Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρης Δούκας: Πρωτοβουλία για σχέδιο διάσωσης της Αττικής

Κάλεσμα στους συνυποψηφίους του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ “να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”. Τα μέτρα και η διαδικασία που προτείνει. Θετικός ο Μ. Κατρίνης.

Χάρης Δούκας: Πρωτοβουλία για σχέδιο διάσωσης της Αττικής

Να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρωτοβουλία εκπόνησης ενός σχεδίου για την Αττική, μετά την επιβάρυνση που έχει υποστεί από τις συνεχείς πυρκαγιές και πλημμύρες, προτείνει ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Χάρης Δούκας.

Με ανάρτησή του απευθύνεται ονομαστικά στους συνυποψηφίους του (Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Μιχάλη Κατρίνη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννη Κανελλάκη) και τους καλεί “να ενώσουμε τις δυνάμεις μας” γι' αυτή την υπόθεση.

Εισηγείται δε, το Σχέδιο που θα εκπονηθεί, “ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, να παρουσιαστεί στους πολίτες και να γίνει ο οδικός χάρτης, που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του, εντός και εκτός Βουλής”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Δούκα:

“Η Αττική μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά μπαίνει οριστικά στη ζώνη υψηλού κινδύνου για τη βιωσιμότητά της. Έχει χάσει το 37% των περιαστικών δασών της, μόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Οι υδάτινοι υπόγειοι πόροι της είναι σχεδόν εξαντλημένοι σύμφωνα με τον καθηγητή Ευ. Λέκκα. Το 60% του εδάφους της καλύπτεται από οικιστικό ιστό. Ο κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής γης είναι σχεδόν ορατός, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Εθνικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή.

Οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα. Περισσότεροι από 3.000 θάνατοι ετησίως, μόνο στην Αθήνα, συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2021- που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Planetary Health».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θέλει και δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την καταστροφική πορεία. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αρμόδιων φορέων, μόλις πριν ένα χρόνο, νομοθέτησε ένα νέο σχέδιο δασοπροστασίας, κρατώντας τις δασικές υπηρεσίες σε ρόλο κομπάρσου. Δεν κατάφερε να απορροφήσει παρά μόνο το 1% των – έτσι κι αλλιώς – πολύ χαμηλών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία.

Νομοθέτησε ατελώς για την πρόληψη, με συνέπεια τις γνωστές εικόνες με όγκους ξερών κλαδιών, που οι πολίτες έσπευσαν να μαζέψουν από οικόπεδα και σπίτια, να παραμένουν στους δρόμους επικίνδυνων περιοχών.

Παρά τις αντιδράσεις των δήμων νομοθέτησε τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που προσθέτει όγκους τσιμέντου στις ήδη πυκνοδομημένες πόλεις. Ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέο νόμο που θα επιτρέπει την άνευ όρων δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Απαντά με ασπιρίνες στο πρόβλημα της λειψυδρίας, την ώρα που οι ταμιευτήρες και της Αττικής αδειάζουν επικίνδυνα. Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με τη δημιουργία ενός ενιαίου αντιπλημμυρικού δικτύου, παραμένει στα χαρτιά.

Είναι φανερό ότι η Αττική χρειάζεται ένα Σχέδιο Άμεσης Διάσωσης. Ένα Σχέδιο που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί και θα θωρακίζει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο απέναντι στις σοβαρές απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Έβρο, ότι δεν μπορεί. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τώρα, να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον.

Ξέρουμε και μπορούμε. Το κάναμε ήδη, όταν οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας έγιναν η βάση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας.

Σας καλώ, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Διάσωσης της Αττικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης, τους επιστημονικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση. Ένα Σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και σύγχρονες λύσεις για την πρόληψη, θα αποκαθιστά τις πληγείσες περιοχές και κυρίως θα υλοποιεί το ανθεκτικό μέλλον της Αττικής.

Προτείνω:

Τη δημιουργία task force που θα ξεκινήσει την προετοιμασία αυτού του σχεδίου. Η ομάδα αυτή να αποτελείται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, και να δεσμευτεί να μας καταθέσει τα συμπεράσματα της, σε 90 ημέρες από σήμερα.

Τον συντονισμό της ομάδας να τον αναλάβει ο Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που γνωρίζω ότι χαίρει της αναγνώρισης και του σεβασμού όλων μας.
Εισηγούμαι το Σχέδιο αυτό, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, να παρουσιαστεί στους πολίτες και να γίνει ο οδικός χάρτης, που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του, εντός και εκτός Βουλής.

Αυτός στόχος, που αφορά ουσιαστικά την επιβίωση του 40% των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν στην Αττική, χρειάζεται να μας ενώσει όλους για να μπορέσουμε να τον κάνουμε πράξη. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να δίνει δύσκολες μάχες. Η μάχη της επιβίωσης της Αττικής και των κατοίκων της, είναι από τις δυσκολότερες, τις πιο περίπλοκες, αλλά και η πιο επιβεβλημένη. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ζουν με τις οικογένειές τους σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς Χάρης Δούκας”.

Μ. Κατρίνης: “Ναι” στην πρόταση Δούκα

Θετικός στην πρόταση του κ. Δούκα δήλωσε ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι είναι “σταθερά δεσμευμένος” στην προσπάθεια για "πράξεις και όχι μόνο λόγια”.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του:

"Η κυβέρνηση κάνει φτηνή προπαγάνδα και μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα σε κάθε φυσική καταστροφή. Εκτός από την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική, τα τελευταία χρόνια είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία, Έβρο, Ρόδο.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σύσταση επιτροπών, μελέτες που ουδέποτε έγιναν πράξη. Η πρόταση του Χάρη Δούκα είναι ενδιαφέρουσα, σε συνέχεια των δημόσιων τοποθετήσεων έγκριτων επιστημόνων, όπως οι κ.Λέκκας και Ζερεφός, που πρώτοι από την επιστημονική κοινότητα επισήμαναν τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την Αττική.

Θα ήταν δόκιμο να ζητήσουμε τη δική τους ενεργό και πρωταγωνιστική συμμετοχή σε μια προσπάθεια που υπερβαίνει κόμματα, χρώματα, προσωπικές στοχεύσεις ή φιλοδοξίες.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, τόσο στην πρόληψη όσο και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στην ΕΝΠΕ και θα είχε ενδιαφέρον να κοινοποιηθούν οι προτάσεις που είμαι βέβαιος ότι έχουν κατατεθεί από τους συμμετέχοντες στις επιτροπές αυτές και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις για ένα ζήτημα που, δυστυχώς, μας απασχολεί κάθε καλοκαίρι.

Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε μια ολιστική πρόταση με συγκροτημένες και κοστολογημένες προτάσεις, αξιοπιστία και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Πράξεις, πλέον, και όχι μόνο λόγια. Από τη δυνατότητα μας να διαμορφώσουμε μια ολιστική πρόταση με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα εξαρτηθεί και η προοπτική της Μεγάλης Παράταξης που θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει, αλλά περιμένει πολλά και συγκεκριμένα πράγματα από εμάς.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαι σταθερά δεσμευμένος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v