συμβολή, εάν και όποτε υπάρξει, θα προσβλέπει στη συγκρότηση ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα αναμετρηθεί νικηφόρα με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», λένε οι συνομιλητές του.

Οι «87» διέρρηξαν κάθε σχέση με τον κ. Κασσελάκη στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν επιχείρησαν βιαστικά την ανάκτηση της ηγεσίας, μετά και τη δημόσια παρέμβαση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στο κόμμα, αλλά έχασαν αμέσως τη μάχη από το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» του κ. Κασσελάκη.

Η ανοιξιάτικη ηρεμία δεν ήταν παρά αναμονή του ευρω-εκλογικού αποτελέσματος, προκειμένου να κρίνουν εάν θα μπορούσαν να βγάλουν αμέσως τα σπαθιά από τα θηκάρια τους για να προωθήσουν τη λύση ενός νέου προοδευτικού φορέα, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ στον κορμό του.

Η προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου λειτούργησε προς στιγμή ανασταλτικά, καθώς η αντιπολίτευση Κασσελάκη θα ήθελε χρόνο προκειμένου να δει πώς θα διαμορφωθεί η ηγετική κατάσταση στο όμορο κόμμα. Και, άρα, να διαπιστώσει εάν θα υπάρξουν περιθώρια συντεταγμένου διαλόγου μαζί του για την (πολύπαθη και πολυθρύλητη) συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο διάστημα αυτό, ο κ. Κασσελάκης έκανε πολλά λάθη μαζεμένα (όπως η υπερπροβολή της οικονομικής του κατάστασης ή το πόθεν έσχες παραμονές ευρωεκλογών), ενώ το 14,9% και οι δύσκολες αποφάσεις για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης τον οδήγησαν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου μιλώντας για «μαύρο χρήμα» στο κόμμα από την προηγούμενη ηγεσία.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εξοργίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και ωθώντας τη λεγόμενη «φρουρά» του να... βγάλει τα σπαθιά - φέρνοντας σε αμηχανία και στελέχη που στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο αλλά και ήταν κεντρικά στελέχη επί προεδρίας Τσίπρα.

Όπως σημειώναμε προ διμήνου, ο κ. Κασσελάκης κάθε άλλο παρά είχε λόγο να δώσει στους «87» το χρονικό περιθώριο που ήθελαν για να ολοκληρωθεί το παζλ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: πέρασε στην επίθεση, μιλώντας δημοσίως (την Πέμπτη) για «οργανωμένο σχέδιο» που έχει στόχο «τον ευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγορώντας τους «87» ότι «περιμένουν σήμα για να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μιας διαπλεκόμενης νεφελώδους Μεγάλης Κεντροαριστεράς» - βάζοντας έτσι στο κάδρο (χωρίς να τον κατονομάσει) και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ποιο αντάρτικο; Ανοιχτό πόλεμο έχουμε»

Απ' αυτή την άποψη, έχει δίκιο επιφανής των «87» όταν λέει (σε κατ' ιδίαν συζητήσεις) ότι «δεν κάνουμε αντάρτικο, είμαστε σε κανονικό πόλεμο με τον Κασσελάκη και δεν το κρύβουμε».

Κατά τις πληροφορίες όμως, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο αν και πότε θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι σημαντικά μέλη της ομάδας (κάποιοι και ιστορικά) διατηρούν «συναισθηματικές και πολιτικές επιφυλάξεις» για μια τέτοια κίνηση, πιστεύοντας ότι με σωστούς χειρισμούς μπορούν να κερδίσουν το κόμμα και να υποχρεώσουν τον κ. Κασσελάκη σε αποχώρηση.

Απ' αυτή την οπτική, θα αποτελούσε σωσίβιο η μετονομασία του κόμματος με επιλογή του κ. Κασσελάκη: «αν το κάνει, δεν θα λένε ότι φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το νέο κόμμα που έφτιαξε ο ίδιος», παρατηρούν…

Για τον λόγο αυτό, λένε, «δεν πρέπει με τίποτα να επαναληφθεί το λάθος του Φεβρουαρίου», επομένως με συνεχείς συσκέψεις τους, στις οποίες μετέχουν μεσαία στελέχη από τις νομαρχιακές οργανώσεις της χώρας (περίπου 240 έλαβαν μέρος στην πρώτη σύσκεψη στα τέλη του Ιουλίου), επιχειρούν να διαμορφώσουν «τακτική και συντονισμό» κινήσεων.

Η επιλογή να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη οι οκτώ εκπρόσωποι των «87» στο όργανο (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου), διανέμοντας κείμενο-φωτιά εναντίον της ηγεσίας Κασσελάκη, ήταν το πρώτο βήμα της νέας σεζόν.

Θα φτάσουν μέχρι το συνέδριο;

Δεδομένου ότι, όπως λένε, στην ομάδα ανήκουν και περίπου δέκα βουλευτές, μια τυχόν αποχώρηση εδώ και τώρα από το κόμμα θα τους αφήσει μετέωρους στη Βουλή, καθώς θα πρέπει είτε να μείνουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές είτε να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα (σ.σ. εάν όντως είναι δέκα) είτε να ενταχθούν στη Νέα Αριστερά (των Χαρίτση-Αχτσιόγλου).

Δεν προκύπτει όμως να επιλέξουν καμία από τις τρεις εκδοχές, καθώς κατανοούν ότι θα βρεθούν με την ετικέτα του «διασπαστή», όπως οι αποχωρήσαντες της ΝΕ.ΑΡ.

Πολλές από τις απαντήσεις θα δοθούν πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κι απ' αυτές θα κριθεί εάν ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει… όλος μαζί στο συνέδριό του, που έχει οριστεί για τις 3-6 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v